Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Megacollybia platyphylla - Penízovka širokolupenná
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 05. července 2006 11:32
  Předmět: Megacollybia platyphylla - Penízovka širokolupenná
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Celkem nefotogenická houba, nedivím se že ještě není v Atlasu, i když je jedna z nejhojnějších.

192.77 kB    
Libníč, vlhká smrčina, báze pařezu, 28.6.06, (c)gekko13
Megacollybia_platyphylla.JPG
   Megacollybia_platyphylla.JPG

201 kB    
Libníč, vlhká smrčina, báze pařezu, 28.6.06, (c)gekko13
Megacollybia_platyphylla2.JPG
   Megacollybia_platyphylla2.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 05. července 2006 11:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Už se na ni chystám

208.85 kB    
Žďárná 2.7. 2006
Penízovka širokolupená - Megacllybia platyphylla.jpg
   Penízovka širokolupená - Megacllybia platyphylla.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 05. července 2006 12:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jetě jednu fotku jsem našel, toho alobalu si nevšímejte Embarassed

253.69 kB    
Osek, bučina, báze zetlelého pařezu, 10. 9. 2005, (c)gekko13
Megacollybia_platyphylla3.JPG
   Megacollybia_platyphylla3.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 21. června 2009 18:54
  Předmět: Megacollybia platyphylla - Penízovka širokolupenná

V lese často přehlížená a tuctová houba - asi proto jsem jí dnes fotil vůbec poprvé a zde na DAMyku jsem jí taky nenašel.

Roste většinou z nějakého tlejícícho dřeva - dešní nález byl v bučině v blízkosti starého pařezu.

V atlasech je obvykle uváděna jako mírně jedovatá.

181.27 kB    
21.6.2009 - Roblín
IMG_6008_1.jpg
   IMG_6008_1.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: ne 12. července 2009 18:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

...

154.1 kB    
12.7 2009 Bezručovo údolí/Chomutov/
11.jpg
   11.jpg

171.8 kB    
12.7 2009 Bezručovo údolí/Chomutov/
12.jpg
   12.jpg
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 14. července 2009 9:33
  Předmět: Re: Megacollybia platyphylla - Penízovka širokolupenná

ne 21. června 2009 19:54 Pantáta napsal:
V atlasech je obvykle uváděna jako mírně jedovatá.

Proto mě celkem překvapilo, že v knize "Houby - česká encyklopedie" od Reader's Digest je uvedena jako jedlá Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: út 14. července 2009 11:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je pravděpodobně jedlá, ale nic moc, navíc vytrvává dlouho na stanovišti, popsané otravy byly pravděpodobně druhotné.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 30. května 2011 20:34
  Předmět: Lupenatá na podzemních kořenech

Růst v listnatém lese u rybníka - jedna plodnice na již prakticky kompletně zetlelém pařezu, zbylé dvě v půdě spojeny s podzemními kořeny (jak je vidět na fotu č. 3). Okolo topol, vrba, javor, jasan, třešeň, dub, černý bez, hustý podrost (především kopřivy a svízel přítula). Dužnina klobouku měkká, šedavě bílá, třeň pevnější, při lámání podélně se rozpadající. Pro silnou červivost neochutnáno, vůně permanentně ucpaný nos alergika nezaujala...
Mohl by mne prosím někdo nasměrovat?

119.43 kB    
25.05.2011 - Háj (TP)
x.jpg
   x.jpg

121.99 kB    
x2.jpg
   x2.jpg

122.34 kB    
x3.jpg
   x3.jpg
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 30. května 2011 20:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Penízovka širokolupenná, viz 3. obrázek (provazce podhoubí).
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 30. května 2011 20:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuji za rychlou odpověď. Jsem ji nějak v atlasech přehlédnul.
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: út 21. června 2011 7:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Včera nejhojnější houba v lese, ztrouchnivělý pařez, smrk, modřín, bříza.

158.94 kB    
20.6 2011 Bezručovo údolí / CV/
Penízovka širokolupenná - Megacollybia platyphylla.jpg
   Penízovka širokolupenná - Megacollybia platyphylla.jpg
mykožrút

PříspěvekZaslal: st 22. června 2011 19:56
  Předmět: Aká vlastne je?

Asi tak pred troma rokmi mi do oči ubila informácia o jedlosti tejto huby.Bolo to v nejakej novšej knihe,alebo možno išlo len o novšie vydanie.Neviem či aj nie náhodou od M.Smotlachu.Vraj je to výborná a hubármi vyhľadávaná huba.Prišlo mi to dosť divné,lebo o výbornosti a vyhľadávaní tejto huby nič neviem.Skôr sa jej poväčšine pripisovala mierna jedovatosť.Ale kto vie,možno práve tu platí iný kraj - iný mrav.Zaujímali by ma preto vaše názory a osobné skúsenosti.
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 23. června 2011 16:02
  Předmět: Re: Aká vlastne je?

st 22. června 2011 20:56 mykožrút napsal:
Vraj je to výborná a hubármi vyhľadávaná huba.

Jj, mám knihu Houbařský atlas od autorů Smotlacha - Erhartovi a je to tam: "Je to jedlá, houbaři vyhledávaná houba. Její použití je všestranné ve směsích i samostatně, především do polévek a omáček, ale i do jiných pokrmů."

Já teda tuhle houbu rozhodně nijak nevyhledávám, ale když mám slabší úlovek, přihodím do košíku pár mladých, dobře vypadajících plodnic. Pokrm z této houby samotné bych si určitě k jídlu nepřipravil.
emil54

PříspěvekZaslal: po 18. června 2012 20:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Věnoval jsem se tomuhle tématu dost poctivě, ale obecné pravdy jsem se nedopátral.
Většina zahraničních zdrojů ji uvádí jako jedlou. Někde je uváděno (stylem "jedna pani povídala"), že se objevily kusé zprávy o problémech, které požití houby v několika případech způsobilo. Jaké problémy a komu, to už uváděno neni. Před časem jsem na jakémsi italském fóru našel komentář v angličtině, kde autor tvrdil, že podle jeho informací se mělo jednat o alergickou reakci po požití většího množství nedostatečně tepelně upravených plodnic. Což se ovšem může přihodit náchylnému jedinci i s jinou, jedlou a ověřenou houbou.

A k dovršení toho informačního guláše jsem našel publikaci "Wild Edible Fungi: A Global Overview Of Their Use And Importance To People" z roku 2005, kde je penízovka širokolupenná uvedena jako jedlá a léčivá:
http://books.google.cz/books?id=Zd2NlcNZgvcC&pg=PA114&lpg=PA114&dq=%22Megacollybia+platyphylla%22+edibility&source=bl&ots=VgCUshVNuQ&sig=_R8O5I2j8aybwOUl2rMul-aRK5Q&hl=cs&sa=X&ei=j3rfT-bvIYOC4gS2lPCYCg&ved=0CGIQ6AEwBA#v=onepage&q=%22Megacollybia%20platyphylla%22%20edibility&f=false

Osobní zkušenost: taky jsem ji sežral a břicho mi neprovrtala, ale jak píše Sley - nic moc...
mykožrút

PříspěvekZaslal: so 23. června 2012 4:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Náš popredný odborník Peter Gavorník ju zaradzuje do skupiny húb,spôsobujúcich gastrointestinálne primárne otravy VII. typu,hoci sa ešte pred niekoľkými rokmi považovala za jedlú. Huby z tejto skupiny spôsobujú lokálnu iritáciu,až zápal slizníc tráviacej rúry. Píše,že keďže väčšinu toxínov tejto skupiny jedovatých húb doteraz nepoznáme,nie sú známe ani ich mechanizmy účinku. Vzhľadom na to,že sa vo väčšine prípadov nepredpokladá ani ich resorpcia do organizmu,vlastne ani nejde o otravy v pravom zmysle slova.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru