Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Radek Doležal Čestný člen
Založen: 16. 07. 2006 Příspěvky: 485 Bydliště: Smrkový Týnec (okr. Chrudim)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: pá 27. listopadu 2015 20:58 |
|
|
Za pravděpodobné považuju dvě možnosti. Buďto chvění, nebo difrakci. Při cloně 40 se už musí projevovat znatelně. Jestli to je difrakce se pozná snadno - udělej si sérii snímků (čehokoli, ale při stejné konfiguraci) a pro každý nastav jiné clonové číslo. Pokud to při f/16 bude ostřejší než při f/40, je to jasné.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Hercuus
Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: pá 27. listopadu 2015 21:06 |
|
|
taky bych hledal problém ve velkém clonovém čísle. Pokud by při zmenšení clony jak píše no-x docházelo k tomu, že obraz je skutečně ostřejší, ale už není focený objekt dostatečně procloněn, je potřeba jít kousek dál od focenýho objektu za cenu toho, že holt bude potřeba trochu udělat výřez
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Zaslal: pá 27. listopadu 2015 22:39 |
|
|
Děkuji za odpověď (všem). To snížení clony jsem zkoušel už odpoledne, výsledek je stejný. Zkoušel jsem i záběr proostřovat, bez efektu. To máznutí se objevuje už při plném zvětšení na makroobjektivu s mezikroužky. Zkusím dát plný set na základní objektiv a co to udělá. Jinak zvětšení by bylo parádní.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JARIN
Založen: 01. 05. 2008 Příspěvky: 578 Bydliště: Hroznětín okr. Karlovy vary
|
Zaslal: so 28. listopadu 2015 14:42 |
|
|
[quote="pá 27. listopadu 2015 22:39 Radek Doležal"] To máznutí se objevuje už při plném zvětšení na makroobjektivu s mezikroužky.
Tam bych hledal tu chybu
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 30. listopadu 2015 14:42 |
|
|
Ahoj Radku, obávám se, že chyba bude v technice a bohužel též ve fyzice
Jestli se nepletu, tak ideální je clonit něco kolem 8-10. Jak jde clona nahoru nastoupí fyzikální zákony a máš "rozostřeno". Mám "pověstně" dobrý Canon Macro 100 mm a pokud dám clonu 30, tak i přesto, že nemám žádné předsádky ani mezikroužky, tak je to prostě "rozostřené". Mám i Canon E-MP 60 mm, který sám umí 5:1 a ten má clonu JEN 16 !!! Mnohokrát bych chtěl ještě přiclonit ... ale výrobce asi ví proč to dál neumožňuje. Ale koukni na fotky Pavla Krásenského, co s ním umí za parády.
Doporučení?
a) Pořídit co nejlepší techniku Já vím ...
b) Používat "rozumné" hodnoty clony. Když dáš menší clonu je to lepší? Otestuj jak se soustava chová při různé cloně a při vyřazení/zapojení všech prvků které používáš. Zjednodušeně: nemůžeš chtít extrémní zvětšení a extrémní hloubku ostrosti současně - jen jedno nebo druhé Jinak zaplatíš ostrostí
c) Používat co nejméně "nekorigovaných" optických prvků (nemyslím počet prvnů v objektivu samotném), ale třeba čočky/předsádky jsou obecně povážovány za nejméně kvalitní prvky - vyloučit. Lepší by rozhodně mělo být použít objektiv reversně.
Jenže ty to chceš zvětšenější viď ? No jo, každý by chtěl Vážně...
Problém je v optických jevech jako takových. Při tak obrovském zvětšení stačí třeba jen špatně směřující osvětlení a už je na problém. Nemožnost používat extrémní clonu se obchází menší clonou a skládáním fotek s různou rovinou ostrosti. Mat s tím má bohaté zkušenosti. Možná bychom si tu mohli udělat nějaké vlákno s kurzem skládání fotek. A i to má své limity. Mat mě jistě opraví, ale opticky běžným vysoce kvalitní foťákem a objektivem se dostaneš na zvětšení ca. 1:1 až 1:10 (1:20?), pak navazuje optický mikroskop, pak navazuje asi laserový skenovací, pak elektronový, a pak už jen supermikroskopie typu STM, AFM, TEM, ... které dokáží "zobrazit" jednotlivé atomy
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Zaslal: út 01. prosince 2015 11:35 |
|
|
po 30. listopadu 2015 14:42 Bob napsal: |
Ahoj Radku, obávám se, že chyba bude v technice a bohužel též ve fyzice
Jestli se nepletu, tak ideální je clonit něco kolem 8-10. Jak jde clona nahoru nastoupí fyzikální zákony a máš "rozostřeno". Mám "pověstně" dobrý Canon Macro 100 mm a pokud dám clonu 30, tak i přesto, že nemám žádné předsádky ani mezikroužky, tak je to prostě "rozostřené". Mám i Canon E-MP 60 mm, který sám umí 5:1 a ten má clonu JEN 16 !!! Mnohokrát bych chtěl ještě přiclonit ... ale výrobce asi ví proč to dál neumožňuje. Ale koukni na fotky Pavla Krásenského, co s ním umí za parády.
Doporučení?
a) Pořídit co nejlepší techniku Já vím ...
b) Používat "rozumné" hodnoty clony. Když dáš menší clonu je to lepší? Otestuj jak se soustava chová při různé cloně a při vyřazení/zapojení všech prvků které používáš. Zjednodušeně: nemůžeš chtít extrémní zvětšení a extrémní hloubku ostrosti současně - jen jedno nebo druhé Jinak zaplatíš ostrostí
c) Používat co nejméně "nekorigovaných" optických prvků (nemyslím počet prvnů v objektivu samotném), ale třeba čočky/předsádky jsou obecně povážovány za nejméně kvalitní prvky - vyloučit. Lepší by rozhodně mělo být použít objektiv reversně.
Jenže ty to chceš zvětšenější viď ? No jo, každý by chtěl Vážně...
Problém je v optických jevech jako takových. Při tak obrovském zvětšení stačí třeba jen špatně směřující osvětlení a už je na problém. Nemožnost používat extrémní clonu se obchází menší clonou a skládáním fotek s různou rovinou ostrosti. Mat s tím má bohaté zkušenosti. Možná bychom si tu mohli udělat nějaké vlákno s kurzem skládání fotek. A i to má své limity. Mat mě jistě opraví, ale opticky běžným vysoce kvalitní foťákem a objektivem se dostaneš na zvětšení ca. 1:1 až 1:10 (1:20?), pak navazuje optický mikroskop, pak navazuje asi laserový skenovací, pak elektronový, a pak už jen supermikroskopie typu STM, AFM, TEM, ... které dokáží "zobrazit" jednotlivé atomy |
Až budu mít příležitost, vyzkouším pár rad v praxi.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|