Zaslal: ne 06. června 2021 15:04 Předmět: Svetelkujici houba pod UV
Zdravim. Ohledne hub jsem total amater a znalosti konci u beznych konzumnich pohnutek. Ale navstevuji casto dulni podzemi, kde se vyskytuji hojne houby vegetujici na starych dulnich vydrevach. Do podzemi sebou nosim mj i UV baterku a narazil jsem na plodnici vyrazne svetelkujici na 390nm v UV spektru. Pri umelem svetle plodnice piskove barvy , pri nasviceni UV az jedovate zelene zarici.
(porizeno 12let starym nikonem , takze kvalita nic moc navic AF nebere UV)
To neni uplně snadné určit, protože 1. chybí foto houby na normálním světle (větší přiblížení, včetně fotky lupenů a třeně) a 2. u většiny rodů chybí data o UV autofluorescenci. Já to celkem běžně zkouším u vlastních sběrů (365 nm), ale dělám askomycety, ne tyhle megahouby. Co jsou zkoušela lupenaté houby na výstavě, tak byly buď bledé, trošku do modra (např. některé muchomůrky a holubinky), anebo takhle sírově žlutozelené (konkrétní houbu si nepamatuju), zřídka vypadaly i jinak. Ale rozlišila jsem s tím dva druhy ryzců, které byly pomíchané pod jedním jménem - ryzec kokoska a ještě jiný s trochu jinou vůní, v UV vypadaly každý trochu jinak.
Takže postup může být jedině z opačné strany - houbu sebrat, klasickým způsobem určit a pak zjišťovat její autofluorescenci vně i uvnitř.
Každopádně je to zajímavé zjišťovat. Např. u exsikátů oušek (Otidea) je daleko menší variabilita vzhledu v UV než ve viditelném světle.
Btw - máte na té lampě černý filtr? Přijde mi z fotky že ne, že září částečně i v modrém spektru. I když 390 nm už je dost blízko modré, možná už to je trochu viditelné, nevim.
Zaslal: út 08. června 2021 10:38 Předmět: Svetelkujici houba pod UV
vydreva v dole se rozpadla i pri letmem dotyku nebylo mozne poridit lepsi fota , samotneho me to mrzi.
baterka nema uv filtr a maximum dava na 390nm , zasahuje mirne i do viditelneho spektra, ale jen zlomkem z 10W , ktere ma na 390nm. On spise ani ten fotacek nema prilis kvalitni uv filtr.
nejvice se vizualne blizi temto houbam (ale bez zoho zavoje pod plodnici)
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory