Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Boletus carpinaceus - Hřib habrový
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Jak nejčastěji využívate pravé/bílé/hřiby
sušení
51%
 51%  [ 18 ]
omáčky
34%
 34%  [ 12 ]
do octa
5%
 5%  [ 2 ]
smaženice
0%
 0%  [ 0 ]
polévky
5%
 5%  [ 2 ]
jiná úprava
2%
 2%  [ 1 ]
Celkem hlasů : 35

Autor Zpráva
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 30. června 2006 9:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já tedy nechci nijak přilévat olej do ohně, ale musím souhlasit spíš s Martinem. Takhle si to představuju já: Dubáci jsou velmi proměnliví (i v závislosti na počasí), takže někdy je klobouk šedý s hnědou nebo hnědý se šedou. Ale pravý Boletus carpinaceus je prostě jednobarevně šedý nebo jako bílá káva nebo tak něco, třeň dosti tmavý s výraznou síťkou. Takže všechny v tomto fóru uvedené fotky bych označil jako hřib dubový. Ale tohle jsou jen dohady, můžeme se tady trumfovat vlastními názory a můžeme se tu i pohádat, ale smysluplně vyřešit by to mohla jen nějaká seriózní kritická studie, kterou zatím ještě nikdo nevyprodukoval. A je docela dobře možné, že je to fantom (jako celá řada dalších Velenovského druhů) - tomu by napovídalo jeho soustavné opomíjení a neuznávání v zahraniční boletologické literatuře. Uf. P.S.: Nikdy jsem neviděl něco, co bych označil jako hřib habrový ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 30. června 2006 10:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Plně souhlasím.
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 30. června 2006 12:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tyhle rostly na jednom místě 100x100m ve stejnou dobu.

246.73 kB    
hřibovité2.jpg
   hřibovité2.jpg

247.63 kB    
hřibovité.jpg
   hřibovité.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: pá 30. června 2006 13:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá června 30, 2006 9:24 am Tuřín napsal:
Nikdy jsem neviděl něco, co bych označil jako hřib habrový ...

Já pouze jednou, 13. července 2001. Ale s pár lidmi jsem ten nález konzultoval a nikdo mi to nepotvrdil, takže ... Question Arrow Idea Laughing
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 30. června 2006 13:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Martine a ostatní. Nejspíš to tak bude trošku mýtus. Příště až ho najdu tak ti ho Dane přinesu. A zaskočím za Antonínem ten ho má jediný v atlase. Aspoň v jiném jsem ho nenašel.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 30. června 2006 14:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já ho mám taky pouze v jednom atlase, a to Nový atlas hub od P. Škubly.

11.43 kB    
Atlas hub.jpg
   Atlas hub.jpg
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: pá 30. června 2006 14:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá června 30, 2006 1:54 pm Pepa napsal:
Příště až ho najdu...

To zní, že jsi ho už někdy našel. Podle fotek jsi ho ale dosud nenašel... Laughing
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: pá 30. června 2006 14:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je pravda, že v tom atlase od Antonína je taková řekněme ideální fotka. V tom Škublovém je to naopak hrozně nemastné, neslané... Smile
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: pá 30. června 2006 14:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Od Antonína - myslel jsem atlas Houby, ne Velký atlas hub, ale obě fotky jsou koneckonců zajímavé.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: ne 28. ledna 2007 23:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jedna poměrně zajímavá fotka:

http://www.nahuby.sk/sk/sources/obrazok_detail.php?id=46283
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 30. května 2007 11:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dlouho jsme to tady již neprobírali Very Happy. Mám to nafocený hřib habrový (B. carpinaceus), nebo je to světlý h. dubový? Měli docela lesklou, hladkou pokožku na kloboucích s barvou skoro šedou (asi jako hodně světlá bílá káva). Pod jakou dřevinou rostli není vůbec jasné. Poblízku tam byly habry, ale i dub a bříza.

126.68 kB    
Řepiště, Zaryje, 29.5.07. (c) mat60.
DSCN7425-01.jpg
   DSCN7425-01.jpg

123.32 kB    
Lehce v protisvětle. Řepiště, Zaryje, 29.5.07. (c) mat60.
DSCN7413-01.jpg
   DSCN7413-01.jpg

133.54 kB    
A ještě ležící a spící. Řepiště, Zaryje, 29.5.07. (c) mat60.
DSCN7440-01.jpg
   DSCN7440-01.jpg
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 30. května 2007 11:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tomuhle já říkám hřib dubový Smile
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: st 30. května 2007 11:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle mě to jsou dubáci. Smile Jsou hodně oschlé, pokožka klobouku zde suchem rozpukává už u mladých plodnic. K tomu hřibu habrovému bych doporučoval přistupovat tak, že bychom se měli snažit tomu druhu co nejvíce nevěřit. Laughing
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 30. května 2007 11:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

30. května 07, 11:20 Martin Kříž napsal:
Podle mě to jsou dubáci. Smile Jsou hodně oschlé, pokožka klobouku zde suchem rozpukává už u mladých plodnic. K tomu hřibu habrovému bych doporučoval přistupovat tak, že bychom se měli snažit tomu druhu co nejvíce nevěřit. Laughing

Tak jo Sad, budeme nevěřit Very Happy. Když, tak to přesuňte tam, kde to patří.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru