Zaslal: út 26. května 2020 21:25 Předmět: Májovky ?
Dobrý den. V kladenském lese Lapáku jsme našli větší množství takovýchto malých houbiček. Vzal jsem jen dvě na určení. Mohly by to být májovky ? Dost výrazně voní, ale jestli po mouce, to nevím. Lapák je smíšený lesopark s převahou borovic, ale i s listnáči. Děkuji za radu.
No dobře, dobře. Hned se neurážejte. Asi jsou to májovky. Jenže není snadné určovat takhle malé houby jen podle fotografií. A také riskantní. Vy je sníte a skončíte na pohotovosti. A bude to na nás. Třeba. Obraťte se na profíky, www.myko.cz. Schválně co Vám řeknou.
Zaslal: pá 29. května 2020 10:25 Předmět: Májovky ?
Díky za odpověď.
Já se vůbec neurážím, proto jsem tam dal toho smajlíka , jen jsem byl zvědavý. Houby byly malé, protože byly mladé. A nevzali jsem je k jídlu, ale protože jsme se se ženou na procházce dohadovali, co by to asi tak mohlo být.
Prosím. Poznámka navíc. Chyťte májovku za konec třeně (nohy) a přičichněte k lupenům vespod klobouku. Voní silně okurkově a moučně, jak praví mykologický žargon. Je to dobrý znak. O tom se píše ve všech příručkách. Nebo i tady na Damyku.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory