Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Mycena rosella - Helmovka růžová
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 02. února 2012 15:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 02. února 2012 14:15 sadlo napsal:
čt 02. února 2012 9:57 ram2007 napsal:
st 01. února 2012 21:55 sadlo napsal:
st 01. února 2012 19:45 ram2007 napsal:
Tak jsem měl zpočátku taky trošku problémy s přesným určením této houby, jestli je to růžová, narůžovělá nebo kdoví jak se ty dvě dámy jmenují Smile Nakonec mi pomohla evropská monografie rodu Mycena, která uvedla, že jde o druh Mycena rosella a jak se vlastně jmenuje česky to už nechám na Vás Smile

Rostla u starého částečně zetlelého pařezu ve smíšeném lese na zásaditém podloží

Mám jenom dotaz, ty jsi měl tuhle plodnici pod mikroskopem? Mně to moc na Mycena rosella nepřipadne, alespoň z téhle fotky, ale nechci se hádat.

Jasně, už jsem měl námitku i jinde, že jde o Mycena purpureofusca. Ale opravdu jsem ji mikroskopoval a mikroskopicky jsou si tyto dva druhy docela vzdálené - výtrusy a hlavně cheilocistydamy (používám monografii Mycena D´Europa). Teď se snažím najít exikát, abych se na ni mrknul znovu. Bohužel,zhruba do poloviny loňského roku když jsem zmikroskopoval houbu a ukázala se, že jde o běžný druh, tak jsem exikát vyhodil. Ale už párkrát jsem zažil situaci, kdy byl potřeba exikát i u takovýchto běžných druhů. A tak od zhruba poloviny loňského roku si uchovávám všechny exikáty. Mám toho už hodně a špatně se v tom orientuje, proto si programuju aplikaci, která by mi v tom umožnila lepší orientaci. Alepředpokládám, že exikát tohoto druhu nenajdu...

No právě ta M. purpureofusca mě hned podle fotky napadla, ale pokud sis jistý tak v poho. Víš já co znám M. rosella tak je většinou nacházím v mladším smrkovém porostu a téměř vždy ve skupinách čítajících mnoho jedinců na poměrně malém prostoru.

Jasně. Tahle teda nebyla v čisté mladé smrčině. Byl to smíšený les, jak už jsem poznamenal. Rostla u starého pařezu, nejblíž byla borovice a pár mladších smrků plus nějaký dub tuším a pokud si vzpomínám i nějaký habr, ale ten habr nemůžu potvrdit na 100% i když místo dobře znám. Letos, jestli budou přát podmínky, se tam mrknu znova

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hercuus

PříspěvekZaslal: čt 02. února 2012 23:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když se na tu fotku podívám pořádně a přiblížím si jí, tak se mi zdá, že vidím na okrajích lupenů fialové zbarvení.. Já osobně bych takto z fotky se taky přiklonil k M. purpureofusca, ale pokud byla pod mikroskopem.. Nejlepší bude podle mě se pokusit ji objevit i letos a doujistit se, jak říkáš.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Roman Manak

PříspěvekZaslal: pá 03. února 2012 10:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 02. února 2012 22:41 Hercuus napsal:
Když se na tu fotku podívám pořádně a přiblížím si jí, tak se mi zdá, že vidím na okrajích lupenů fialové zbarvení.. Já osobně bych takto z fotky se taky přiklonil k M. purpureofusca, ale pokud byla pod mikroskopem.. Nejlepší bude podle mě se pokusit ji objevit i letos a doujistit se, jak říkáš.

Jasně, místo dobře znám, ten pařez bych měl najít bez problémů. Zkusím tu houbičku letos znovu najít jestli tam bude. A už neudělám tu chybu, že bych si neuchoval exikát Smile

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 28. října 2016 20:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V některých internetových popisech se dá najít, že tato houba má růst v kyselých smrčinách. Moc se mi to nezdá, spíš mi sedí popis od Lucky Zíbarové, která uvádí humózní vlhké smrčiny. Záběr je z porostu tisíců plodnic na mechu z vlhké partie smrčiny na sprašovém podloží. Z okolí toho místa znám houby jako pavučinec různý, hvězdovka trojitá, kališník běločerný, chřapáč Quéletův, vláknice Bongardova, smrže ap., takže to tam nijak kyselé nebude.

198.14 kB    
28. říjen 2016, smrčina, podhůří Blanského lesa, 520 m n. m.
SDIM9892_960.jpg
   SDIM9892_960.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru