Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Vavrin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Josef Chalupský II
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 19. září 2019 22:14 |
|
|
Po zkušenostech z posledních let už se mi ani nechtělo věřit, že sběry Sarcodon scabrosus pod jehličnany jsou určené správně. Vše, co jsem zatím nacházel pod borovicemi, mi vycházelo na S. glaucopus. Pak mi ale Jiří Burel řekl, že skutečně zná lokalitu, kde roste S. scabrosus pod borovicemi (navíc společně se S. glaucopus, takže jsou pěkně vidět rozdíly mezi oběma druhy). Musím mu dát za pravdu, dnes jsem našel Sarcodon scabrosus pod borovicemi, byť v dost specifickém biotopu. Mladý oligotrofní bor na vápenci, prakticky na vápencové skále. Společně s dalšími lošákovitými.
|
198.43 kB |
|
19. září 2019, bor na vápenci, Českokrumlovsko, přes 630 m n. m. |
|
|
|
SDIM4716_960.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: pá 10. září 2021 19:04 |
|
|
Tak se nám Sarcodon scabrosus rozpadl na několik druhů a krom toho byly skoro všechny z ČR známé Sarcodony přesunuty do rodu Hydnellum. V rodu Sarcodon zůstává ze známějších druhů pouze Sarcodon imbricatus (lošák jelení) a Sarcodon squamosus (lošák šupinatý).
Původní Sarcodon scabrosus se nyní rozlišuje na:
- Hydnellum scabrosum - druh rostoucí na kyselých půdách pod borovicemi
- Hydnellum fagiscabrosum - druh rostoucí v teplejších oblastech pod listnáči (hlavně duby)
- Hydnellum illudens - druh rostoucí na vápenci pod stálezelnými duby a borovicemi
V tomto tématu tématu jsou zastoupené snímky Hydnellum fagiscabrosum (příspěvky uživatelů Josef Chalupský II, Vavrin a moje z roku 2016 a 2017) a dále Hydnellum illudens (můj snímek z roku 2019). Pravé Hydnellum scabrosum (borový druh na kyselých půdách) tu paradoxně vůbec není.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|