Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 11. prosince 2013 0:14 |
 |
|
Dle toho kde jí nacházím asi není vázaná na nějaký strom. Spíše na trávu nějakou by to mohlo být.
(Jan Novák: č. zemní na jídlo nesbírám)
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: ne 03. ledna 2016 21:10 Předmět: Lepista saeva - Čirůvka dvoubarvá. |
 |
|
Zajímavé je, že se tu ve ValMezu a okolí objevila až úplně na konci roku - nalezeno 26. 12. pod všelijakým křáčím přímo u sídliště Vyhlídka 2. Před tím, jsem jí tu nikde nezaznamenal.
Poslední foto je doma, kdy jsme potřeboval nějaké měřidlo - průměr klobouku byl skoro 20 cm a pevná, zdravá houba. (Zatím "odpočívá" podušená v mrazáku.)
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: út 05. ledna 2016 0:03 |
 |
|
Na takovém stanovišti jsem jí zatím neviděl. Vlastně jsem o téhle houbě neměl až do letoška moc jasno - uvádí se výskyt v trávnících, ale krom dvou míst na sídlištním trávníku jsem jí jinde neviděl. Letos jsem měl cestu přes dvě pastviny u sebe. Jedna byla využívaná intenzivně, tam nebylo nic. Druhá byla evidentně používaná jen občasně. Tam jsem míjel kruhy kolem pěti metrů v průměru z hustě rostoucích čirůvek, mnohé kruhy byly kompletní, uzavřené.
Živinami chudé trávníky a louky jsou špatně, příliš pohnojené taky. Je třeba, aby těch živin bylo správné množství. Někde jsem taky četl, že v místech, kde byla aplikována průmyslová hnojiva, přestává růst.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: ne 17. ledna 2016 20:23 |
 |
|
no-X: díky za odpověď. Já ji zde ve ValMezu nalézám v tomto "šábí" pod sídlištěm celkem i pravidelněji. Ale jen jednotlivé plodnice. Pak ještě v jedné staré lipové aleji, ale taky jednotlivě až po 3 - 4 exemplářích. Více exemplářů pohromadě jsem ještě nenašel (ani jinde) - zřejmě pro hromadný výskyt potřebuje své "specifické podmínky", jak to zmiňuješ.
Jednou jsem ji našel i úplně mimo stromy a keře poblíž /kdysi/ antukového atletického oválu u jedné ze zdejších středních škol.
Soudím, že zřejmě nebude vázána na nějaký konkrétní strom (stromy). Spíš bych se přikláněl k tomu, že jí můžou vyhovovat ty tzv. ruderální místa -ale jestli mají mít povahu kyselejší, neutrální či naopak zásaditější .... ????. Tedy místa ovlivněná činností člověka. Alespoň mé nálezy tomuto odpovídají.
Odpovídá i tento další, který ale mám "jen z doslechu:
Jediný hromadnější výskyt (ale neviděl jsem jej na vlastní oči) mám od číšníka z restaurace (kam celkem i pravidelněji zajdu), když mi 3 exempláře přinesl, abych mu určil, co to je. -To už je asi 4 roky, kdy mi tvrdil, že mu rostou na zahradě mezi švestkami, třešněmi, jabloněmi a hrušněmi - na ploše cca 10 x 10 metrů jich tehdy měl najít v "čarodějném kole" (které dle jeho slov bylo i celkem pravidelné a uzavřené) snad 37 - 43 kusů. Od té doby mu tam rostou stále - místo výskytu se přesouvá, ale už nachází jen jednotlivé plodnice až 5 - 6 kusů.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II