Zaslal: út 27. června 2006 8:52 Předmět: Štítovka bílá nebo žíhaná ???
Je to štítovka, nemůžu se ale rozhodnout, zda by to mohla být štítovka bílá - Pluteus pellitus nebo štítovka žíhaná - Pluteus petasatus. Spíše mi to sedí na tu druhou, tj. žíhanou. Obě by měly být celkem dost vzácné. Poradíte mi?
Rostly na dřevu vrby. Klobouk byl skoro čistě bílý a poněkud vláknitý, jenom ve středu byl nažloutlý. Třeň byl plný, vláknitý a ve spodní části nažloutlý. Lupeny to mělo růžové, výtrusný prach byl růžově šedavý a výtrusy byly kolem 7 um, velké a skoro kulovité, hladké, naružovělé (hlavně na okraji) s velkými kapkami uprostřed.
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
Zaslal: út 27. června 2006 18:10
Tak bílou bych vyloučil, nesedí na ni ten pokryv klobouku patrný na druhém obrázku. Na žíhanou se mi to nezdá, ale jist si nejsem, ...chybí tu rozměry - jak byl široký klobouk? Jestli to nakonec nebude třeba P. semibulbosus. Jinak ty štítovky mají všechny okolo 7 ?m , ale skvěle se identifikují některými mikroznaky na pokožce klobouku (kulovité buňky, hyfy...), a k tomu už by se mohl vyjádřit spíše Tuřín.
Tak bílou bych vyloučil, nesedí na ni ten pokryv klobouku patrný na druhém obrázku. Na žíhanou se mi to nezdá, ale jist si nejsem, ...chybí tu rozměry - jak byl široký klobouk? Jestli to nakonec nebude třeba P. semibulbosus. Jinak ty štítovky mají všechny okolo 7 ?m , ale skvěle se identifikují některými mikroznaky na pokožce klobouku (kulovité buňky, hyfy...), a k tomu už by se mohl vyjádřit spíše Tuřín.
Klobouky byly široké tak cca 5 cm. Díky za tip, podívám se po P. semibulbosus.
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
Zaslal: st 28. června 2006 8:10
Ona je to řádně zapeklitá skupina, v jednom atlase mám dokonce:
Pluteus plautus - synonyma: P. depauperatus, P. semibulbosus, P. hiatulus; klobouk 1-4(6) široký.
V jiném atlase je zas u P. semibulbosus kl. max. 2 cm...
Bůh ví.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory