Zaslal: st 18. listopadu 2015 0:06 Předmět: holubinka ???
Prosím o radu!
Dnešní nález skupiny holubinek z jehličnanů - převaha smrk,občas borovice a jak vidno z opadu i modřín;
Klobouk:viz obraz,v tuto chvíli (po cca 8 hodinách) růžové tóny již vymizely,
zůstala jen fialová v různých odstínech - na středu tmavší oválné skvrny,ve střední pasáži světle béžovo-olivová,následuje opět tmavší fialová pasáž a světlý okraj,jako by "rozpitý";celá plocha pokožky kl. tak budí dojem kruhatě (obvodově) odstínově odlišných vrstev;okraj kl. nerýhovaný,jen
drobně hrbolkatý;
Lupeny:relat. řídké,světle krémové,křehké,dost vysoké,ke tř. zoubkem připojené až mírně sbíhavé,na ostří místy,hlavně při okraji kl.,šednoucí;
Třeň: +- bílý,válcovitý,lesklý,hedvábitý,hladký,pouze pod kl. mírně podélně brázditý;
Dužnina: bílá,na poranění nemění barvu,pouze v bázi třeně mírně hnědnoucí;
Vůně i chuť vcelku příjemná;nepálí;
Za event. pomoc děkuji!
Zaslal: st 18. listopadu 2015 0:35
Napadají mě dvě holubinky, které jsou nepálivé, mohou růst do pozdního podzimu, nemají bílé lupeny, mohou být fialové a rostou pod jehličnany: holubinka ametystová a holubinka cihlová. Ale na cihlovou to z fotky nevypadá a ametystová by měla být cítit alespoň na bázi třeně jodoformově. Snad někdo přispěje s lepším nápadem
Zaslal: st 18. listopadu 2015 23:45
No,já bych z těch dvou se zase přiklonil k té cihlové,alespoň podle obrázku např. na Nahuby nebo na Pharmanatur.com;v každém případě už skončila v rendlíku a já děkuji za nasměrování...;
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory