Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Choroš nějaký na prknu ve skleníku
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 29. května 2006 13:02
  Předmět: Choroš nějaký na prknu ve skleníku
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Choroš nějaký na prknu ve skleníku. Netroufnu si tipnout druh dřeva toho prkna.

67.03 kB    
květen, 2006, Libušín (KL), prkno ve skleníku, (c) Bob
tramovka01.jpg
   tramovka01.jpg

52.3 kB    
tramovka02.jpg
   tramovka02.jpg

69.16 kB    
tramovka03.jpg
   tramovka03.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
flassch

PříspěvekZaslal: po 29. května 2006 14:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Že by síťkovec dubový?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 29. května 2006 14:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

to určitě ne! Z fotky to asi není vidět, ale ty "lupeny" nejsou příliš tlusté a celý hymenofor je takový hornatý či jak to říci ... s. dubového jsem už párkrát viděl - ten to není. Původně jsem si myslel na trámovku, ale ta to asi taky není ... pak jsem šel do atlasů ... hlinák nějaký?
InKaso

PříspěvekZaslal: po 29. května 2006 14:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Síťkovec načervenalý a kedlubna.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
flassch

PříspěvekZaslal: po 29. května 2006 15:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

to bude ono Laughing Skoro jsem se trefil
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 29. května 2006 15:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

vy mne děsíte!!! V poslední době mám pocit, že všechno je síťkovec načervenalý! Když kouknu do atlasu tak jen zírám kolik je možností ... Sad
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 29. května 2006 15:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Není to náhodou Trámovka trámová - Gloeophyllum trabeum.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 29. května 2006 15:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na tu jsem myslel zpočátku taky ... pak přišli na řadu atlasy ... pak diagnoza schizofrenie ... pak tedy DAMyko ... ani jeden obrázek hymenoforu trámovky se neshoduje s tím mojim ... nejblíže byl nějaký hlinák a pak ještě další kusani ... pak jsem to vzdal Sad
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 30. května 2006 1:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Souhlasím s matem.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 30. května 2006 8:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

29. května 06, 15:56 Bob napsal:
Na tu jsem myslel zpočátku taky ... pak přišli na řadu atlasy ... pak diagnoza schizofrenie ... pak tedy DAMyko ... ani jeden obrázek hymenoforu trámovky se neshoduje s tím mojim ... nejblíže byl nějaký hlinák a pak ještě další kusani ... pak jsem to vzdal Sad

Rozřež nějakou plodnici. Pokud bude vnitřek, tj. dužina a průřezy trubek dost tmavě hnědé, tak to bude trámovka. Pokud bude jenom světle béžový tak je to něco jiného. Hymenofor u některých trámovek je strašně proměnlivý.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 01. června 2006 8:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takže mi to nedalo a vyhledal jsem na internetu mistra mykologa přes choroše, pana doktora Josefa Vlasáka a ten mi k mému potěšení uštědřil následující lekci, o kterou se mohu podělit i s vámi.

Dr.JV: podle fotek to vypada nejspis na druh rodu Gloeophyllum; ostatne fotky jsou nazvane "tramovka". Rod je charakterizovan hnedou hnilobou, hnedou tramou, ktera v louhu cerna (hnede jsou i skelet hyfy v mikroskopu) a velkymi, dlouze eliptickými az valcovitymi vytrusy. Hymenofor je velmi promenlivy; u druhu G. odoratum (take Osmoporus) [Bob: Gloeophyllum odoratum (Wulfen) Imazeki, 1943. Anýzovník vonný nazývaný též Trámovka vonná] jsou pory pravidelne, u dalsich tri (G. abietinum [Bob: Trámovka jedlová], sepiarium[Bob: Trámovka plotní], trabeum[Trámovka trámová]) protazene anastomosujici az lamelatni. Tyto 3 se nejlepe odlisi podle poctu poru nebo lamel na 1 cm na samem okraji klobouku. G. abietinum je ma nejsirsi - asi 10/cm, G. sepiarium 15-20/cm a G. trabeum jeste vice (20-30?). Nejhojnejsi G. sepiarium ma na rostoucim okraji klobouku ostre zlutou zonu, kterou jsem na snimcich nevidel; takze to asi bude vzacnejsi G. trabeum. Zkontrolujte si hnedou hnilobu pod plodnicemi (tmave drevo, suche, rozpadajici se na kosticky; po bile hnilobe byva drevo spise vlaknite, vodnate nebo vatovite a svetlejsi nez okolni nezetlele). Je-li drevo z listnace, je to urcite G. trabeum - jedine roste dosti hojne i na list. Vzorek mi neposilejte - mikroskopicke rozdily mezi druhy jsou nevyrazne.
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 07. srpen 2006 17:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pro lepší odlišení přidávám foto hymenoforu všech tří druhů trámovek.

74.62 kB    
Trámovky.jpg
   Trámovky.jpg

65.03 kB    
Trámovka jedlová.jpg
   Trámovka jedlová.jpg

72.1 kB    
Trámovka plotní.jpg
   Trámovka plotní.jpg

76.3 kB    
Trámovka trámová.jpg
   Trámovka trámová.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 08. srpen 2006 8:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Znamená to, že ta moje je trámovka trámová?
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 08. srpen 2006 9:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

08. srpen 06, 8:50 Bob napsal:
Znamená to, že ta moje je trámovka trámová?

Přesně tak. Very Happy
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru