Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Anthracobia maurilabra - Spálenitka
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 15. června 2018 22:09
  Předmět: Anthracobia maurilabra - Spálenitka
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Další druh spálenitky. Tato rostla na lesním spáleništi po jehličnanech asi šest týdnů od ohně. Elipsovitě vřetenovité výtrusy 16-21 x 8,5-9. Všiml jsem si, že co klíč, to jiné údaje o chlupech. Domnívám se, že důvodem bude to, že chlupy na obvodu apothecia jsou krátké a zakončené široce (proto někde údaje o průměrnu až 20 mí), kdežto na ploše excipula jsou dlouhé a užší (proto jinde údaje do 10 mí). Tvar spór a mikroznaky vcelku dobře odpovídají tomuto a tomuto.

198.32 kB    
15. červen 2018, lesní spáleniště, okres Český Krumlov, přes 700 m n. m.
SDIM8073_960.jpg
   SDIM8073_960.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tori

PříspěvekZaslal: ne 24. června 2018 12:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No ono spíš záleží, podle jakého klíče to bylo určované. Jsou tři druhy s oranžovým až skoro hnědým theciem, cca stejně velkými vřetenovitě elipsoidními výtrusy a přímými parafýzami, ale existují pro ně 4 jména. Já je určuju podle Dougoudovo klíče ke karbonikolním diskomycetům: http://ascofrance.com/uploads/forum_file/5842.pdf On revidoval položky operkulátů publikovaných v Pilze der Schweiz 1, a podle jeho revize č.94 (A. macrocystis, sp. 16-18 × 8-9 μ, chlupy 25-60 × 10-15 μ) je správně, č.95 (A. maurilabra, sp. 19-20 × 8-9 μ, chlupy 50-90 × 8 μ - ale podle Dennise do 130 μ, což uvádí i Dougoud pro melaloma) má být A. melaloma, a č.96 (A. melaloma , sp. 16-17,5 × 8-9 μ, chlupy < 80 × 13 μ) má být A. nitida.
Osobně jsem si zatím nenašla čas na to, prostudovat orig. popisy a další dostupnou literaturu, takže se prostě konzistentně držím Dougoudovo pojetí a kdyžtak se to prostě hromadně přepíše.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 24. června 2018 15:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za informace. Co je onen třetí druh s vřetenovitými výtrusy? V tom klíči jsou vřetenovité výtrusy uvedené jen u A. rehmii a A. melaloma.

Vypadá to na určitý posun jeho pojetí oproti starší literatuře. Nejenom podle Pilze der Schweiz byl chápán druh s vřetenovitými výtrusy kolem 20 mí jako A. maurilabra - podle tohoto klíče je to A. melaloma. Naopak A. melaloma měla mít výtrusy eliptické a spíše kratší - pro tuto kombinaci znaků vychází podle Dougoudova klíče jméno A. nitida. Taky stojí za pozornost, že starší literatura popisuje A. macrocystis jako druh s nejsilnějšími chlupy i přes 20 mí silnými; Dougoud přitom uvádí 7-10(-15), takže i toto jméno používá pro jinou houbu, než bylo zvykem.

Jsem zvědavý, jestli některé pojetí obstojí, až Anthracobie někdo osekvenuje.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tori

PříspěvekZaslal: po 25. června 2018 19:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslela jsem tyhle tři - melaloma, macrocystis, nitida (ss. Dougoud). Spíš vřetenovitě-elipsoidní nebo elipsoidní se zúženými póly, než čistě vřetenovité (jako u Byssonectria fusispora).
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 25. června 2018 20:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Údaje o tvaru spór A. macrocystis a nitida jsou z jiné práce téhož autora? V tom klíči u nich má jen "Ascospores ellipsoidales".
Tori

PříspěvekZaslal: út 26. června 2018 11:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Aha, v tom případě se omlouvám, mám zřejmě pomíchané poznámky z několika zdrojů.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 26. června 2018 21:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky, alespoň se to vyjasnilo. Už jsem se děsil, že jeden autor paralelně propaguje dvě různá pojetí, která jsou navíc obě odlišná od klasického Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru