Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Ivo
|
|
Návrat nahoru |
|
|
burlik
|
Zaslal: po 19. června 2006 15:09 |
|
|
No jenom technická - toto je tzv. Coprinus acuminatus resp. podle mě jen varieta - tj. Coprinus atramentarius var. acuminatus.
Stejně tak na hlavní stránce u tohoto druhu - fotka nahoře a uprostřed je Také Coprinus atramentarius var. acuminatus.
Mnohem zajímavější je však na hlavní stránce u inkousťáku dolní fotka. Bez pochyby se jedná o vzácnější Coprinus romagnesianus!!
_________________ -burlik- |
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: út 20. června 2006 8:08 |
|
|
19. června 06, 16:09 burlik napsal: |
No jenom technická - toto je tzv. Coprinus acuminatus resp. podle mě jen varieta - tj. Coprinus atramentarius var. acuminatus. Stejně tak na hlavní stránce u tohoto druhu - fotka nahoře a uprostřed je Také Coprinus atramentarius var. acuminatus. Mnohem zajímavější je však na hlavní stránce u inkousťáku dolní fotka. Bez pochyby se jedná o vzácnější Coprinus romagnesianus!! |
C. acuminatus se od C. atramentarius má odlišovat okrově hnědým zbarvením, více kónickým tvarem obvykle menších plodnic (2-3 cm vysoké) a někdy užšími výtrusy. Šířka výtrsů u C. acuminatus je 4.5-5.2 um, u C. atramentarius je 5-6 um. Barva plodnic u C. atramentarius bývá šedohnědá nebo šedá. C. acuminatus údajně namá rozšířenou zónu u báze třeně.
C. romagnesianus se odlišuje hlavně oranžově hnědým až červenohnědým zbarvením plodnic a hlavně podstatně hojnějšími, šupinkatými zbytky vela na povrchu klobouku.
Co se týče fotek zde, tak si myslím, že se jedná ve všech uvedených případech o běžný C. atramentarius. Zahrocení plodnic není až tak nápadné a plodnice jsou zřejmě i dost velké. Také zbytků vela na kloboucích plodnic na spodním obr. v atlase se mi zdá být nedostatečné pro jejich určení jako C. romagnesianus.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: út 20. června 2006 8:28 |
|
|
Já tedy hnojníkům nerozumím a nerad bych se Mata dotknul,ale Burlikovi bych vše kolem hnojníků rozhodně věřil ....
Ale na druhou stranu - Mat je zase viděl naživo a ne jen na fotce ....
|
|
Návrat nahoru |
|
|
gekko Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: út 20. června 2006 9:35 |
|
|
20. června 06, 9:28 Pantáta napsal: |
Já tedy hnojníkům nerozumím a nerad bych se Mata dotknul,ale Burlikovi bych vše kolem hnojníků rozhodně věřil .... Ale na druhou stranu - Mat je zase viděl naživo a ne jen na fotce .... |
Já se rozhodně nehádám. C. romagnesianus by se mi mimo jiné libil více, je o dost vzácnější . Každopádně mi připadají rozdíly mezi hnojníky z podsekce Atramentari (tj. C. atramentarius, C. acuminatus a C. romagnesianus) dost subjektivní a málo významné.
Popis C. romagnesianus je i s fotkou tady.
http://www.grzyby.pl/coprinus-site-Kees-Uljee/species/romagnes.htm
fotka je tu:
http://paxillus.ch/agaricales/coprinus_romagnesianus.html
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
burlik
|
Zaslal: út 20. června 2006 10:55 Předmět: Re: Coprinus atramentarius - Hnojník inkoustový |
|
|
PC040012.jpg - rozhodně C. acuminatus
a na titullní obě fota - horní i prostřední.
a dolní opakuji bez debat C. romagnesianus
|
Návrat nahoru |
|
|
burlik
|
Zaslal: út 20. června 2006 10:56 |
|
|
út 20. června 2006 10:13 gekko13 napsal: |
No tohle by mohl byt taky Coprinus romagnesianus |
Coprinus_cf_romagnesianus.JPG - jojo, přesně tak... je to on C. romagnesianus (požádám na mejlík o lokalitu a a podrobnosti)
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: út 20. června 2006 11:09 |
|
|
Když je to tak, tak je C. acuminatus i na obr. PC040012.jpg (tady úplně nahoře). Jsou to totiž úplně stejné plodnice jako na dvou obrázcích v atlase. Když je to jednoznačné, tak to v tom atlase musím předělat a opravit. A to urychleně .
A co je na těch dvou obrázcích z Paskova (DSCN4938.jpg a DSCN4929.jpg). Je to Coprinus romagnesianus nebo ne?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
burlik
|
Zaslal: út 20. června 2006 11:16 |
|
|
út 20. června 2006 12:09 mat60 napsal: |
Když je to tak, tak je C. acuminatus i na obr. PC040012.jpg (tady úplně nahoře). Jsou to totiž úplně stejné plodnice jako na dvou obrázcích v atlase. Když je to jednoznačné, tak to v tom atlase musím předělat a opravit. A to urychleně .
A co je na těch dvou obrázcích z Paskova (DSCN4938.jpg a DSCN4929.jpg). Je to Coprinus romagnesianus nebo ne? |
No to je horší už, ty jsopu tak na hraně, ale spíše bych je tak dal taky... musel bych je vidět a vidět jak mají zprohýbaný zvrásněný klobouk, šupiny na klobouku a spodku třeně - horní trojka tak vypadá, dolní stará solo už vůbec ne. Pokud je to celá kolekce zaručeně tak bych to dal s malým otazníčkem spíše ano. Tj. do přednášky k diskuzi jako romagnesianus ano, do seriozní literatury určitě ne.
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: út 20. června 2006 11:21 |
|
|
Díky za názor. Až je zase na stejném místě uvidím, tak udělám více fotek.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: st 21. června 2006 11:40 |
|
|
- Smazal jsem obrázky v atlasu u C. atramentarius (text jsem zatím nechal) a zavedl jsem nové témata v diskusi k atlasu. Chtělo by to do atlasu nějaké slušné fotky ingousťáků. Já mám jenom jednu a ta je dost mizerná.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
|