Zaslal: ne 11. prosince 2016 22:13 Předmět: Mísenka oranžová - jak vypouští výtrusy?
Zdravím zde na fóru.
Rád bych se zeptal zkušenějších/znalejších, jakým mechanismem vypouští do vzduchu výtrusy Mísenka oranžová a jí podobné houby? V létě jsem při focení zjistil, že houba reaguje na fouknutí a záhy vypouští výrazný oblak spór. Dokonce je při tom někdy slyšet i zasyčení.
Napoprvé, když jsem jí chtěl ofouknutím očistit od jehličí před focením a ona mi na oplátku také foukla do obličeje, mě to docela vyděsilo .
Zkoušel jsem to pak natočit, takže případně mohu dodat video.
Díky _________________ amatérský zájemce o přírodu
Zaslal: po 12. prosince 2016 23:38
Mísenka oranžová je askomycet. To znamená, že se její výtrusy vyvíjejí v protáhlých váčcích (aska, vřecka), v nichž jsou umístěné obvykle po osmi za sebou v řadě. Když jsou výtrusy zralé, začne se zvyšovat napětí v těchto váčcích. Stačí pak sebemenší impuls a začnou hromadně explodovat a rozprašovat výtrusy po okolí. Nemusí to být jen pohyb vzduchu, leckdy stačí i sluneční paprsek, někde jsem četl, že i změna vlhkosti vzduchu. Syčení je zvukový projev hromadného praskání vřecek.
Díky za objasnění. Takhle to zní zcela jasně a logicky.
Vrtalo mi to hlavou, protože jsem někde slyšel, že některé druhy hub vytváří v inkriminovaný moment teplo, aby spóry rozprášily pomocí stoupavého proudu vzduchu, a říkal jsem si, že to by se mohlo projevovat podobně, ale nedokázal jsem si představit, co by se muselo stát, aby houba tak rychle zvýšila teplotu.
Tenhle způsob je mnohem pochopitelnější. _________________ amatérský zájemce o přírodu
Zaslal: út 13. prosince 2016 0:27
Teplo produkují některé choroše. I u nich je za vhodných podmínek vidět, jak vypouštějí spóry, ale projevuje se to trochu jinak než u askomycetů. Vypadá to, jakoby se od pórů odpoutal malý pramínek cigaretového kouře.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory