Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hřib, který zelená
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 09. července 2016 16:36
  Předmět: Hřib, který zelená
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Našel jsem 8. 7. 2016 v zámeckém parku v Dačicích tohoto hřiba. Nevím, kam jej mám zařadit, protože v atlasech jsem nenašel nic adekvátního tomuto:
Nalezeno v blízkosti tří vzrostlejších dubů zhruba 7 metrů daleko na tři strany. Klobouk má červenou až červeno-hnědavou pokožku klobouku, neprvidelně hrbolkatý povrch, místy tmavší - obvykle na vrcholech hrbolků. Rourky žluté, na ústí oranžové až cihlově červené, otlačením zelenající. Třeň žlutý, jemně tmavěji (světle červeně až světle červenohnědě) šupinkatý, kdy uspořádání šupinek připomíná sítku a to hlavně pod kloboukem. Dužnina světle žlutá, na řezu pomalu zelenající a pak po delší době přechází barva do šedo-žlutava až šedo-zeleno-žlutava. Vůně příjemně houbová - hřibová a chuť taktéž.
Nesedí mi to ani na kováře ani na koloděje či jim podobné, protože tyto modrají.
Takže, co to může být za hřib?
Pro případného zájemce - tvořím exsikát.

108.63 kB    
DSC09133L9.jpg
   DSC09133L9.jpg

99.42 kB    
DSC09192úL.jpg
   DSC09192úL.jpg

138.49 kB    
DSC09199L9.jpg
   DSC09199L9.jpg

Teri

PříspěvekZaslal: so 09. července 2016 18:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to hřib kovář, částečně odbarvený a deformovaný suchem.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
alesjirsa

PříspěvekZaslal: ne 10. července 2016 19:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A nebude to hřib Quéletův (Boletus queletii) ?
Michal Zima

PříspěvekZaslal: po 11. července 2016 8:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

na třeni jasná a výrazná síťka, mezi oky možná i zbytky kaulohymenia - není to mendax?
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 11. července 2016 9:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 10. července 2016 19:12 alesjirsa napsal:

Taky mi to přijde blíže ke queletovi ... na třeni podle mě síťka není ...ta jakoby "oka" jsou způsobená suchem a "rozpraskáním" povrchu třeně.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Teri

PříspěvekZaslal: po 11. července 2016 21:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 11. července 2016 9:04 Pantáta napsal:
ne 10. července 2016 19:12 alesjirsa napsal:

Taky mi to přijde blíže ke queletovi ... na třeni podle mě síťka není ...ta jakoby "oka" jsou způsobená suchem a "rozpraskáním" povrchu třeně.

Hmm no je fakt, že na quéleta by seděla ta červená barva na řezu v bázi třeně...
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 12. července 2016 10:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Teri, Michal Zima a Pantáta:
Kováře i koloděje jsem vyloučil už přímo na místě, protože oba modrají a nezelenají a zde ta barva šla prakticky jen k zelené. Nezdála se mi ani k modrozelené. A navíc ještě ta poměrně jasná červeň na pokožce klobouku - to jsem ještě u koloděje ani kováře neviděl.
Na třeni síťka není, ale drobné červenavé až hnědavé šupinky, které hlavně pod kloboukem byly uspořádány tak, že to jako síťka může vypadat.
I když už zde (v Dačicích) byl asi 9. den bez deště, tak tento hřib rostl ve stínu mohutnějších dubů, kdy koruny těchto stromů přeci jen dost stínily a tím zabraňovaly přímému dopadu slunečních paprsků na zem a tím i jejímu většímu vysušování, protože jsem měl dojem, že na tomto hřibu nevidím až nějaké dramatické projevy sucha na plodnici. Mimo něj jsem zde pod těmito duby nalezl holubinky smrduté, muchomůrky pošvaté a jednu šupinatou, několik ryzců zřejmě dubových. Akorát ta m. šupinatá měla klobouk rozpraskaný na 4 díly, jinak nic.

Ale přikláním se k tomu, že to nejspíše bude ten hřib Quéletův.

Tori

PříspěvekZaslal: út 12. července 2016 13:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

J.Novák:
Koloděj (a polosíťkovaný) mají rovněž vínovou dužinu v bázi třeně, koloděj i kovář mají červenohlavé variety. To jen pro doplnění, určení nezpochybňuju.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 13. července 2016 9:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 12. července 2016 13:56 Tori napsal:
J.Novák:
Koloděj (a polosíťkovaný) mají rovněž vínovou dužinu v bázi třeně, koloděj i kovář mají červenohlavé variety. To jen pro doplnění, určení nezpochybňuju.

Tori, díky za upřesnění. Kovářů potkávám poměrně dost, kolodějů už méně, ale doposud jsem neměl to štěstí potkat jejich červenohlavou varietu. A myslím. že ani v atlasech o ní nemám zmínku. Tím samozřejmě nevylučuji její existenci.

Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: ne 17. července 2016 15:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jednoznačně hřib Queletův, pro kterého je typická ta fialově zbarvená zóna ve spodní části třeně na řezu
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 24. července 2016 23:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 17. července 2016 15:15 Michal Mikšík napsal:
Jednoznačně hřib Queletův, pro kterého je typická ta fialově zbarvená zóna ve spodní části třeně na řezu

Michale, díky.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru