no-X Čestný člen
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: ne 10. září 2017 21:31 |
|
|
Přestože z lokality výše je známá H. virginea, nedalo mi to a velké plodnice, které jsou na snímku, jsem zmikroskopoval a H. virginea to není, jde o H. berkeleyi, také někdy označovanou jako H. pratensis var. pallida.
Existují různé diskuse i názory mykologů na to, zda se jedná o samostatný druh, nebo jen albinotickou varietu voskovky luční. Zkusil jsem hledat, zda byly publikované výsledky sekvenací. Našel jsem jen toto. Za předpokladu, že byly sekvenované houby určené správně (a že ty výsledky chápu správně), by skutečně mělo jít o samostatný druh, nikoli varietu H. pratensis. Správné jméno by pak bylo Hygrocybe berkeleyi.
To by docela sedělo i na chování této houby z jedné lokality, kde jsem našel staré velké plodnice H. berkeleyi, zatímco malinké H. pratensis teprve vyrážely ze země. Ještě jeden poznatek: Nikde jsem na to nenarazil, ale u některých plodnic, zvlášť těch mohutnějších, byly báze třeňů za cítit kumarinem, některé až karbolově.
Přidávám ještě pár fotek H. berkeleyi, která teď roste všude, kam zavítám. Tentokrát už vše mikroskopováno (u H. berkelley by většina výtrusů měla být pod 6,5 mí, u H. virginea většina přes 6,5 mí).
|
196.47 kB |
|
10. září, České Budějovice, lesopark, trávník pod jasany |
|
|
|
SDIM4612_960.jpg |
|
198.01 kB |
|
7. září, Hluboká nad Vltavou, severní svah, trávník |