Zaslal: pá 06. května 2016 22:07
st 27. dubna 2016 7:38 Radek Doležal napsal:
Jak to tedy dopadlo?
Rozuzlení: Konečně nastala příležitost se tam podívat, zajeli jsme na lokalitu s kolegou J. Jandou. Na dvou místech plodnice zmizely, u třetího jsme našli velké množství gigantických plodnic kališníku obecného (H. acetabulum), na několika nových místech jsme ale našli dospělé plodnice kališníku běločerného (H. leucomelaena), takže tam rostou oba H. leucomelaena dokonce bez ohledu na podloží, jeden z nálezů je na kyselém (granulit) - tedy alespoň podle geologické mapy.
Zaslal: st 10. května 2017 21:24
Díky za reakce.
Loni jsem je našel na několika nových lokalitách, ale říkal jsem si, že to bude tím, že se tu jejich hledáním nikdo moc nezabýval a byla dobrá jarní sezóna. Letos sice na 3 z loni objevených lokalit nevyrazily, ale našel jsem dvě další nové. Vše zatím výhradně pod borovicí lesní. Na jedné z lokalit jich byly možná tisíce. Dost tam letos pršelo.
Nerostou tu určitě všude, kde jsou borovice na vápenci, pouze tam, kde není humózní půda. Buď tam musí být lehká písčitá (ale alkalická) půda, nebo vápenec krytý jen tenkou vrstvou štěrku / opadu / mechu.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory