Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
emil54
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 29. června 2016 11:26 |
 |
|
L. circellatus bych vypustil, to je mykorhizní symbiont habru, celkem teplomilná houba. L. flexuosus by z těchto dvou variant byl pravděpodobnější.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Yohaness

|
Zaslal: čt 30. června 2016 20:51 |
 |
|
Též bych byl pro Lactarius flexuosus, vidím tam i nafialovělé tóny...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: pá 01. července 2016 7:58 |
 |
|
Podle fotek předpokládám, že tady už byly i jiné dřeviny. Vidím list dubu a ještě dalšího listnáče se zubatým okrajem listu (líska? habr? jilm?)
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: pá 01. července 2016 11:09 |
 |
|
Fotka asi nic moc extra nerekne, ale nalez byl zhruba vprostred dole. Za chvili odjizdim, takze uz to nestiham tam prebrodit.
Kazdopadne v tom miste jsou, myslim, same listnace. Cela oblast tady je, zejmena na te strane reky, vice mene v rezii dubu. Nicmene dub dole byt vubec nemusi, muzou to bejt vetrem zanesene listy shora, kde je jich po letosni prapodivne zime "po kolena".
Po nedeli tam zajdu a nafotim konkretni stromy (kmen, listy, ...) Sam v tom mam dost hokej. Je to vostuda, potomek nekolika generaci lesaku a poznam drevo spolehlive jen ve stadiu fosny. Zivil jsem se leta truhlarinou. Siknul by se nejakej online atlas pro blbce, jako jsem ja.
U toho prvniho nalezu byla v bezprostredni blizkosti vzrostla briza - tu pozam ... nejak jsem ji opomenul v prvnim postu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: po 11. července 2016 7:24 |
 |
|
Tak jsem se k tomu konečně dostal. Na tom místě přímo u řeky rostou zhruba metr od tlejícího torza borovice pod habrem. Jinak je tam nějaká olše a cca 10 m další borovice. Dub tam neni. Jsou tam další malé plodnice.
Včera jsem dvě plodnice našel přímo za chatou. Opět pod habrem. Okolo smrky a líska. Vypadá to, že je to tu běžná houba.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: po 11. července 2016 9:52 |
 |
|
Pokud se na to druhém místě našly habry, tak houba z ní bude L. circellatus. Co místo, ze kterého jsou původní snímky?
Na lokalitě, kde jsou krom habru i lísky, by se mohl objevit ještě ryzec palčivý (L. pyrogalus), který je mu podobný, ale bývá méně výrazně kruhatý, může být štíhlejší a dospělé plodnice mají sytě krémově oranžové lupeny.
Letos rostou ryzce nezvykle brzo a nezvykle hojně. L. circellatus jsem viděl i na lokalitě, kterou sleduju několik let a do letoška jsem ho tam nezaznamenal.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: pá 15. července 2016 17:03 |
 |
|
Tak nevim, kam jsem původně čuměl, ale ten první nález má kolem sebe tu paseku, resp. roh paseky se smrčky a nějakými pařezy (nejspíš většinou smrk, poněvadž na nich dost hojně vegetila destice chřapáčová, ale může tam být lecos). cca metr vedle na té mezi je vzrostlá bříza, na druhé straně od místa nálezu mladé jeřáby a s nimi něco, co neumím (viz foto), pak mladé doubky, maličké okousané jedle a pak už ty osiky (ale ty už jsou o dost dál).
Pokud je tedy nutná vazba na habr, tak je to prekerka, klidně tam může být nějaký starý kořen z té paseky, ale živý asi ne.
|
125.17 kB |
 |
|
 |
|
PHOTO_20160715_114744.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: so 16. července 2016 21:32 |
 |
|
Není to jasan?
Pokud na tomto stanovišti nebyl habr, tak houba odtud asi L. circelatus nebude a půjde spíš o L. flexuosus(?)
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: ne 17. července 2016 0:35 |
 |
|
Je to zvláštní. Všechny ty plodnice mi připadaly po všech stránkách, barevně, kresbou, na očuch, chuť i pocitově, uplně stejné. Vím, že je to hovadina, co teď píšu, ale nějak si nemužu pomoct. Asi jedinou cestou k pravdě, hádám, by byl mikroskop. Ten nemám a i kdybych ho měl, neumím do něj ani koukat, natož ho smysluplně použít.
Jsem tu od března a nacházím kolem sebe houby, které jsem v životě neviděl. Částečně proto, že jsem většinu života spíš chodil do lesa pro houby a většinou jen hledal, kde co sežrat. V posledních pár letech je chodím taky očumovat a poznávat. Druhej důvod je asi ve faktu, že jsem většinou prolejzal jehličnaté lokality (v mládí u babiček a dědů, později na chalupě rodičů, na své chalupě... prostě všude smrk, borovice a bříza)
To co je tady, je uplně něco jiného a taky nějak jinak vnímám courání zdejší přírodou. A nevím proč, ale mám pořád tendenci všechno pojmenovávat.
Možná už definitivně skončila moje puberta. Což teda nevím, jestli je pro mne dobrá, nebo špatná zpráva
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|