Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Radek Doležal Čestný člen
Založen: 16. 07. 2006 Příspěvky: 485 Bydliště: Smrkový Týnec (okr. Chrudim)
|
Zaslal: st 15. června 2016 16:05 Předmět: Peziza howsei - Řasnatka modravá |
|
|
Na určování druhů rodu Peziza nemám literaturu, kusé informace mám jen z internetu, a proto dávám určený druh sem, do určovny.
Plodnice bez třeně, 9 cm velká, ploše rozložená, miskovitá, částečně se zvlněným okrajem. Vnitřní strana je na středu hrbolatá, při okrajích hladká, světle okrově hnědá s nafialovělým nádechem, vnější strana je bělavá. Dužnina do 3 mm tlustá, křehká, nepatrně ronící čirou tekutinu, s výrazným pachem.
Naměřené výtrusy 16,5-19 x 8-9,5 μm, se dvěma tukovými kapkami a hrubou bradavčitou ornamentikou.
Roste na okraji smíšeného lesa pod listnáči (habr, líska) na vápnitém podloží.
|
161.09 kB |
|
11.6.2016 Železné hory, PR Vápenice |
|
|
|
Peziza_howsei.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori
|
Zaslal: pá 17. června 2016 0:56 |
|
|
Co se týká ornamentiky - bradavice jsou samostatné +/- kulaté, nebo krátce protáhlé? Tupě ukončené nebo špičaté? Je ornamentika vyšší a/nebo odlišná na pólech? Struktura excipula? ...
Jinak pro P. howsei je to na spodní hranici rozměrů, Medardi et al (2014, Mycol.Progress) uvádějí rozměry 18−22(−23) × 9−11(−12) μm.
Podobnou barvu má třeba P. exogelatinosa, která roste u potoků na vápenci, jenže ta má velmi drobně a hustě bradavčitou ornamentiku, která v normálním mikroskopu skoro není vidět.
Možná P. lividula (odkaz na článek), má úzce elipsoidní výtrusy, akorát u ní se píše velikost do 4 cm.
Pokud bych si odmyslela nežloutnoucí tekutinu, P. succosa by taky přicházela v úvahu. A tím moje literatura víceméně končí.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Radek Doležal Čestný člen
Založen: 16. 07. 2006 Příspěvky: 485 Bydliště: Smrkový Týnec (okr. Chrudim)
|
Zaslal: pá 17. června 2016 20:01 |
|
|
pá 17. června 2016 1:56 Tori napsal: |
Co se týká ornamentiky - bradavice jsou samostatné +/- kulaté, nebo krátce protáhlé? Tupě ukončené nebo špičaté? Je ornamentika vyšší a/nebo odlišná na pólech? Struktura excipula? ...
Jinak pro P. howsei je to na spodní hranici rozměrů, Medardi et al (2014, Mycol.Progress) uvádějí rozměry 18−22(−23) × 9−11(−12) μm.
Podobnou barvu má třeba P. exogelatinosa, která roste u potoků na vápenci, jenže ta má velmi drobně a hustě bradavčitou ornamentiku, která v normálním mikroskopu skoro není vidět.
Možná P. lividula (odkaz na článek), má úzce elipsoidní výtrusy, akorát u ní se píše velikost do 4 cm.
Pokud bych si odmyslela nežloutnoucí tekutinu, P. succosa by taky přicházela v úvahu. A tím moje literatura víceméně končí. |
Děkuji za připomínky, no vezmu to od spodu.
P. succosa - tuto řasnatku znám, a i když roste na stejných stanovištích, toho žloutnutí bych si všiml. P. lividula - to byl dlouho můj favorit, rozhodla velikost plodnice. P. exogelatinosa - jiná ornamentika výtrusů. Zůstala P. howsei a P. emileia a zde jsem se přiklonil podle ornamentiky výtrusů k P. howsei. Co se týče ornamentiky, podrobné poznámky nemám, ale je položka a je kdykoliv k dispozici.
Jen pro zajímavost. Včera jsem našel vzhledově podobnou řasnatku, jen o trochu menší (do 7 cm), pod lískou na vápenci. Má jiné mikro výtrusů. Jsou o něco delší (18,5−21 × 8,5−10 μm) a jemnější je i ornamentika.
|
156.7 kB |
|
16.6.2016 Železné hory, Vápenný Podol |
|
|
|
Peziza_emileia.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|