Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Ivo
|
Zaslal: čt 18. května 2006 9:36 |
|
|
čt 18. května 2006 10:24 Martin Kříž napsal: |
Sice asi ano, ale k čemu bude hloubka ostrosti bez ostrosti? |
Ještě snad jedině mohu doplnit, že míra neostrosti v "neostrém pásmu" (mimo DOF) je několikanásobně vyšší, nežli neostrost způsobená difrakcí - takto jsem nakoupil, osobní zkušenost schází. A poslední poznámka: makrofotografie je především o hloubce ostrosti, pak dlouho nic.....
Vždy to asi bude o nějakých kompromisech.
_________________ Dík, Ivo. |
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: čt 18. května 2006 10:27 |
|
|
neni nic jednodussiho nez to vyzkouset, ja to vyzkousene mam a je tomu tak, ze difrakce se az tak vyznamne neprojevuje u clon do f/22
nicmene f/45 je brutalni clona, musi byt kazdemu jasne, ze je to extrem a na kinofilmu ji vubec nepouzivat (naopak stredo a velkoformatnici ji uzivaji celkem casto), jak jsem povidal, mnohem vice se projevi rusiva DOF nezli difrakce...
mimochodem, z 90% jsou houby pomerne velke, takze staci meritka spadajici do oblasti detail nez-li makro, tak casto vystacime se clonami f/11, f/22 snad ani netreba pokud nechci mit ostrej celej les u sirokacu
_________________ kulihrasek, spise fotograf nez mykolog |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 18. května 2006 10:51 |
|
|
Ano, Ano ... zatím se tu probírá vysoké clonové číslo, ale co když je DOF moc a chci ho méně a méně ... nastavení je jasné, ale na co si dát pozor při koupi foťáku či objektivu, pokud chci naopak clonu co nejmenší ... na světelnost objektivu?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: čt 18. května 2006 12:27 |
|
|
pokud chci malou DOF, jsou dve cesty:
1. mala clona
2. dlouhe sklo (rozumej delsi ohniskova vzdalenost)
osobne doporucuju vyzkouset neco v rozsahu 85-200mm (kinofilm), sam fotim s canon 85/1.8 a predsadkou od nikonu, i na plnou diru = f/1.8 je kresba proste uzasna, pevny skla jsou delany na jedno ohnisko a proto maji vybornou kresbu, zoom je vzdy kompromis, neco jako univerzalni lepidlo co sice slepi vsechno ale moc nedrzi...
dale fotim s 200/4, vetsinou na plnou diru a krasna DOF, par fotek mam oscenovanych, neco jsem napsal do clanku http://www.fotoaparat.cz/article/10167/1
koukni treba na brusnici, to je 200/4 s predsadkou +2.9D a mezikrouzkem 15mm, foceno na f/4 a DOF mi prijde uzasna, naopak u chrysokolu je videt, jak ostry muze byt objektiv zacloneny na f/22 a ikdyz neni vse ostre, IMO urcita neostrost dodava snimku pocit plasticnosti
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: čt 18. května 2006 12:29 |
|
|
odkaz: http://www.fotoaparat.cz/article/10167/1
nechci propagovat svuj clanek, ale nez to cele psat... zde na webu je spousta krasnych fotek, ale i spousta takovych kterym malinko chybi a budou lepsi, nektere ulovky se nemusi opakovat, tak at fotime co nejlepe...
vybaveni je jedna vec, druha umet s tim neco vytvorit
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: čt 18. května 2006 12:33 |
|
|
18. května 06, 11:51 Bob napsal: |
Ano, Ano ... zatím se tu probírá vysoké clonové číslo, ale co když je DOF moc a chci ho méně a méně ... nastavení je jasné, ale na co si dát pozor při koupi foťáku či objektivu, pokud chci naopak clonu co nejmenší ... na světelnost objektivu? |
ano svetelne objektivy, zoomy jako 28-105/3.5-4.5 ci 70-300/4-5.6 jsou moc tmave, pevna skla jako 85/1.8, 100/2.0, 100/2.8, 135/2, 200/2.8 jsou resenim...
z fotaku je treba si uvedomit, ze cim vetsi policko tim mensi DOF, proto maj kompakty clony do f/8, kinofilm do f/22, stredoformat bezne f/64
digikompakt je pro praci s malou DOF naprosto nevhodny, crop DSLR jako 30D ci D70 uz jdou pouzit, ideal je full frame ale to je dnes mooc penez (5D za 85.000Kc)
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: út 11. července 2006 7:08 Předmět: Re: Difrakce |
|
|
10. července 06, 20:59 Martin Kříž napsal: |
Pro pořádek podotýkám, že na výřezech je zaostřované místo ze snímku. |
Jen by mě zajímalo na co a jak jsi ve snímku ostřil (vypadá to, že na pravý horní roh). Automatika nebo bodové ostření. Jinak je vidět, že mezi clonou f/11 a f/22 není až takový rozdíl a ta první vypadá dokonce i líp. Někde jsem četl, že optimální clona pro maximální ostrost je u kompaktů s 3/4 palcovým čipem kolem F/8. Zkusím to pohledat.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: út 11. července 2006 7:42 |
|
|
Mate, souhlas. Optimální clona se odvíjí od objektivu. Vyčetl jsem, že obvykle je to kolem 8, ale přesněji se to dá zjistit z HMT (nepamatuji si tu zkratku) charakterisik objektivu.
MK, poučka říká čím větší clona tím větší hloubka ostrosti a nikoli ostrost snímku. Při minimální cloně se projevují vady čoček objektivu a neprojeví se rozptyl, při vysokých clonových číslech se neprojevují vady čoček, ale rozptyl na lamelách clony. Ale to asi víš
Chtěl jsem se optat, zda máte někdo zkušenosti se softwarevých doostřováním. Tím nemyslím photoshop, ale nějaký specializovaný program jako třeba Focus Magic?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: út 11. července 2006 11:17 |
|
|
prvni foto f/11 je jasne nejlepsi... ze bude f/45 mekka neni az tak prekvapeni, ta difrakce se tam uz urcite zacne projevovat, ale nezobecnoval bych to, hodne to zalezi na konstrukci objektivu...
je to jako tvrzeni "clovek unese na zadech max. 50kg" a dokazoval to na prumernem hlavou pracujicim evropanovi s pivnim pupkem a plesi...
takovy delnici v indonesii hubeni s hrstkou ryze na celej den sotva 50kg vazici jsou schopni v zaru a plynech aktivni sopky prekonavat s 50kg nakladem bosky 1.000m prevyseni...
vyzkousejte si to na svym objektivu a toho se drzte! a nezapomente, ze to taky zalezi na ohnisku a ostrici vzdalenosti, na nekonecno muzou byt hodnoty uplne jine
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: út 11. července 2006 11:38 |
|
|
jaký máš Martine objektiv?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
|
Zaslal: út 11. července 2006 22:21 Předmět: Re: Difrakce |
|
|
út července 11, 2006 8:08 am mat60 napsal: |
Jen by mě zajímalo na co a jak jsi ve snímku ostřil (vypadá to, že na pravý horní roh). Automatika nebo bodové ostření. Jinak je vidět, že mezi clonou f/11 a f/22 není až takový rozdíl a ta první vypadá dokonce i líp. Někde jsem četl, že optimální clona pro maximální ostrost je u kompaktů s 3/4 palcovým čipem kolem F/8. Zkusím to pohledat. |
Přidávám tedy celkový pohled, ze kterého ten výřez pochází. Sice to byla asi pravá horní část, ale uznáš, že to nemohu říci přesně, spíše bych řekl, že jsem ostřil na to všechno, co je v tom výřezu... Jinak ostření samozřejmě manuální. Tato fotka je z f/22 a po úpravě.
|
244.93 kB |
|
|
|
|
Hapalopilus_rutilans.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
|
Zaslal: út 11. července 2006 22:35 |
|
|
út července 11, 2006 8:42 am Bob napsal: |
MK, poučka říká čím větší clona tím větší hloubka ostrosti a nikoli ostrost snímku. Při minimální cloně se projevují vady čoček objektivu a neprojeví se rozptyl, při vysokých clonových číslech se neprojevují vady čoček, ale rozptyl na lamelách clony. |
To je pravda, ale laici mohou pod tíhou té poučky dojít k mylnému zobecnění, jež jsem uvedl, a pak truchlit nad výsledkem...
Ona poučka je sama o sobě platná, jistě...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
|
Zaslal: st 12. července 2006 0:10 |
|
|
út července 11, 2006 12:38 pm Bob napsal: |
jaký máš Martine objektiv? |
Sigma 50 mm 1:2.8 DG Macro
|
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: st 12. července 2006 7:16 |
|
|
sigma> tak tim se to vysvetluje, tahle makrosigma stejne jako 105mm ma pri vetsim zacloneni slabsi kresbu, uz f/22 pri meritku 1:1 zacina byt poznat a f/32 uz je nepouzitelna, na nekterych telech, napr. canonich, se vlivem vytahu tubusu pri 1:1 meni teoreticka clona f/32 na skutecnych f/45, tuhle hodnotu lze na tele nastavit ikdyz objektiv nabizi pri zaostreni na nekonecno jen f/32...
pokud bys tu samou fotku fotil s canonem 100/2.8 USM, tak bys s f/32 nemel problem... podobne jako velke clony, tak i na male clony je sigma horsi nez canon, nicmene od f/4.5 do f/16 je kresba velice slusna a na to vetsina lidi slysi...
je to proste sigma, ve sve dobe stala podstatne mene nez original, nekde ten rozdil byt musi
zaver: vice nez difrakce se projevujou vady objektivu, nejvice je to patrne u meritka 1:1
|
Návrat nahoru |
|
|
|