Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Entoloma sinuatum - Závojenka olovová
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 06. dubna 2015 23:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky. Taky se ke mně doneslo, že na jedné lokalitě v Krasu je v závojenka v doprovodu hřibu nachového a královského.

Ale myslím, že půjde spíš o náhody než že by měla ekologické požadavky tak blízké některému z hřibů, že by se dalo říct, že jej doprovází. Třeba v jižních Čechách je jedna lokalita, kde byla nalezena závojenka i hřib královský, ale na žádné jiné už se obě houby nesešly. Bronzový ani nachový ji tu nedoprovází.

Přijde mi, že by závojenka mohla mít podobné požadavky jako zmíněný kozák dubový, ale zároveň být tolerantnější k obsahu vápníku v podloží. Tzn. kde roste kozák, tam by to mohlo vyhovovat i jí, ale sama zřejmě poroste i tam, kde se už kozákům nelíbí.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Teri

PříspěvekZaslal: út 07. dubna 2015 18:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hm no s tím vápníkem je to možné. Ale např. na čtyřech lokalitách ve VČ doprovází hřib rudonachový. Na tech dalších se našel třeba Fechtner, Quéletův, plavý.... a když o tom uvažuju, tak neznám místo, kde by se např. do 1 km nenacházela lokalita s některým barevným hřibem Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 07. dubna 2015 21:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Což tady je to podobný, na všech (čtyřech Smile ) jihočeských lokalitách závojenky se taky lepší hřiby nacházejí - jenže na každé lokalitě jsou jiné, takže tam chybí nějaká konkrétní ekologická souvislost. Dá se říct, že v širším okolí jedné z těch lokalit rudonachový je, tak snad jedině ten. Na druhou stranu se nezdá, že by rudonachový byl vápnomilný, nejlíp se mu tady daří na Lučním...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
hanýžka

PříspěvekZaslal: st 08. dubna 2015 19:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na mých místech rostla závojenka olovová a ve stejnou dobu i barevné hřiby (satan nebo nachový). U nás se ale častěji najdou barevné hřiby než olovová - naštěstí. Jak ji někdo najde, pohotově se otráví. Rolling Eyes
Míra

PříspěvekZaslal: pá 17. dubna 2015 22:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Závojenku olovovou nacházím pod duby nebo v dubohabřinách v teplých oblastech, případně na vyhřáté lokalitě v nížině, na mírně až silně zásaditých půdách. Znám ji z více míst ve středních Čechách i ze dvou z Prahy, ale pouze na jediném z nich, včetně jeho okolí, jsem dosud nenalezl žádný z barevných hřibů. Je to však velmi frekventovaná a malá lokalita, a tak není vyloučeno, že tam tyto hřiby rostou, jen je někdo možná sbírá nebo jsem tam nebyl ve správnou dobu. Dá se tam najít např. muchomůrka drsná, ryzec krátkonohý nebo čirůvka hořká.
Míra

PříspěvekZaslal: so 29. října 2016 1:02
  Předmět: Entoloma sinuatum - Závojenka olovová
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem před týdnem našel cca 15 pěkných čerstvých plodnic a kousek od nich rostly strmělky mlženky, které se jim shora docela podobaly. Napadlo mne, že by si je s nimi někdo nepozorný mohl klidně splést. Po týdnu jsem od nich na lokalitě našel jen odřezky a vedle nich dvě položené mlženky. Ani nechci domýšlet, co si houbaři zažili, jestli je nakonec snědli.

192.74 kB    
Praha 20.10.2016
pod duby
100_9910.jpg
   100_9910.jpg

180.23 kB    
Praha 27.10.2016
pod duby
101_0004.jpg
   101_0004.jpg
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 29. října 2016 9:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Možná i odtud pochází ona informace, že některým lidem nedělají mlženky dobře Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru