Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: po 06. února 2006 17:10 |
|
|
Zrovna včera jsem jeden kukmák viděl....
Někdy v říjnu jsem si domů přinesl na prohlídku jednoho kukmáka. Nechtělo se mi ho pak vyhazovat, tak jsem položil na balkon do prázdného truhlíku s hlínou a úplně jsem na něj zapomněl. No a včera když jsem šel po dlouhé době pro něco na balkon, tak jsem ho tam uviděl - pouze trochu seschnul,ale i po těch 4 měsících je pořád k poznání - docela pěkná houbová mumie .....
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
Zaslal: so 03. června 2006 19:26 Předmět: Kukmák okázalý |
|
|
Tyto krásné kukmáky okázalé jsem našel dnes na poli v okolí Průhonic
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Luboš Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
flassch
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 14. října 2014 7:54 Předmět: Bílá "muchomůrka" z Prahy |
|
|
Včera jsem u ZŠ Hanspaulka v Praze nelezl v pažitu hojně hnojeného psi tuto krásnou plodnici "muchomůrky". Klobouk bílý, na vrcholu jakoby trochu hygrofánní pruhy od středu asi do 1/3 klobouku, asi 10 cm v průměru, skoro polokulovitý. Dnes ráno již začíná být roztažený - talířovitý. Bez šupin, hladký, lesklý, voskovitého vzhledu. Noha bez prstenu plstnatá (viz omačkání po letmém doteku při odstraňování trávy před "focením"), s nepatrnými podélnými pruhy. No a dole krásný kalich. Je tam zatím jediná. Jen ten foťák kdybych měl sebou Která to je?
Díky uživateli Pantáta určeno jako kukmák okázalý.
|
96.92 kB |
|
13.10.2014, Praha - Hanspaulka, trávník na venčení psů. |
|
|
|
muchomurka-1.jpg |
|
101.9 kB |
|
|
|
|
muchomurka-2.jpg |
|
96.87 kB |
|
|
|
|
muchomurka-3.jpg |
Naposledy upravil Bob dne út 14. října 2014 13:46, celkově upraveno 2 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: st 22. října 2014 12:00 |
|
|
st června 07, 2006 5:54 pm Luboš napsal: |
Taky se přidám. |
Nebude to spíše kukmák dřevní?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Josef Chalupský II
|
Zaslal: pá 16. října 2020 7:28 Předmět: kukmák okázalý (Volvariella gloiocephala) |
|
|
Desítky plodnic na sklizeném zemědělském poli, okraj města České Budějovice. Velikost nejčastěji 10 - 15 cm. Barva klobouku je variabilní. Od bělavé přes šedou až celkem tmavohnědou (Obr. 1, 2 a 3). Pokožka klobouku slizká. Lupeny u mladých plodnic spíše šedobělavé. U starších hnědorůžové. Třeň se vláknitě třepí. Zbytky pochvy (Obr. 4) poměrně hluboko v ornici. Vůně zemitá.
Literatura uvádí, že tato houba je jedlá. Po pravdě řečeno, příliš lákavá ke sběru není. Přesto jsem houby nasbíral a asi 40 dkg připravil k jídlu. Bylo jasné, že plodnice mají vysoký obsah vody a že asi nebudou vydatné. Vybral jsem spíše mladší a středně staré plodnice. Slizkou pokožku oloupal. Byla hodně znečištěná zemí a rostlinnými zbytky. Třeně jsou použitelné, podélně se třepí na dost pevná vlákna, která občas odolávají krájení. Očištěné a pokrájené na hrubé kusy jsem vše vložil do pánve s rozpáleným máslem a ždíbkem sádla. Promíchal a přiklopil poklicí. Během pár minut houby pustily mnoho vody. Již bez poklice se přebytečná voda vyvařila během deseti dvanácti minut. Směs zůstávala nevzhledně hnědo šedá. Zemitá vůně pronikala celým bytem. Po patnácti nebo více minutách byly houby celkem měkké. Přidala se sůl. Při ochutnání byly houby celkem dobré, ale žádná sláva. Rozhodl jsem se připravit z nich malou smaženici a přidal dvě vajíčka. Ta byla z klecového chovu, s bledým žloutkem, takže výsledná barva směsi zůstala šedá s bledými kousky po vajíčku. Musel jsem se pochlubit mým kuchařským uměním a zazvonil u sousedů. Mám v místě bydliště pověst podivína, který sbírá prašivky. Sousedka pozřela dvě sousta a rezolutně prohlásila: "Tak tuhle houbu sbírat nebudu." Myslím, že takové příkré odsouzení si ty kukmáky nezaslouží. I když je také nazařadím mezi mé oblíbené houby, za kterými bych pořádal výpravy.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Josef Chalupský II
|
Zaslal: po 23. září 2024 18:24 |
|
|
Kukmák okázalý způsobil nevolnost. Náš člen a dobrý houbař př. Vobecký vyprávěl při návštěvě výstavy hub v Praze, že jeho známý, zahradník pan Lalák (oba ze Škvorce, Praha východ), našel ve své zahradě na slámě neznámé bílé houby. Př. Vobecký je viděl také a určil je jako kukmák okázalý, označovaný v literatuře za neškodný. Rodina si je proto upravila a snědla, ale všichni její členové dostali údajně po jídle křeče do žaludku. Podrobnosti nejsou známy.
(Mykologický sborník, 51 [1974]: str. 22.)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|