Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Russula consobrina - Holubinka smutná vs. trávozelená
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 20. července 2006 18:25
  Předmět: Russula consobrina - Holubinka smutná vs. trávozelená
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Z téhle smutné holubinky jsem byl dost veselý Very Happy
Šedá palčivá holubinka z podmáčených smrčin.
Vzácná, v Červené knize.

Papoušek ji má v atlase ze stejné lokality, tentokrát to nebylo úmyslné

159.84 kB    
Černý Kříž, podmáčená smrčina, 19.7.06, (c)gekko13
russula_x1.jpg
   russula_x1.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 21. července 2006 1:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kdyby mi tuhle fotku někdo ukázal a zeptal se mě, co to je, řekl bych, že holubinka trávozelená...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 21. července 2006 12:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo to jsem si taky myslel když jsem ji sbíral... no radši se na to ještě jednou kouknu, měla strašně málo spor. Snad jsem nemystifikoval Embarassed
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 21. července 2006 12:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ta podoba tam opravdu je.

189.58 kB    
russula_x2.jpg
   russula_x2.jpg

Naposledy upravil Pepa dne pá 21. července 2006 13:14, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 21. července 2006 13:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pepo myslel jsem trávozelenou - R. aeruginea. Ta na fotce má i takové ty narezavělé skvrnky..ale v ruce jsem ji neměl, takže jsem to možná já, kdo mystifikuje Very Happy Ale eště to omrkni.
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 21. července 2006 13:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 21. července 2006 13:09 Tuřín napsal:
Pepo myslel jsem trávozelenou - R. aeruginea. Ta na fotce má i takové ty narezavělé skvrnky..ale v ruce jsem ji neměl, takže jsem to možná já, kdo mystifikuje Very Happy Ale eště to omrkni.

Já ji mněl zas blbě zařazenou v tom mém archívu. Omlouvám se.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 21. července 2006 14:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem to srovna s tím co jsem dneska sbíral jako trávozelenou (teda alespoň doufám že je to ona)

Ta trávozelená je jen velmi mírně palčivá v lupenech, ta "consobrina" je palčivá jak v lupench tak v dužnině a to celkem dost. U té consobriny se projevilo šednutírezavění dužniny a výrazné ztmavnutí klobouku na šedohnědou, ale nevím jestli je to tím že jsem ji převážel ve tom horku ve vlaku v uzavřený krabičce a pak strčil do ledničky. U obou pokožka sloupnutelná do 1/2 klobouku. Ornamentika výrusů byla u obou celkem stejná, stejně jako velikost (dost malé 6-7um, aeruginey až 8), u "consobriny" byly ale o něco kulatější. Velký rozdíl byl u cheilocystid, u aeruginey byly o dost větší a celkem řídké u "consobriny" o menší a bylo jich víc (no nevím jestli tohle má nějakou tax. hodnotu). Stavba pokožky +- stejná ale s tímhle nemám moc zkušeností.

Teď by to asi chtělo nějaký závěr:
Myslím že to consobrina fakticky neni Crying or Very sad nechal jsem se unést Embarassed

Asi by bylo dobrý celý téma do Určování hub

180.93 kB    
Russula aeruginea, Vyšné, u cesty, břízy, borovice, vrby, 21.7.06
Russula_aeruginea.JPG
   Russula_aeruginea.JPG
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 24. července 2006 20:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá července 21, 2006 1:12 am Tuřín napsal:
Kdyby mi tuhle fotku někdo ukázal a zeptal se mě, co to je, řekl bych, že holubinka trávozelená...

...a já bych dodal: Jak vyšitá. Laughing

Gekko, jestli to teda consobrina není, nechtěl bys upravit název obrázku? Takhle to působí blbě...

No a taky trochu nemá logiku ta Pepova trávozelená, která není trávozelená, ale nějaká doupňáková či co... Shocked
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru