Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
cocomoon Anonymní
|
Zaslal: pá 25. ledna 2019 11:22 Předmět: PZO |
|
|
Ahoj,
dokázal by mi tu někdo poradit ohledně staršího mikroskopu PZO?
Koupil jsem si bazarovej, ale nejvyšší objektiv 100x má Meopta. Nedaří se mi na něj nic zaostřit. Myslíte, že to může být tím, že to mezi sebou není kompatibilní?
Děkuji |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: pá 25. ledna 2019 16:28 |
|
|
To by z principu neměl být problém (sám momentálně používám objektiv Meopta s objektivem Zeiss). Může tam být odlišná vzdálenost oproti vzdálenosti, na kterou ostří ostatní objektivy, ale mělo by být možné zaostřit. Zaostření je jen věcí vzdálenosti mezi přední čočkou objektivu a preparátem. U objektivů 100x obecně platí, že při zaostření je čočka objektivu téměř nalepená na krycím sklíčku. Některé objektivy případně mohou vyžadovat použití tenčích krycích sklíček, protože s klasickým se nemusejí dostat tak blízko preparátu, jak je pro zaostření potřeba, ale nebývá to obvyklé.
Pokud by skutečně vůbec nebylo možné zaostřit, pak by to bylo důsledkem problému v objektivu - např. uvolněná čočka, případně že ho někdo rozebral a špatně složil. |
|
Návrat nahoru |
|
|
cocomoon Anonymní
|
Zaslal: pá 25. ledna 2019 17:25 |
|
|
Tak mi odpoveděl pán co mi to prodal a říkal, že problém je v tom, že je to mokrý objektiv. Tj. musí se ponořit do kapky terpentýnu, aby s nima bylo možné zaostřit.
Nicméně mi to nedalo a zjistil sem, že ten objektiv je zatuhlej. Špička má bejt na pérku a uhnout když by se sklíčkem narazilo do objektivu. Tady ten 100x nefunguje. 40x mi normálně pruží.
Vymáčknul jsem ho ven pinzetou a už se mi povedlo zaostřit prach na sklíčku. To je celej problém.
Takže čím ho rozhejbat? Namočit do isopropylalkoholu? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Josef Chalupský II
|
Zaslal: pá 25. ledna 2019 17:33 |
|
|
Eh, že se zase pletu do diskuse. Měl bych být zticha a držet jazyk za zuby, jak jsem si ostatně už tisíckrát předsevzal. (Internet je ĎÁBLOVO SÉMĚ. Poznáme to co nevidět.) Ale poté, co jsem dnes odpoledne delší dobu koštoval irskou triple distilled Bushmills whiskey na lačno - mezi námi nic zvláštního v ní nevypátráte ani po opakovaném studiu, zrála v dubových sudech po sherry, toť vše - rozostřil se můj orlí zrak a příslovečný pud sebezáchovy vypovídá svoji funkci. Nějak mně nedochází, asi za to mohou ty nastupující zlomky promile, jak se kombinuje objektiv s objektivem. Na běžném mikroskopu se používá okulár, to jsou ty čočky před očima, a pak objektiv, to je ta soustava čoček před preparátem. PZO? Jaká firma a kdy to vyráběla? Aha, teď jsem to "vygúgloval". Nějaký školní mikroskop polské výroby. Cena od 415 do 1500 Kč. To je výzva! Sám o sobě takový kauf nelze zatracovat. Ovšem seštelovat tento cajk jen pomocí internetu, to si věru netroufám. |
|
Návrat nahoru |
|
|
cocomoon Anonymní
|
Zaslal: pá 25. ledna 2019 17:36 |
|
|
Tak sem tam injekci dal trošku isopropylalkoholy a hned se to rozchodilo.
Zaostřil jsem vlas i bez emulze. |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: so 26. ledna 2019 9:24 |
|
|
Zaostřit musí jít i bez imerzní tekutiny ("terpentýn"). Ta jen zvýší ostrost / kontrast. Jak výrazný rozdíl přinese její přidání, to už závisí i na kvalitě objektivu. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori
|
Zaslal: st 30. ledna 2019 9:11 |
|
|
A používá se syntetický imerzní olej. Na rozdíl od dříve užívaných přírodních (cedrový nebo jaký olej) totiž nezasychá do lepkavé vrstvy. Je možné, že někdo před vámi použit / testoval objektiv s nevhodnou imerzí, která ho pak zalepila. |
|
Návrat nahoru |
|
|
cocomoon Anonymní
|
Zaslal: čt 31. ledna 2019 13:53 |
|
|
Nejspíš máte pravdu. Je tam něco co ho zalepilo.
Isopropylalkohol ho rozhejbal, ale za dva dni zase zatuhl. Budu ho muset lépe vyčistit. Bohužel se mi nepovedlo objektiv rozšroubovat. Nemám na to správný klíč.
Tak tam jen do té spáry isopropylalkohol kapu injekční stříkačkou.
Ponořit se ho celý bojím. Kdyby tam byly třeba lepené čočky, aby je to nerozlepilo.
Budu ho víc proplachovat a uvidíme. Časem ten lepivej sajrajt musím vymejt.
Mikroskop je možná školní, ale má vše co potřebuju a možná ještě něco navíc. Nejvíc se mi líbí možnost posunovat osvětlovací čočku, vkládat barevné filry, má to lamelovou clonu a hlavně dvouosý posuv vzorku přímo na stolečku. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|