Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Pluteus petasatus - Štítovka žíhaná
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 02. srpen 2006 16:49
  Předmět: Pluteus petasatus - Štítovka žíhaná
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Další štítovka tentokrát o něco běžnější
Roste na silně zetlelém dřevě nebo i pilinách, dle lit. i trsnatě.
Možnost záměny:
Štítovka bílá (P. pellitus) má takřka čistě bílý klobouk, je menší a hyfy v pokožce klobouku mají přezky
Štítovka vrbová (P. salicinus) má tmavší šedozelený klobouk a opět přezky
Bílé formy Štítovky Pouzarovy (P. pouzarianus) rotou na jehličnatém dřevě
Uff... další bílé nebo bělavé štítovky (např. P. semibulbosus, P. exiguus aj.) nemají tlustostěnné hákovité pleurocystidy a/nebo mají odlišnou stavbu pokožky klobouku (z jednotlivých buněk)

131.15 kB    
PP Ražický rybník, padlý zetlelý kmen vrby, 1.8.06, (c)gekko13
Pluteus petasatus.JPG
   Pluteus petasatus.JPG

107.23 kB    
PP Ražický rybník, padlý zetlelý kmen vrby, 1.8.06, (c)gekko13
Pluteus petasatus2.JPG
   Pluteus petasatus2.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: st 02. srpen 2006 17:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tato neměla přezky určitě? Jinak fotky se ti velmi povedly.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 03. srpen 2006 8:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

02. srpen 06, 18:34 Martin Kříž napsal:
Tato neměla přezky určitě? Jinak fotky se ti velmi povedly.

Hledal jsem je asi deset minut, všechna septa která jsem našel byly bez přezek (zkontroloval cca 20 u obou plodnic), problém je že nevím kolik % hyf má ty přezky mít (tj. jestli to neznamená že jsou u jedné z padesáti Confused ) Smile

Jinak co si myslíš že by to mohlo být?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 03. srpen 2006 13:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Existují (alespoň) dvě koncepce Pluteus pellitus: houba s přezkami a menšími sporami (ve smyslu Kühnera a Romagnesiho 1953, Ortona 1960 a dalších - a taky Bonnardové, která nově typifikovala Pluteus pellitus právě Kühnerovou položkou s přezkami) a houba bez přezek a s většími výtrusy (Vellinga, Flora agaricina neerlandica).
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 03. srpen 2006 13:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A taky existuje Pluteus cervinus var. albus a v roce 2001 popsaný Pluteus albineus Bonnard (bez přezek)....tož tak to je. Nevíš, gekko, jak toto smrdělo?
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: čt 03. srpen 2006 16:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt srpen 03, 2006 9:23 am gekko13 napsal:
Jinak co si myslíš že by to mohlo být?

Tuřín to napsal vyčerpávajícně. Mě to jen zajímalo, protože na tento druh mám pozoruhodnou smůlu. Našel jsem ho jen jednou, na pilinách (možná i akátových) ve větším množství loni na jaře u Libochovan. Plodnice byly velmi robustní, mnohem větší, než Pluteus cervinus. Takže mě zajímá každá dobře určená štítovka žíhaná. Smile Všechno, co na Ústecku z nejpodobnějších druhů nacházím, je P. salicinus, méně často P. pellitus.
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 07. srpen 2006 13:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

03. srpen 06, 14:29 Tuřín napsal:
A taky existuje Pluteus cervinus var. albus a v roce 2001 popsaný Pluteus albineus Bonnard (bez přezek)....tož tak to je. Nevíš, gekko, jak toto smrdělo?

Proboha! Tak si říkám že je to další houba kterou jsem měl radši zašlápnout. Smile

Co se týče pachu tak, ten byl slabý ředkvový (cervinus rozhodně smrdí jinak a silnějš)
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 07. srpen 2006 14:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Aha...no páč cervinus může být někdy taky dost "vyblitej"...
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 23. srpen 2006 12:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tyhle jsme našli s Tuřínem, tak doufám že už je zmikroskopoval a potvrdí prvotní determinaci.

130.79 kB    
20.8.2006, Brněnsko
Štítovka žíhaná 1.jpg
   Štítovka žíhaná 1.jpg

119.29 kB    
20.8.2006, Brněnsko
Štítovka žíhaná 2.jpg
   Štítovka žíhaná 2.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: út 06. července 2010 0:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na chlastačce u Jethra se objevily 2 štítovky o velikosti klobouku téměř 20 cm, nalezeny v lužním lese v Polabí. Klobouk byl na bělavém podkladě radiálně vláknitě "štítovkovitě" hnědě žíhaný, nikoliv šupinatý nebo čistě bílý. Průměr třeňů na bázi byl až 4 cm, zkrátka velmi masivní plodnice na štítovky. Fotky asi nejsou, exikáty by být měly. Můj odhad byl P. petasatus.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mara73

PříspěvekZaslal: st 24. června 2015 20:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Našel jsem již přenesenou na větvi listnáče, stačilo jen vyfotit Smile Trochu je poznamenaná suchem, takže spíše seděl slovenský název šupinatá než český žíhaná.

89.81 kB    
Mělnicko, 20.6.2015
h262.jpg
   h262.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru