Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: ne 17. května 2015 16:35 Předmět: Re: Smrže jsou na světě! |
 |
|
pá 15. května 2015 21:39 Michal Zima napsal: |
K miminkám gratuluji!Jen tak pro zajímavost:v publikaci F.Smotlachy z roku 1947 jsou ještě smrže rodu ženského - TA SMRŽ! |
František Smotlacha měl rodu ženského i (tu) kotrč. Tvrdil, že používání rodu mužského slyšel na trzích jen od němců, kteří neuměli pořádně česky a považoval to za chybné a nepřirozené. Reálně se rod mužský u těchto hub používal už ve starších než Smotlachových publikacích. Možná jde spíš o krajovou záležitost
pá 15. května 2015 21:39 Michal Zima napsal: |
Nicméně užívání tvarů v plurálu u jiných českých personifikujících názvů,např. hřiby kováři/e/ jsem konsultoval s odborníky na loňském finále češtinářské olympiády a kupodivu se mi nedostalo jednoznačné odpovědi.Takže jestli platí..."v lese kováři vyrostli..." nebo ...kováře vyrostly..." dodnes nevím  |
Mám dojem, že se to tu už řešilo, dokonce tu snad byl odkaz na starší článek (Naše řeč?), podle něhož jsou spisovné a neutrální neživotné tvary. Životné jsou považované za expresivní - citově zabarvené.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
planetahub
Založen: 21. 07. 2009 Příspěvky: 178 Bydliště: Červený Kostelec
|
Zaslal: po 18. května 2015 8:16 |
 |
|
Především gratuluji Barkoně k pozoruhodnému pěstebnímu úspěchu. Oceňuji vysoce ten dlouhodobý tah na bránu a průkopnické úsilí korunované dílčím úspěchem. Zároveň s politováním a opakovaně konstatuji, že houbaři "pěstitelé" a houbaři "košíkáři-kudličkáři-atlasáři" se až na vzácné výjimky míjejí. O čemž nakonec svedčí i diskuse pod příspěvkem Barkony, která se rozvíjí naprosto podružným směrem
_________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: po 18. května 2015 9:54 |
 |
|
po 18. května 2015 8:16 planetahub napsal: |
Zároveň s politováním a opakovaně konstatuji, že houbaři "pěstitelé" a houbaři "košíkáři-kudličkáři-atlasáři" se až na vzácné výjimky míjejí. O čemž nakonec svedčí i diskuse pod příspěvkem Barkony, která se rozvíjí naprosto podružným směrem  |
Do diskuse o pěstování hub se nezapojuji,neboť tento obor není předmětem mého zájmu,alespoň ne tím hlavním.To však nepovažuji za důvod,abych úspěšné pěstitelce nemohl pogratulovat k výsledku její činnosti,neboť každý, kdo díky cílevědomé a trpělivé práci dosáhne úspěchu (ať už v jakémkoli oboru),má můj obdiv.Jestliže jsem jsem krátkou poznámkou reagoval na jednu větu v příspěvku,nebyl v tom ani náznak úmyslu odvést tok diskuse "podružným" směrem.To bych si nedovolil...
Všechny "pěstitele" zdraví "košíkař,kudličkář,atlasář..." v jedné osobě : M.Zima
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
barkona
|
Zaslal: po 18. května 2015 12:25 Předmět: Pěstování smržů X český pravopis |
 |
|
Děkuji za gratulace a za všechny došlé ohlasy bez vyjímky.
A pouze konstatuji, že jsem rovněž vystudovaná češtinářka a osobně mne zlobí, když si nevím rady, proto raději ten váhavý přístup ke správnosti i/y. Koneckonců, jak by potom vypadalo "vystupování" takové pěstitelky, kdyby se vyjadřovala a psala jako analfabet. Asi přinejmenším divně. Takže díky ještě jednou za připomínky.
A teď k tématu.
V tento úspěch jsem věřila a doufala. Ale byl to vnitřní boj, když na začátku dubna nebyl na záhonku ani náznak. To si člověk říká: "Odborníci se snaží léta a Ty bys chtěla hned...." O to větší pak byl úžas, radost a překvapení, když se zadařilo! ) Všem houbařům pěstitelům bych ten pocit moc a moc přála. Tak s chutí do toho a hlavně, nevzdávejte se!!! Mám teď v rukávu krásný citát ze Sherlocka Holmese (toho televizního): "Pochyby o Vás samých Vás zdržují při práci." A toho se budu držet:))
Tedy zdar, sílu a kopec trpělivosti při práci s houbami!!
A připojuji dnešní sklizňový obrázek. Už jsem toho největšího musela fiknout. Chystám se s ním na "molekuláru" - protože když už, tak už. Tak, aby mi moc nezestárnul:))
|
54.89 kB |
 |
|
 |
|
měření2_18_května.JPG |
|
47.73 kB |
 |
|
 |
|
měření_18_května.JPG |
_________________ Mykoložka tělem i duší! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mykožrút

|
Zaslal: po 18. května 2015 19:34 |
 |
|
Tak dám aj ja jednu podružnú, nech nieste v tom sami. Vytriešťam oči, obdivujem a samozrejme gratulujem. No a k tým rodom - u nás je to jednoduché. Smrčok je chlapec a Kučierka (Kotrč) dievča.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 19. května 2015 9:49 |
 |
|
Všechno mi to přijde úžasné! Ale mohl by tu vzniknout návod pro laiky jak na to?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
planetahub
Založen: 21. 07. 2009 Příspěvky: 178 Bydliště: Červený Kostelec
|
Zaslal: út 19. května 2015 10:45 |
 |
|
út 19. května 2015 9:49 Bob napsal: |
Všechno mi to přijde úžasné! Ale mohl by tu vzniknout návod pro laiky jak na to? |
To je slovo do pranice
_________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
 |
barkona
|
Zaslal: st 20. května 2015 9:26 Předmět: Návod pro laiky |
 |
|
Bohužel, obávám se, že návod pro laiky z mého pera neexistuje.
Jednak proto, že pokus musím ověřit a jednak proto, že se jedná o poměrně titěrnou a odbornou (v mém podání však ne vědeckou) práci od spory až po dospělého smrže. )
Na internetu jsou ale samozřejmě dostupné různé návody, jen musí mít člověk na paměti, že se může a také asi i jedná o různé druhy smržů.
|
Návrat nahoru |
|
 |
caco
|
Zaslal: pá 27. listopadu 2015 16:35 |
 |
|
škoda že to je zamlženo. jednoduchý popis substrátu by napomohol,kedže si myslím že ten je najdôležitejší
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
caco
|
Zaslal: po 07. prosince 2015 9:22 Předmět: Re: Pěstování smržů |
 |
|
st 24. září 2014 19:24 barkona napsal: |
Zdravím všechny smržaře,
existuje nějaký ucelený přehled, jak pokračují pokusy s pěstováním smržů na území ČR? Tedy, pokud vůbec.
Osobně jsem nadšenou smržařkou a pokouším a pokouším. Počítám samozřejmě s jednoznačným jarním úspěchem své "zasazené" sadby. Poznatky sdílím na www.prohouby.cz, kdo by měl zájem.
Tužme se a nevzdávejme se!! |
poznatky???ja tam nikde poznatky nevidím,len slabý odvar popisu smržu
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
caco
|
Zaslal: po 07. prosince 2015 13:13 Předmět: Re: Návod pro laiky |
 |
|
st 20. května 2015 8:26 barkona napsal: |
Jednak proto, že pokus musím ověřit a jednak proto, že se jedná o poměrně titěrnou a odbornou (v mém podání však ne vědeckou) práci od spory až po dospělého smrže. )
Na internetu jsou ale samozřejmě dostupné různé návody, jen musí mít člověk na paměti, že se může a také asi i jedná o různé druhy smržů.  |
vôbec nejde o titernou a odbornou prácu,skoro každý účastník v tejto téme dokáže vypestovať podhubie na petriho miske.viem že za tým cítite peniaze a preto tá ochota nieje a neodsudzujem vás za to človek sa chopí šance ked sa naskytne.kedysi som zasielal vzorky p.Havránkovi alias Karlík Garlík
(smrže.cz),škoda že sa to celé skončilo,ale kludne napíšem postup od Garryho Millsa a Terri Marie Beauséjour .on je to ten postup v podstate rovnaký a obaja mali úspech.nikomu dalšiemu sa to podla tohoto patentu nepodarilo vypestovať vo vnútornych podmienkach iba vo vonkajších,pretože nie je problém vypestovať sklerocia,ale spustiť ich rast na huby a nie rozrastanie podhubia,takže ak bude záujem tak to tu popíšem
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Saktoal
|
Zaslal: st 02. března. 2016 17:08 |
 |
|
Návod od Garryho bych potřeboval. Klidně mi ho napiš do SZ. Děkuju
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: út 08. března. 2016 13:08 |
 |
|
st 02. března. 2016 16:08 Saktoal napsal: |
Návod od Garryho bych potřeboval. Klidně mi ho napiš do SZ. Děkuju |
https://translate.google.sk/translate?hl=sk&sl=en&u=http://www.thefarm.org/mushroom/morel.html&prev=search
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
barkona
|
Zaslal: čt 17. března. 2016 17:56 Předmět: Re: Návod pro laiky |
 |
|
Jasně, že podhoubí dokáže vypěstovat jakýkoliv laik, jde ale právě o to dostat z toho podhoubí dospělé plodnice A to je ta titěřina. Ne to podhoubí, ale ten zbytek. I sklerocia se úspěšně pěstují, a také lze na postup dojít laicky z internetu. Ale ty plodnice, ty plodnice! Zdůrazňuji BEZ MULČE!!
Ono, kdyby to bylo fakticky snadné, tak proč by se pěstování ze sklerocií nedařilo kdekomu? A také, patenty jsou od toho, aby napověděly, ale vlastně neřekly.
Například ve Francii se smrže pěstují, ale dle čínského patentu (http://www.eurelien.fr/actualite/des-morilles-naturellement-eureliennes). A ten kupce (a není to ten na obrázku) přišel na krásných 10mil. Kč, v přepočtu. Ovšem, se vším všudy, včetně návodu na přípravu pěstebního substrátu a ničení škůdců.
Nemám patent
Ve finále se koukněte, jak na to: http://www.chinavivers.com/html/119.html
Zdravím všechny smržaře
po 07. prosince 2015 12:13 caco napsal: |
Na internetu jsou ale samozřejmě dostupné různé návody, jen musí mít člověk na paměti, že se může a také asi i jedná o různé druhy smržů.  |
vôbec nejde o titernou a odbornou prácu,skoro každý účastník v tejto téme dokáže vypestovať podhubie na petriho miske.viem že za tým cítite peniaze a preto tá ochota nieje a neodsudzujem vás za to človek sa chopí šance ked sa naskytne.kedysi som zasielal vzorky p.Havránkovi alias Karlík Garlík
(smrže.cz),škoda že sa to celé skončilo,ale kludne napíšem postup od Garryho Millsa a Terri Marie Beauséjour .on je to ten postup v podstate rovnaký a obaja mali úspech.nikomu dalšiemu sa to podla tohoto patentu nepodarilo vypestovať vo vnútornych podmienkach iba vo vonkajších,pretože nie je problém vypestovať sklerocia,ale spustiť ich rast na huby a nie rozrastanie podhubia,takže ak bude záujem tak to tu popíšem |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Saktoal
|
Zaslal: ne 20. března. 2016 15:06 Předmět: Re: Návod pro laiky |
 |
|
čt 17. března. 2016 16:56 barkona napsal: |
Jasně, že podhoubí dokáže vypěstovat jakýkoliv laik, jde ale právě o to dostat z toho podhoubí dospělé plodnice A to je ta titěřina. Ne to podhoubí, ale ten zbytek. I sklerocia se úspěšně pěstují, a také lze na postup dojít laicky z internetu. Ale ty plodnice, ty plodnice! Zdůrazňuji BEZ MULČE!!
Ono, kdyby to bylo fakticky snadné, tak proč by se pěstování ze sklerocií nedařilo kdekomu? A také, patenty jsou od toho, aby napověděly, ale vlastně neřekly.
Například ve Francii se smrže pěstují, ale dle čínského patentu (http://www.eurelien.fr/actualite/des-morilles-naturellement-eureliennes). A ten kupce (a není to ten na obrázku) přišel na krásných 10mil. Kč, v přepočtu. Ovšem, se vším všudy, včetně návodu na přípravu pěstebního substrátu a ničení škůdců.
Nemám patent
Ve finále se koukněte, jak na to: http://www.chinavivers.com/html/119.html
Zdravím všechny smržaře
po 07. prosince 2015 12:13 caco napsal: |
(smrže.cz),škoda že sa to celé skončilo,ale kludne napíšem postup od Garryho Millsa a Terri Marie Beauséjour .on je to ten postup v podstate rovnaký a obaja mali úspech.nikomu dalšiemu sa to podla tohoto patentu nepodarilo vypestovať vo vnútornych podmienkach iba vo vonkajších,pretože nie je problém vypestovať sklerocia,ale spustiť ich rast na huby a nie rozrastanie podhubia,takže ak bude záujem tak to tu popíšem |
|
Já nerozumím tomu proč se nechcete pochlubit. Chápu že jste do toho investovala určité úsilí, ale to investoval i Edison do výroby žárovky a kdyby se tenkrát zachoval stejně, tak ještě dneska svítíme petrolejkou. Očividně chápete, že na tom nezbohatnete, tak proč tohle tajnůstkářství
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|