Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
sušený kovář
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Vlkodlak



Založen: 16. 03. 2007
Příspěvky: 1886
Bydliště: Praha, Böhmen

PříspěvekZaslal: út 26. října 2010 4:13
  Předmět: Re: Sušení kovářů
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 25. října 2010 15:55 Jiří Novák napsal:
Já suším kováře (hřiba samozřejmě) už několik desítek let. Vzhledem k tomu, že jsem dožil již 49 let, tak na tom sušeném kováři nemůže býti nic špatného. Samozřejmě tepelná úprava hub je u mne alespoň těch 19 minut. Spíše ale tak 29-39 minut. A když je hodím pod maso tak i 2 hodiny.javascript:emoticon('Wink') JGLN.

kód:
javascript:emoticon(':wink:')

Proboha, kde se to tu bere???

_________________
;°|<
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9090
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: út 26. října 2010 6:58
  Předmět: Re: Sušení kovářů
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út října 26, 2010 3:13 am Vlkodlak napsal:

kód:
javascript:emoticon(':wink:')

Proboha, kde se to tu bere???


Patrně svůj příspěvek od někud kopíroval. Interpret phpBB to samosebou ignoruje - zobrazí
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák



Založen: 16. 11. 2009
Příspěvky: 1070
Bydliště: Valašské Meziříčí

PříspěvekZaslal: út 21. prosince 2010 22:38
  Předmět: Re: Sušení kovářů
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Možná, že při tepelné úpravě kovářů (a i jiných hub) hraje roli i to, na jak velké kousky či kusy je nakrájíme. Mám za to, že malý kousek se provaří dříve než kostka o straně např. 2 cm.
_________________
JGLN
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
DavidusCZ



Založen: 06. 10. 2008
Příspěvky: 1111
Bydliště: Chomutov

PříspěvekZaslal: čt 23. prosince 2010 13:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

tak, na kostky o straně 2 cm houby k sušení snad nekrájí nikdo , ne?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak



Založen: 16. 03. 2007
Příspěvky: 1886
Bydliště: Praha, Böhmen

PříspěvekZaslal: čt 23. prosince 2010 14:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 23. prosince 2010 12:39 DavidusCZ napsal:
tak, na kostky o straně 2 cm houby k sušení snad nekrájí nikdo , ne?

Možná nějaký psychopat... Smile

_________________
;°|<
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mykožrút



Založen: 25. 12. 2009
Příspěvky: 301
Bydliště: Žilina

PříspěvekZaslal: út 04. ledna 2011 8:28
  Předmět: sušenie hríba kováře
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To bolo dobré s tým psychopatom,ešte teraz sa chechcem.Musel som si trochu ujasniť tie vaše názvy,lebo sú tri na "k" a nikdy neviem,ktorý je ktorý.Koloděj,kovář,kříšť...aj som sa to kedysi naučil a opäť zabudol,lebo latinské názvy pre ne sú jednoduchšie.No k veci.V našej oblasti-okolo Malej Fatry nedáme na kováře dopustiť,aj keď sú ešte stále občas prinášané nevedomcami do poradní,ako satany.U nás rastie veľmi hojne už v máji a pre svoje jedinečné kvality,ktorými ničím nezaostáva za bielymi druhmi hríbov,sa používa na všetky možné spôsoby,včetne sušenia.Neviem,prečo by s tým mal byť nejaký problém,veď keď sa môžu sušiť kuriatka a bedle,prečo nie farebné hríby? Pri tepelnej úprave vždy dodržiavame 30 minút a všetko je v pohode dlhé roky,včetne konzumácie deťmi.Tiež by ma to zaujímalo,prečo by sa teda nemali sušiť.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vlkodlak



Založen: 16. 03. 2007
Příspěvky: 1886
Bydliště: Praha, Böhmen

PříspěvekZaslal: út 04. ledna 2011 15:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych to uzavřel tím, že sušit se dá vše, co je při následující přípravě ze sušeného stavu poživatelné.
_________________
;°|<
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák



Založen: 16. 11. 2009
Příspěvky: 1070
Bydliště: Valašské Meziříčí

PříspěvekZaslal: st 19. ledna 2011 22:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 23. prosince 2010 12:39 DavidusCZ napsal:
tak, na kostky o straně 2 cm houby k sušení snad nekrájí nikdo , ne?

To souhlasím. Já myslel tepelnou úpravu hub např. na smaženici. Tedy čerstvých, že zde se dříve "rozdusí" menší kousky, než třeba ty 2x2x2 cm nebo i větší.javascript:emoticon('Smile') Na sušení krájím plátky tak asi 2 - 3 mm silné.javascript:emoticon('Laughing')

_________________
JGLN
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Martin Kříž



Založen: 08. 11. 2005
Příspěvky: 2638
Bydliště: Ústí nad Labem

PříspěvekZaslal: pá 04. února 2011 3:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so srpen 28, 2010 11:00 am DavidusCZ napsal:
Myslím si, že míň jak dvacet minut stejně pokrm z kovářů nikdo nepřipravuje,ať je to do polívky, nebo do omáčky.

Ale připravuje, já si občas usmažím tenké nakrájené lupínky z kovářů jen tak na oleji osolené, zde se pohybujeme v intervalu zhruba minutky... Už tu výše padlo, že s tou jedovatostí to u kováře tak žhavé nebude a že to není totéž, co koloděj. Trávící potíže u kovářů může působit spíše tuhost jeho dužniny, např. báze třeňů jsou někdy zvlášť tvrdé. Ale ty zpracovávám taky, i na minutkovou úpravu, a stejně mi nikdy nic nebylo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Polonius
Anonymní





PříspěvekZaslal: čt 31. října 2019 0:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Narazil jsem na tohle téma při googlení odpovědi na sušení kovářů. Jestli to tu ještě někoho po 9 letech zajímá, tak jinde (myko.cz) jsem se dočetl toto:
Nedoporučuje se k sušení. Vůně mnohých hřibů se sušením rozvine, kovář však sušením vůni ztrácí.
Takže vůbec nejde o jedovatost, kterou jste tu řešili, ale o kulinářské znehodnocení.
Návrat nahoru
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Můžeš k příspěvkům připojovat soubory
Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory