Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: čt 02. února 2012 15:50 |
 |
|
čt 02. února 2012 14:15 sadlo napsal: |
čt 02. února 2012 9:57 ram2007 napsal: |
st 01. února 2012 21:55 sadlo napsal: |
st 01. února 2012 19:45 ram2007 napsal: |
Tak jsem měl zpočátku taky trošku problémy s přesným určením této houby, jestli je to růžová, narůžovělá nebo kdoví jak se ty dvě dámy jmenují Nakonec mi pomohla evropská monografie rodu Mycena, která uvedla, že jde o druh Mycena rosella a jak se vlastně jmenuje česky to už nechám na Vás
Rostla u starého částečně zetlelého pařezu ve smíšeném lese na zásaditém podloží |
Mám jenom dotaz, ty jsi měl tuhle plodnici pod mikroskopem? Mně to moc na Mycena rosella nepřipadne, alespoň z téhle fotky, ale nechci se hádat. |
Jasně, už jsem měl námitku i jinde, že jde o Mycena purpureofusca. Ale opravdu jsem ji mikroskopoval a mikroskopicky jsou si tyto dva druhy docela vzdálené - výtrusy a hlavně cheilocistydamy (používám monografii Mycena D´Europa). Teď se snažím najít exikát, abych se na ni mrknul znovu. Bohužel,zhruba do poloviny loňského roku když jsem zmikroskopoval houbu a ukázala se, že jde o běžný druh, tak jsem exikát vyhodil. Ale už párkrát jsem zažil situaci, kdy byl potřeba exikát i u takovýchto běžných druhů. A tak od zhruba poloviny loňského roku si uchovávám všechny exikáty. Mám toho už hodně a špatně se v tom orientuje, proto si programuju aplikaci, která by mi v tom umožnila lepší orientaci. Alepředpokládám, že exikát tohoto druhu nenajdu... |
No právě ta M. purpureofusca mě hned podle fotky napadla, ale pokud sis jistý tak v poho. Víš já co znám M. rosella tak je většinou nacházím v mladším smrkovém porostu a téměř vždy ve skupinách čítajících mnoho jedinců na poměrně malém prostoru. |
Jasně. Tahle teda nebyla v čisté mladé smrčině. Byl to smíšený les, jak už jsem poznamenal. Rostla u starého pařezu, nejblíž byla borovice a pár mladších smrků plus nějaký dub tuším a pokud si vzpomínám i nějaký habr, ale ten habr nemůžu potvrdit na 100% i když místo dobře znám. Letos, jestli budou přát podmínky, se tam mrknu znova
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hercuus

Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: čt 02. února 2012 23:41 |
 |
|
Když se na tu fotku podívám pořádně a přiblížím si jí, tak se mi zdá, že vidím na okrajích lupenů fialové zbarvení.. Já osobně bych takto z fotky se taky přiklonil k M. purpureofusca, ale pokud byla pod mikroskopem.. Nejlepší bude podle mě se pokusit ji objevit i letos a doujistit se, jak říkáš.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: pá 03. února 2012 10:54 |
 |
|
čt 02. února 2012 22:41 Hercuus napsal: |
Když se na tu fotku podívám pořádně a přiblížím si jí, tak se mi zdá, že vidím na okrajích lupenů fialové zbarvení.. Já osobně bych takto z fotky se taky přiklonil k M. purpureofusca, ale pokud byla pod mikroskopem.. Nejlepší bude podle mě se pokusit ji objevit i letos a doujistit se, jak říkáš. |
Jasně, místo dobře znám, ten pařez bych měl najít bez problémů. Zkusím tu houbičku letos znovu najít jestli tam bude. A už neudělám tu chybu, že bych si neuchoval exikát
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: pá 28. října 2016 20:07 |
 |
|
V některých internetových popisech se dá najít, že tato houba má růst v kyselých smrčinách. Moc se mi to nezdá, spíš mi sedí popis od Lucky Zíbarové, která uvádí humózní vlhké smrčiny. Záběr je z porostu tisíců plodnic na mechu z vlhké partie smrčiny na sprašovém podloží. Z okolí toho místa znám houby jako pavučinec různý, hvězdovka trojitá, kališník běločerný, chřapáč Quéletův, vláknice Bongardova, smrže ap., takže to tam nijak kyselé nebude.
|
198.14 kB |
 |
28. říjen 2016, smrčina, podhůří Blanského lesa, 520 m n. m. |
|
 |
|
SDIM9892_960.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|