Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Lepista saeva - Čirůvka dvoubarvá
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 11. prosince 2013 0:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dle toho kde jí nacházím asi není vázaná na nějaký strom. Spíše na trávu nějakou by to mohlo být.
(Jan Novák: č. zemní na jídlo nesbírám)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 03. ledna 2016 21:10
  Předmět: Lepista saeva - Čirůvka dvoubarvá.
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímavé je, že se tu ve ValMezu a okolí objevila až úplně na konci roku - nalezeno 26. 12. pod všelijakým křáčím přímo u sídliště Vyhlídka 2. Před tím, jsem jí tu nikde nezaznamenal.
Poslední foto je doma, kdy jsme potřeboval nějaké měřidlo - průměr klobouku byl skoro 20 cm a pevná, zdravá houba. (Zatím "odpočívá" podušená v mrazáku.)

97.93 kB    
DSC07153L.jpg
   DSC07153L.jpg

98.44 kB    
DSC07156L.jpg
   DSC07156L.jpg

95.19 kB    
DSC07178L.jpg
   DSC07178L.jpg

Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 04. ledna 2016 13:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jí našel o měsíc dřív v opadaném listí a dřevním opadu pod křovisky. Byla tam jen ta jedna.

175.71 kB    
Mikulovice - 10. 11. 2015
DSC00902.JPG
   DSC00902.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 05. ledna 2016 0:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na takovém stanovišti jsem jí zatím neviděl. Vlastně jsem o téhle houbě neměl až do letoška moc jasno - uvádí se výskyt v trávnících, ale krom dvou míst na sídlištním trávníku jsem jí jinde neviděl. Letos jsem měl cestu přes dvě pastviny u sebe. Jedna byla využívaná intenzivně, tam nebylo nic. Druhá byla evidentně používaná jen občasně. Tam jsem míjel kruhy kolem pěti metrů v průměru z hustě rostoucích čirůvek, mnohé kruhy byly kompletní, uzavřené.

Živinami chudé trávníky a louky jsou špatně, příliš pohnojené taky. Je třeba, aby těch živin bylo správné množství. Někde jsem taky četl, že v místech, kde byla aplikována průmyslová hnojiva, přestává růst.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 17. ledna 2016 20:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

no-X: díky za odpověď. Já ji zde ve ValMezu nalézám v tomto "šábí" pod sídlištěm celkem i pravidelněji. Ale jen jednotlivé plodnice. Pak ještě v jedné staré lipové aleji, ale taky jednotlivě až po 3 - 4 exemplářích. Více exemplářů pohromadě jsem ještě nenašel (ani jinde) - zřejmě pro hromadný výskyt potřebuje své "specifické podmínky", jak to zmiňuješ.
Jednou jsem ji našel i úplně mimo stromy a keře poblíž /kdysi/ antukového atletického oválu u jedné ze zdejších středních škol.
Soudím, že zřejmě nebude vázána na nějaký konkrétní strom (stromy). Spíš bych se přikláněl k tomu, že jí můžou vyhovovat ty tzv. ruderální místa -ale jestli mají mít povahu kyselejší, neutrální či naopak zásaditější .... ????. Tedy místa ovlivněná činností člověka. Alespoň mé nálezy tomuto odpovídají.
Odpovídá i tento další, který ale mám "jen z doslechu:
Jediný hromadnější výskyt (ale neviděl jsem jej na vlastní oči) mám od číšníka z restaurace (kam celkem i pravidelněji zajdu), když mi 3 exempláře přinesl, abych mu určil, co to je. -To už je asi 4 roky, kdy mi tvrdil, že mu rostou na zahradě mezi švestkami, třešněmi, jabloněmi a hrušněmi - na ploše cca 10 x 10 metrů jich tehdy měl najít v "čarodějném kole" (které dle jeho slov bylo i celkem pravidelné a uzavřené) snad 37 - 43 kusů. Od té doby mu tam rostou stále - místo výskytu se přesouvá, ale už nachází jen jednotlivé plodnice až 5 - 6 kusů.

Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: ne 12. listopadu 2017 16:30
  Předmět: čirůvka dvoubarvá (Lepista saeva)

V trávníku na sídlišti. Třeň nebývá typicky fialový (Obr.2).

194.38 kB    
České Budějovice, 12.11.2017
Obr.1.jpg
   Obr.1.jpg

194.28 kB    
České Budějovice, 12.11.2017
Obr.2.jpg
   Obr.2.jpg
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: pá 13. prosince 2024 17:50
  Předmět: čirůvka dvoubarvá (Lepista saeva)

Na stejném trávníku rostou pozdě na podzim celé roky. Letos ještě v prosinci. I když trochu přemrzlé (Obr. 1 a 2).

175.57 kB    
Č. Budějovice, 13.12.2024
Obr. 1.jpg
   Obr. 1.jpg

175.19 kB    
Č. Budějovice, 13.12.2024
Obr. 2.jpg
   Obr. 2.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru