Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
vosí hnízdo ???
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Michal Zima

PříspěvekZaslal: po 15. června 2015 16:23
  Předmět: vosí hnízdo ???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tento útvar jsem dnes nalezl na dubovém pařezu.S houbami patrně nemá nic společného,nicméně by mě zajímalo kdo nebo co jej má na svědomí. Celý předmět je z jakési papírovité hmoty,velice křehké,připevněné ve spáře pařezu;vnitřní "plástev" je k misce na středu přichycena tenkou stopkou.Zřejmě to sloužilo jako obydlí nějakého hmyzu,ale nikdy jsem nic podobného neviděl.Ví někdo o co se jedná? Shocked

191.03 kB    
001 ? kopie.JPG
   001 ? kopie.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 15. června 2015 22:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přijde mi to jako nedostavěné (možná opuštěné) vosí hnízdo. Jen je otočené o 90°. Standardně by mělo být zavěšené jako zvoneček. Vylíhlé vosy by pak pod první plástev zavěsily druhou, třetí... a celek by téměř komplet uzavřely do papírového obalu. Extrémní případ: http://www.richardrevelsphotography.com/userimages/HORNETSNESTOPENEDc..jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Michal Zima

PříspěvekZaslal: út 16. června 2015 4:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuju za objasnění Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jirka Černohlávek
Anonymní

PříspěvekZaslal: so 16. března. 2019 2:55
  Předmět: Re: vosí hnízdo ???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 15. června 2015 15:23 Michal Zima napsal:
Tento útvar jsem dnes nalezl na dubovém pařezu.S houbami patrně nemá nic společného,nicméně by mě zajímalo kdo nebo co jej má na svědomí. Celý předmět je z jakési papírovité hmoty,velice křehké,připevněné ve spáře pařezu;vnitřní "plástev" je k misce na středu přichycena tenkou stopkou.Zřejmě to sloužilo jako obydlí nějakého hmyzu,ale nikdy jsem nic podobného neviděl.Ví někdo o co se jedná? Shocked

Ahoj!
Netuším, zda se k Tobě tato odpověď ještě po těch letech dostane.
Miska je pravděpodobně započaté dílo vos, ale ten soubor buněk, přichycený tenkou stopkou, ukazuje spíš na dílo VOSÍKŮ SKVRNITÝCH. Jsou podobní vosám, ale štíhlejší, mají oranžová tykadla, dlouhé oranžové nohy, které při letu viditelně visí dole pod tělem, a chybí jim vosí nátura. Nenapadnou Tě, ani když se příliš přiblížíš k hnízdu.

J.

84.31 kB    
U vosíků doma.jpg
   U vosíků doma.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru