Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
kvasinky (Rhodotorula sp.)
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: ne 23. dubna 2017 5:52
  Předmět: kvasinky (Rhodotorula sp.)
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Možná jste už někdy někde v lesíku viděli následující přírodní úkaz. Na první přiložené fotografii (Obr.1) je kmen habru obecného (Carpinus betulus). Na druhé je detail jeho kůry (Obr.2). Kmen je doslova politý slabou vrstvou cihlově červené hmoty. O co se jedná? Po dotazu zaslaném odborníkům na lesnictví a myslivost vyšlo najevo, že z poraněných míst v kůře a lýku habrů vytéká míza. Ta míza čili mízotok je vzápětí kolonizována kvasinkami rodu Rhodotorula. Tyto kvasinky jsou červené. Jejich červené barvivo prý odfiltrovává část světelného záření právě té vlnové délky, která těmto kvasinkám neprospívá. Záhada je vyřešena. Více informací na internetu. Stačí zadat vhodnou kombinaci klíčových slov typu: habr, kvasinky, Rhodotorula, atp. Podobnou záležitost jsme tu už měli.

191.06 kB    
Hluboká nad Vltavou, 17.4.2016
Obr.1.jpg
   Obr.1.jpg

193.55 kB    
Hluboká nad Vltavou, 17.4.2017
Obr.2.jpg
   Obr.2.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
J_Tull

PříspěvekZaslal: ne 23. dubna 2017 19:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj Pepo,
taky jsem se s tím potkal. Pařez břízy, poražené na podzim nebo v zimě, se pak na jaře pokryje mízou, kterou nahoru vypumpovaly kořeny. Zpočátku je to žlutozelená pěna, která je cítit kysele, ale také březovou vodou - pamětníci znají příjemnou vůni březového šapónu ve tvaru "zeleného kondomu"... Smile
Později to zrůžoví až zčervená.
Já jsem to fotil v roce 2012, to už byla míza hodně zaschlá, mělo to lepkavou konzistenci zavadlého latexu a barva byla sytá.

184.94 kB    
Lišov, 5.6.2012
miza_briza.jpg
   miza_briza.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 03. května 2017 16:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zrovna nedávno jsem to viděl na habru v pražském Kundratickém lese a teď o víkendu na dvou pařezech břízy nedaleko krkonoškého Vrchlabí.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru