Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Michal Zima
|
Zaslal: pá 11. září 2015 18:02 Předmět: červená babka |
 |
|
Dnešní nález z Českého krasu,pouze 1 plodnice.Při kraji listnatého lesa,v bezprostřední blízkosti habr,javor,osika a krušina olšová;váhám mezi hřibem meruňkovým a mokřadním...Prosím o váš názor.Díky.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: pá 11. září 2015 19:34 |
 |
|
Proč ne červený? Mokřadní modrá ve třeni.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: pá 11. září 2015 20:33 |
 |
|
Za optimálních podmínek nerozpraskává, ale pokud je sušší vzduch (stačí vítr) nebo začne růst v sušším počasí, praská taky.
Rostl v nějakém příkopu nebo něčem podobném, kde by se mohla dlouhodobě držet voda? Pokud ne, pak bych to v kombinaci s absencí modrání ve třeni považoval jako dostatečný důvod, proč předpokládat, že to není mokřadní.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: pá 11. září 2015 20:45 |
 |
|
rostl v mělké prohlubni,blbě se fotil;bylo tam sice vlhko,asi tam včera nějaká voda spadla,ale vyloženě podmáčená zem tam nebyla...ale s mokřadním jsem se už rozžehnal,
dával jsem nedávno do určovny babku s podezřením na mokřadní a tam skutečně barvy ve třeni přecházely z oranžové do modré až modrozelené...;
ale pořád tu ještě zbývá meruňkový nebo červený...;vzhledem k tomu,že nejjednodušší řešení bývá obvykle správné,bude to nakonec obyčejný rubellus...no co se dá dělat
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: pá 18. září 2015 14:18 |
 |
|
Za mne jednoznačně hřib meruňkový
Hřib červený prakticky nerozpraskává, právě prasklinky v okrajové zóně klobouku jsou typické pro h. meruňkový. I oxidace dužniny + - odpovídá.
Potvrzení ale na 100% jen mikrem.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: pá 18. září 2015 16:04 |
 |
|
Děkuju za vyjádření,bohužel všichni ostatní,se kterými jsem tuto věc konsultoval (nejen na DAMYKU),se přiklonili k určení X.rubellus,takže jsem se nechal přesvědčit a plodnici vyhodil,aniž bych uchoval exikát;stejně bych nevěděl,na koho se obrátit s prosbou o mikro a zda by někdo byl ochoten se tím zabývat...;
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: pá 18. září 2015 16:58 |
 |
|
Neměl by mít hřib meruňkový bílou dužninu v klobouku? Např.:
|