Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Miladina lechithina - Miladinka žlutá
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 14. června 2017 19:35
  Předmět: Miladina lechithina - Miladinka žlutá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Větev listnáče, patrně olše, částečně zanořená ve zbývající vodě v jinak vyschlém rameni potoka. Plodnice byly na konci větve, někdejším lomu. Oranžové, nahloučené, bez viditelných chlupů, cca dvoumilimetrové.

198.5 kB    
14. červen 2017
SDIM2927_960.jpg
   SDIM2927_960.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tori

PříspěvekZaslal: čt 15. června 2017 11:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle toho výrazného okraje + ekologie bych tipla Miladina lechithina, měla by mít celkem velké multiguttulátní elipsoidní výtrusy s velmi nízkou cyanofilní ornamentikou. Pěkný nález! Možná těch lokalit bude i víc, než se dalo čekat v r. 2006 (kdy byla zařazena jako CR). Každopádně asi preferuje dost čistou vodu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 15. června 2017 16:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky, to opravdu vypadá jako ona!

Ještě jí nechám pár dní odležet v lednici, aby byla jistota, že je zralá, a zkusím se na to podívat v mikroskopu. Potok se skutečně jeví jako čistý, ale při pohledu do mapy je patrné, že sbírá vodu z velmi rozsáhlého území a na některých přítocích je i několik rybníků. Možná dobře funguje samočištění, nejbližší rybník je 4 km proti proudu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 19. června 2017 17:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Potvrzeno i mikroskopicky, je to Miladina lechithina (Miladina lecithina), miladinka vodní neboli miladinka žlutá. Pokud by byl zájem, může to být přesunuto do atlasu.
J_Tull

PříspěvekZaslal: út 27. června 2017 13:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V pondělí 19.6. ji přinesl no-X do poradny, takže když jsem ji shodou okolností našel v úterý taky [samosebou o pár desítek kilometrů jinde! Smile], nemávnul jsem rukou se slovy "kropilky nebrat", ale fotil jsem a vzal jsem vzorek.

192.74 kB    
20.6.2017
Olšová větev, mokrý písek v zákrutu polovyschlého potoka.
Miladina_lecithina_1.jpg
   Miladina_lecithina_1.jpg

194.31 kB    
20.6.2017
O pár meandrů dál, vzdušnou čarou 30 metrů. Olšový klacek na mokrých oblázcích v zátočině potoka.
Miladina_lecithina_2.jpg
   Miladina_lecithina_2.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 13. srpen 2018 16:21
  Předmět: Re: Miladina lechithina - Miladinka žlutá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jediný druh co jsem v tom suchu našel. Větev listnáče (olše, buk) při okraji řeky Chrudimky.

198.78 kB    
11.8.2018 - Železné hory
Miladina_lechithina.jpg
   Miladina_lechithina.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 13. srpen 2018 19:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Gratuluju. To vypadá, že jí vyhovují extrémní sucha. My jsme ji loni našli v době, kdy vůbec nic nerostlo a vysychaly potoky. Asi jediná houba, která z tohoto počasí profituje Smile

Naposledy upravil no-X dne út 14. srpen 2018 21:43, celkově upraveno 1 krát
Tori

PříspěvekZaslal: po 13. srpen 2018 19:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Sucho asi ne, když roste na mokrém dřevu. Wink Ale možná dlouhé období tepla. Loni jsem ji taky sebrala v PR Coufavá během exkurze, kdy se tam našlo jinak poměrně málo hub v použitelném stavu. To by bylo docela zajímavé porovnat herbářové údaje a data z ČHMÚ.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 13. srpen 2018 20:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jsem ji našel ve vyschlém rameni potoka a myslím, že kolega J_Tull ji má také z potoka, ve kterém byl hodně velký podstav vody. Takže bych usuzoval, že má ráda dřevo, které je dlouhodobě pod vodou a které se dostane na vzduch jen občasně, za dlouhodobého sucha(?)
Tori

PříspěvekZaslal: po 13. srpen 2018 21:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Aha. Já už si nepamatuju, jak vysoko nad hladinou to bylo v té Coufavé, ale tady u Náměšti n/H. rostla jak na kládě v potoce, tak na samostatném mokrém klacku, který ležel na vlhkém písku (nánosy v korytě potoka + podstav). Takže to by taky víc sedělo na tvou hypotézu.
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 14. srpen 2018 15:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já to mám stejně, jak píše Jirka. Řeka Chrudimka má letos velký podstav, za normálního stavu vody by byla větvička v řece lehce pod vodou.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru