Zaslal: st 21. června 2006 18:04 Předmět: Biely hnojník z podsekcie Lanatuli
Počas zoologickej exkurzie v Trnave dňa 23. 5. 2006 som v mestskom parku na zemi pod listnáčmi a borovicou našiel zaujímavo vyzerajúci hnojník. Keď som ho z diaľky uvidel, pomyslel som si, že to bude určite Coprinus niveus, ktorý som ešte nenašiel. Kým som sa dostal do Bratislavy, aby som nafotil a usušil plodnice, autolýza urobila svoje. Napriek tomu sa mi ešte podarilo zmikroskopovať velum, ktoré bolo zložené z pospájaných hýf, typických pre podsekciu Lanatuli. Velum bolo belavo sfarbené. Výtrusy boli 9,5-15 x 6-8,5 mikr. veľké. Prevažná väčšina výtrusov mala dĺžku presahujúcu 13 mikrometrov. Plodnice nerástli na hnoji. Toto je asi najzáhadnejší hnojník, aký som kedy našiel.
Burlik bude dezorientovaný, keď ten vzácny úkaz uvidí. Autolýza bola neoblomná a v radoch buniek sa vyskytli hromadné obete. Ale ja som sa nevzdal a prácne som vodou prepláchol vhodný lupeň, čo sa mi aj podarilo, ale bohužiaľ, štruktúry tam už neboli zachované. Jediné, s čím sa okrem výtrusov dá ešte pracovať, je hlúbik a pokožka klobúka. Sem tam ešte nejaké velum, ale na suchých plodniciach sa ťažko hľadá. Ešte môžem dodať, že pokožka zostala aj na suchých plodniciach pekne biela. Veľkosť výtrusov, akú som uviedol, majú v podsekcii Lanatuli možno 3-4 druhy, ale ani jeden nemá makroskopické znaky také, ktoré by sedeli na tento hnojník. Osobne som sa z Lanatuli už stretol s C. lagopus, C. radiatus, C. krieglsteineri a C. ochraceolanatus, takže tieto druhy by som bez akýchkoľvek úvah mohol vylúčiť. Ak boli bazídiá štvorvýtrusné, potom by to v kľúči (Uljé) na základe výtrusov malo patriť niekde k C. lagopus. Za predpokladu, že boli dvojvýtrusné, potom si môžem vybrať len z dvoch druhov a tam mi to nejako farebne nesedí. Biele druhy tam síce sú, ale tie sú zasa buď výtrusmi mimo, alebo veľkosťou plodníc. To jsem blázen!
Pracovný názov: Coprinopsis trnaviensis J. Č.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory