Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Tulostoma winterhoffii - Palečka Winterhoffova
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
J_Tull

PříspěvekZaslal: st 12. prosince 2018 15:02
  Předmět: Tulostoma winterhoffii - Palečka Winterhoffova
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Několik let jsem marně hledal v mém okolí palečku zimní. 9.11.2017 se mi podařilo najít na jedné lokalitě místo s deseti plodničkami, vzal jsem dvě položky, abych se pochlubil klubovým kolegům Chalupskému a no-X (známým ze zdejší domovské stránky Smile). A kolegové určili můj nález nikoli jako palečku zimní, ale Tulostoma winterhoffii. Následně (28.1.2018) jsem našel další místo na stejné lokalitě s pěti plodničkami. Letos (7.12.2018) zatím na stejné lokalitě 3 místa s celkem více než 50 plodnicemi. Habitat: zarůstající paseka (cca 10 let stará) v borovém lese - mladé borovičky + břízy.

Zajímavé je, že plodničky rostou vždycky na narušených místech, na holé tmavé zemi. V jejich těsné blízkosti vždycky roste i Arrhenia retiruga (mecháček síťnatý) - to jsou ty bílé tečky, ta se na téhle lokalitě vyskytuje poměrně často.

190.1 kB    
Ševětínsko, 7.12.2018
Tulostoma.jpg
   Tulostoma.jpg

172.25 kB    
Ševětínsko, 7.12.2018
Tulostoma1.jpg
   Tulostoma1.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 12. prosince 2018 17:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jen bych si dovolil dodat, že hlavní zásluhu na tom má J. Chalupský. Co se týče jihočeských prvonálezů paleček, figuruji v tom spíš jako prostředník a člověk, který určil, že to není žádný z již nalezených druhů. Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tori

PříspěvekZaslal: st 12. prosince 2018 20:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je moc pěkný, nevěděla jsem o ní. Čím přesně se makroskopicky liší - spíš brvité ústí než trubičkovité + absence hnědého terčíku okolo ústí? A jsou i nějaké použitelné mikroskopické rozdíly, na které by _nebyl_ potřeba SEM?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 13. prosince 2018 9:00
  Předmět: Re: Palečka Winterhoffova - Tulostoma winterhoffii
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Paráda, moc pěkný.
Já sice palečky moc nepotkávám, ale mám stejný dotaz. Jak ji odlišit od ostatních druhů paleček?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: čt 13. prosince 2018 20:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tulostoma winterhoffii H.Schubert et P.Specht, 2013 je nové jméno pro starší kombinaci Tulostoma fimbriatum Fries, 1829 var. heterosporum J.E.Wright, 1983. T.winterhoffii má spóry dvou velikostí. Malé kolem 4-6 mikronů a velké zhruba 8-10 mikronů. T.fimbriatum sensu stricto má jen malé spóry.
Yohaness

PříspěvekZaslal: čt 13. prosince 2018 22:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Informace jsou z Jeppson a spol. 2017?
J_Tull

PříspěvekZaslal: st 09. ledna 2019 11:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

28.12. je na lokalitě několik set plodnic.
Posílám pár detailů, i když asi makro-rozdíly oproti palečce brvité neexistují...

193.26 kB    
Ševětínsko, 28.12.2018
Plodnice vyrůstají z hlízek jako palečka zimní.
palecka-detail1.jpg
   palecka-detail1.jpg

192.52 kB    
Ševětínsko, 28.12.2018
palecka-detail2.jpg
   palecka-detail2.jpg

183.56 kB    
Ševětínsko, 28.12.2018
Ještě ne zcela zralá plodnice, nicméně už "prášila".
palecka-detail3.jpg
   palecka-detail3.jpg

187.08 kB    
Ševětínsko, 28.12.2018
Zralá plodnice.
palecka-detail4.jpg
   palecka-detail4.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru