Zaslal: čt 15. března. 2018 9:45 Předmět: Založení amatérské pěstírny střední čechy
Ahoj, mám chuť si splnit sen a vytvořil pěstírnu hlívy, shitake, lesklokorky a posléze třeba i houževnatce, etc.
Mám chuť experimentovat, takže fantazii se meze nekladou.
V podstatě mám vše potřebné kromě PROSTORU a člověka se kterým bych to zkusil.
Proč si to neudělám sám?
Předně nemám vhodné prostorové podmínky(plesnivej barák neokecáš) a také raději buduji s někým než sám - oni se pak hledají chyby lépe než když člověk koumá v čem je problém a nevidí ve svém postupu chyby. V mém okolí se žádný nadšenec tohoto druhu nenachází, proto to zkusím zde...
Potřebujeme místnost bez plísní, cca 3*4m a víc, sporák a chuť.
Vize je taková, že uděláme kultivační prostor a po naočkování živných substrátů budeme přesouvat dál než dojde ke fruktifikaci - uvědomuji si, že tohle je problematická část, zejména kvůli množství spor, které například hlíva, ale i shitake vypouštějí - bylo by třeba se nad tím společně zamyslet.
Cíl by měl být takový, že kromě učení se a získávání zkušeností se dopracujeme k cyklickému vytváření plodnic, které bude samozásobit cca 10 lidí s ohledem na minimální pracnost a časovou/finanční zátěž.
Určitě bych šel dále cestou sušení, tobolkování, etc...
Mám UVCčko, laminár, tlakáč na 2 bary, ultrazvukovou zvlhčovačku a asi 60kg slaměných pelet pro první pokusy s hlívou. Dostal jsem se cestou od plodnice k plodnici, ale ztráty byly obrovské - lidi musí mít obrovskou kliku nebo musím dělat něco superšpatně, aby jim to šlapalo tak, jak tu občas vídám.
Nechci rýpat, nemyslím to ve zlém, ale... Pokud máš takové technické vybavení a dociluješ "obrovských ztrát", tak skutečně musíš něco dělat špatně. Já pěstuji profesionálně sadbu hlív (ročně řádově tisíce balení) a moje ztráty vlivem kontaminace jsou při podobné technice určitě do 5%. Slaměný substrát není ani zdaleka tak citlivý na hygienu jako obilí, takže pátrej po příčině neúspěchu.
Co ti to vlastně dělá nebo nedělá? Plesniví to? A jaké používáš inokulum? Vlastní nebo koupené? _________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory