nalezena ve vlhčí (jak taky momentálně jinak) dubině. Některá místa byla rozrytá od prasat.
V tom "mém" dubovém lese (http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=63896#63896) taktéž velmi často nacházím prasaty zrytá místa, a to vždy těsně u kmene vzrostlých dubů, kdy jsou zcela (do půlky) odkryty jejich silné kořeny, vždy ale pouze z jedné strany stromu (v jednom jakoby konkrétním místě). Myslíte, že ona prasátka tam rochní právě z důvodu dobývání těchto bělolanýžů?? A pokud ne, tak co tam potom vlastně konkrétně hledají?
U pařezů mohou prasata hledat nejenom různé houby podzemky, ale třeba i larvy brouků, tím spíše u starých pařezů, kde již mykorhiza skončila, jak jsem byl broučkařem jednou poučen.
Původně jsem si myslel, že je to nějaký druh lanýže. Po chvíli googlení jsem to určil spíše jako Bělolanýž obecný (Bolbelasmus unicornis). Může být ?
V životě jsem žádného lanýže neviděl, na obrázcích se mi zdá bílý lanýž a Bělolanýž obecný docela podobný. Může dojít k záměně nebo si ve skutečnosti nejsou až tak podobní ?
Zaslal: čt 16. června 2016 10:36
Velmi pravděpodobně to bude bělolanýž obecný. Před týdnem jsem ho viděl v lese. Čerstvý má takové zajímavé aroma, které mně osobně připomíná kombinaci myšiny a kešu oříšků. Lanýž bílý (míněno Tuber magnatum) snad v našich končinách vůbec neroste.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory