Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: st 07. června 2006 7:33 |
|
|
WB = white balance? (sorry, ale jsem laik, s focením teprve začínám...)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: st 07. června 2006 7:53 |
|
|
07. června 06, 8:33 Sley napsal: |
WB = white balance? (sorry, ale jsem laik, s focením teprve začínám...) |
Světlo má za různých podmínek různé podíly jednotlivých barevných složek. Oko se s tím automaticky vyrovnává, foťáky ale ne. Když je jasno, tak světlo mívá vyšší podíly žluté složky, zatímco ve stínu nebo když je zataženo tomu bývá naopak. V lese taky někdy bývá nadbytek zelené. Foťáky mají funkce, které to korigují. Mívají různé možnosti jak se s tím vypořádat. Buď používají nebo mají nastavenou automatickou korekci nebo se ručně nastaví charakter osvětlení (slunečno, zataženo) nebo lepší foťáky mají možnost nastavit barevné vyvážení podle toho jak vidí bílou (nebo lépe neutrální šedou plochu).
Automatika nastavení WB dost často chybuje. Fotky pak mají více nebo méně výrazný modrý (nebo i fialový) nebo žlutohnědý nádech. U modrého to bývá patrné hlavně na tmavých místech, např. na listí.
Chyby v ručním nastavení WB se projevují stejně, ale ještě výrazněji. Je zcela jasné, že když na fotce je listí do modra, tak v celé fotce budou nějakým způsobem posunuté a nevěrohodné barvy.
Jak z toho ven. Buď používat nastavení WB na bílou plochu nebo fotit do formátu RAW. Když to foťáky neumí, tak je nezbytné se smířit s tím, že bude potřeba provádět silné a někdy i pracné korekce v nějakém editoru. Nebo např. vkládat do okraje obrázků bílé plošky a na ně pak vyvážovat barvy fotky.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 07. června 2006 7:57 |
|
|
Údajně se prodává jakási destička se vzorky barev. Ta se přihodí k fotografovanému předmětu a doma se pak podle toho vyváží barvy. Nevíte někdo jak se ta destička s barvami jmenuje a kde se dá koupit ... nějak se mi to na NETu nepodařilo zatím najít a do krámu je daleko
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: st 07. června 2006 9:56 |
|
|
07. června 06, 8:57 Bob napsal: |
Údajně se prodává jakási destička se vzorky barev. Ta se přihodí k fotografovanému předmětu a doma se pak podle toho vyváží barvy. Nevíte někdo jak se ta destička s barvami jmenuje a kde se dá koupit ... nějak se mi to na NETu nepodařilo zatím najít a do krámu je daleko |
např. http://www.lightq.cz/default.aspx?menu=10280001&kategorie=551&typ=0&detail=4709 tato je ale strašně velká.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: st 07. června 2006 12:04 |
|
|
dalsi moznosti je pouziti fill-in blesku, ten ma barvu vzdy 5500K, v lese pozor na prosvitajici slunicko skrz listy, nejde jen o zelenou ale i zlutou...
dalsi moznost je tedy fotit kdyz je pod mrakem
_________________ kulihrasek, spise fotograf nez mykolog |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: st 07. června 2006 13:40 |
|
|
Taky existuje nějaký filtr ExpoDisk, který to "udělá" všechno sám.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: st 07. června 2006 20:15 |
|
|
Tak nějak si myslím, že pokud automatické WB neodvede dobrou práci, je to poznatelné na LCD monitůrku. Potom se zvolí patřičná manuální varianta (slunečno a zataženo nejčastěji...). Je třeba k tomu dopředu znát číslo teploty chromatičnosti (aby člověk věděl, co je "výš a níž")... Touto cestou jsem "zařídil" např. fotku toho dubáka, co jsem sem dával.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: čt 08. června 2006 7:27 |
|
|
07. června 06, 21:15 Martin Kříž napsal: |
Tak nějak si myslím, že pokud automatické WB neodvede dobrou práci, je to poznatelné na LCD monitůrku. Potom se zvolí patřičná manuální varianta (slunečno a zataženo nejčastěji...). Je třeba k tomu dopředu znát číslo teploty chromatičnosti (aby člověk věděl, co je "výš a níž")... Touto cestou jsem "zařídil" např. fotku toho dubáka, co jsem sem dával. |
Martine ono to není tak jednoduché. Digitály se jeden od druhého dost liší v kvalitě nastavení WB a na monitůrku je to vidět jenom tehdy, když automatika WB selže úplně totálně. Lehké barevné posuny v lese, kde bývají špatné světelné podmínky je často těžké posoudit. Lehké chyby v nastavení WB se obyčejně projevují jako modré nebo fialové odlesky v tmavých plochách, hlavně na listí. To na displeji vidět není a ve výsledné fotce to strašně kazí dojem.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: čt 08. června 2006 8:13 |
|
|
LCD monitůrku ... souhlas s Pepou ... mám EVF "zrcadlovku" Minolta A2, která má NEJ hledáček/monitůrek na trhu a stejně to tam není moc vidět. Rozlišení a barevné podání je u všech současných LCD špatné a nedostačující. O rozlišení asi polemizovat nemusíme - nestojí za nic. No a berevné pojetí ... myslím, že mají "pouze" 65 tisíc barev ... navíc každý LCD je v podstatě originál a trochu zkresluje barvy ... to nemluvím o situaci kdy na něj dopadá nějaké světlo z okolí ... rozhodně se na LCD nespoléhat ... často mi ukazuje fotku jako s přepalama, ale histogram nic takového neukazuje a v PC to také vypadá dobře ... závěr každý sám pro sebe ... ale LCD je pro mne hlavně kontrolou kompozice ... no a pokud by ste přehodnotili svůj názor na RAW, který jsem vám tu kdysi vnucoval ... máte od WB taky trochu pokoj ... ikdyž ... můj strojek na obrázky má funkci na nastavení bílé vyfocením bílého papíru ... to řeší skoro vše, ale obvykle na to "nemám" čas
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
|
Zaslal: čt 08. června 2006 18:06 |
|
|
No právě, ono o ten čas jde asi nejvíc. Mně schází i na roztřídění fotek v počítači. Natož na pracnější úpravu z RAWu, natož na focení bílého papíru před každým záběrem...
čt června 08, 2006 8:27 am mat60 napsal: |
Martine ono to není tak jednoduché. Digitály se jeden od druhého dost liší v kvalitě nastavení WB a na monitůrku je to vidět jenom tehdy, když automatika WB selže úplně totálně. Lehké barevné posuny v lese, kde bývají špatné světelné podmínky je často těžké posoudit. Lehké chyby v nastavení WB se obyčejně projevují jako modré nebo fialové odlesky v tmavých plochách, hlavně na listí. To na displeji vidět není a ve výsledné fotce to strašně kazí dojem. |
Vtip je v tom, že já jsem těžce vycvičen focením na diáky. Nezřídka se mi stalo, že mi vyšel celý snímek do šedomodra, žlutozelena, nebo červena...
Takže ty lehké barevné posuny jsou mi víte kde. Viditelné selhání AWB prostě opravím, ale nějaké niance už nechávám koňovi.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: pá 09. června 2006 7:50 |
|
|
Včera jsem se dočetl, že hodně by mohl pomoci vyrovnávací blesk, který by asi nejen upravil světlo stín, ale jistě by zasáhl i co do teploty barev ... možná by pak stačilo na všechny fotky pod deštníkem-difuzérem jedno osvědčené nastavení
|
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: pá 09. června 2006 8:08 |
|
|
citace: |
Vtip je v tom, že já jsem těžce vycvičen focením na diáky. Nezřídka se mi stalo, že mi vyšel celý snímek do šedomodra, žlutozelena, nebo červena...
Takže ty lehké barevné posuny jsou mi víte kde.
|
asi jsi cvicil malo, fotim uz radu let na diak a tyhle ulety jsem odstranil behem 3-4 filmu, opravdu zkuste ten blesk s difuzerem
_________________ kulihrasek, spise fotograf nez mykolog |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
|
Zaslal: pá 09. června 2006 10:26 |
|
|
Pro mě bylo vždy přirozenou snahou fotit bez blesku. Někdy samozřejmě velmi pomohl, ale kompozice s rozmělněným přirozeným světlem odváděla často ty nejlepší výsledky.
Nicméně šlo by nějak více přiblížit ten blesk s difuzérem? Teď nevím, jestli to tu někde je...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Luboš Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|