Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Boletus separans - Hřib hnědofialový ?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 30. července 2006 16:43
  Předmět: Boletus separans - Hřib hnědofialový ?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jelikož ted nic moc neroste přidám jednu fotku z loňska. Původně jsem se domníval že se jedná o Hřib borový, ale myslim že by mohlo jít spíš o Hřib hnědofialový. Co Vy na to ?
Rost v bučině na opukovém podkladu, bohužel na dost "frekventovaným" místě, takže větší plodnici jsem tam našel kdysi jen jednou, ale roste tam pravidelně několikrát za sezonu.

187.86 kB    
Řevničov 24.07.2005
hrib_hnedofialovy.jpg
   hrib_hnedofialovy.jpg

Naposledy upravil Jirka Kohl dne po 31. července 2006 0:37, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: ne 30. července 2006 18:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle mě jde o borováka. V bučinách má údajně pěkný fialový odstín. Já jsem ho dosud našel jen v jehličnatých lesích, letos ovšem nic...
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 31. července 2006 0:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přidám pro jistotu dvě fotky - první je ten stejný (o tom proč je vydloublý se nechci moc rozepisovat - prostě jsem ho tam nechtěl nechat těm vlčákům co mi při focení dýchali na záda...), druhá fotka je kousek který tam byl o týden dříve.

196.16 kB    
24.07..2005 024.jpg
   24.07..2005 024.jpg

231.14 kB    
16.07..2005 020.jpg
   16.07..2005 020.jpg

Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: po 31. července 2006 18:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S Boletus separans je to veliký problém, jde o to, jestli tento druh u nás vůbec roste. Je pravdou a to mohu potvrdit i já, že Hřiby borové, které jsou nacházeny v list. lesích jsou krásně vínově fialově zbarvené. Pokud si zadáte do google jméno Boletus eparans nebo Xanthoconium separans, obě jména se pro tento druh užívají, najdete mnoho fotografií hřibů a pokud si je lépe prohlédnete zjistíte, že se jedná často o úplně odlišné houby. Zatímco u nás je Boletus separans brán jako hřib ze sekce Edules tedy pravých hřibů, pokud bychom přijali koncepci, že spadá do rodu Xanthoconium, jde pak o zcela jinou skupinu hřibů. Dle mého názoru, všechny tyto fialově zbravené druhy hřibů jsou Hřiby borové a nebo se to dá také otočit že takto fialově zbarvené hřiby rostoucí zejména v bučinách jsou B. separans, já sám jsem je několikrát našel např. na Hostýnských vrších ve vysoko položené bučině a klidně bych je také mohl determinovat jako Boletus separans, podle popisu který je v atlase od Hagary. V našich atlasech se v podstatě stále objevuje jen fotografie od L. Hagary a Z.Turičíka (resp. J. Baiera) - zde jde o stejnou plodnici. Dle ústního sdělení J. Baiera jich tam na stejném místě letos našel desítky. Ale k tomu já se nemohu vyjádřit. Místo se nalézá v Českého Krasu. Viz foto. Vyobrazení také v Engelově atlasu o rodu Boletus z roku 1983 - kresby A.Dermek. No posuďte sami. Také jsem dal do přílohy. Boletusi, ten tvůj nález by se klidně za Boletus separans mohl pokládat vzhledem k té jasně bíle zbarvené síťce, která je prý pro B. separans typická, zatímco u borováka by měla být stejnobarevná s barvou třeně. Jde jen o to přijmout určitou obecnou koncepci, v které se B. separans bude jasně vymezovat v některých aspektech od B. pinophilus. Chtělo by to podrobný průzkum mnoha takových hřibů, aby bylo možné s nějakého reprezentativního vzorku vytvořit nějaký závěr, takto to jsou jen dohady. Bude nutný podrobný makro i mikropopis takových exemplářů, zhotovit exsikáty pro muzeum, sehnat veškerou dostupnou literaturu o tomto hřibu a pak začít pracovat. Jinak se k objektivnímu zhodnocení této problematiky nemůžeme dostat.

104.67 kB    
separans.jpg
   separans.jpg

155.7 kB    
032.jpg
   032.jpg
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 31. července 2006 22:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pravda pravda.
Přidám příspěvek do kotle - jen jednou jsem nalezl něco, co by snad mohl být Boletus separans, ale to bylo v době, kdy jsem ještě neměl žádný foťak, tak zůstaly jen matné vzpomínky. Crying or Very sad A co je na tom zajímavé - jednalo se o lokalitu zhruba v 1000 m n.m. na Šumavě pod solitérnímy smrky. Rolling Eyes
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 01. srpen 2006 21:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za odpovědi. Mám na to stejný názor - chtěl jsem znát i Váš Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 01. července 2007 19:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Našel jsem dneska ve smrkovém lese u Rudy divné smrkáče - celkem asi 6 kusů ... měly bílý třeň s jasnou bílou síťkou a tmavě hnědý klobouk s fialovým nádechem a značně ojíněným okrajem. Myslel jsem na borováka na návštěvě ve smrkovém lese a nebo na bronzového ve smrkovém lese ... teď listuji VelAHubem ... hřib hnědofialový jak vyšitý!!! Jdu odebrat alespoň kus ... už je v bramboračce ... kousek jsem ale zachránil a usuším a pošlu případnému boletusologovi. Na místě nálezu jsem nechával i nějakou drobotinu ... možná se za pár dní vyklubou znovu.

Ještě dodám, že jsem si ho trouba ani nevyfotil ... hřiby nenacházím moc často a tak jsem rychleji trhal než myslel ... jak jsem teď hledal v tom spleti pokrájených hub kousky tohoto ... normální smrkáč je na řezu pod pokožkou klobouku do hněda. Tento je dozelena! Tuším podobně jako u hřiba hnědého ... ten to není na 1000% Ať je to cokoli, není to smrkáč ... asi.

Byl zejména kloboukem velmi podobný tomu co ukazuje Jirka:
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Baba Jaga
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 01. července 2007 23:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Houby na obrázcích jsou v přiliš mladém stádiu, aby se daly identifikovat. U tak problematických druhu je potřeba aby plodnice dorostly minimálně do středního věku, pak se musí řádně nafotit, a ještě v čerstvém stavu donést k někomu, kdo se hřibovitými houbami zabývá. Exsisikát, aby k něčemu byl pak musí být z plodnic vyzrálých až téměř přerostlých. Hřibovité druhy jsou velmi dlouhou dobu sterilní. Já vím, lidi to v lese většinou seberou, ale sebrat to dříve než oni v nedovyvinutém stádiu nemá žádný význam.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 02. července 2007 8:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám tři plátky z té největší plodnice ... průměr měla ca. 15 cm, tlouštka dužiny klobouku ca. 1,5 cm a tloušťka vrstvy rourek asi taky tak ... je to k něčemu?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Baba Jaga
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 02. července 2007 14:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 02. července 2007 8:57 Bob napsal:
Mám tři plátky z té největší plodnice ... průměr měla ca. 15 cm, tlouštka dužiny klobouku ca. 1,5 cm a tloušťka vrstvy rourek asi taky tak ... je to k něčemu?

Jestli nemáš k tomu pořádnou fotku nebo popis, nebo nejlépe obojí, pak je herbářová položka na nic. Podle exsisikátu ti nikdo u hřibovité houby neřekne co to vlastně bylo. Takovou herbářovou položku nemá smysl nikde ukládat. Můžeš jí zkusit doma zmikroskopovat, nebo ji klidně můžeš sníst, ale hlavně si zapamatuj pro příště: Pořádně nafotit, popsat, usušit, poradit se s odborníkem pro danou skupinu hub u čerstvé plodnice, a pokud se z toho něco vyklube tak uložit do nějakého, nejlépe muzejního herbáře.
Na závěr ještě moudré pořekadlo, které jsem slyšel od českého mykologa Mirka Berana "Jedna houba, žádná houba!". Confused

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 02. července 2007 14:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Škoda Sad Fotku nemám, ale prakticky neodlišitelné od těch hnědofialových ve velahubu a od té Boletovi ... popis viz. výše ... co chybí? Na lokalitu mohu zajít a hledat nové plodnice ...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 29. srpen 2007 10:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vrátil jsem se na místo o víkendu. V místě minulého nálezu byly jen mladé plodnice a všude kolem odřezky. Ty mladé vypadaly jako normální smrkáči všude kolem, a tak jsem se sbalil. Jedna plodnice byla pod pokožkou opět dozelena. Jiná plodnice byla sice docela veliká, ale pod jehličím a tak měla bílou hlavu, která pomačkáním lehce růžověla, ale pod pokožkou byla normálně nahnědočervenalá jako bežný smrkáč a tak asi nebyla tím mým fantomem. Snad příště budou větší, ale pochybuji, že přežijí nájezd houbařů. Stále pátrám po informaci, který ze "smrkáčů" je pod pokožkou dozelena.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 11. října 2007 16:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hagara ho našel na Slovensku! http://www.sme.sk/c/3526028/Vyznamny-mykolog-Ladislav-Hagara-mapoval-vyskyt-hub-na-hornej-Nitre.html
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru