Zaslal: po 14. srpen 2006 20:09 Předmět: Křemenáč narůžovělý
Znovu se mi ho poštěstilo najít - v minulosti byly trochu pochyby zda-li se opravdu jedná o K.narůžovělýho, nebo zda-li je to bělostný nebo dokonce nějaký jiný....Já jsem přesvědčený že to narůž. je.
Co vy na to ?
187.49 kB
kremenac_naruzovely_105.jpg
_________________ Jirka Kohl
Naposledy upravil Jirka Kohl dne st 19. září 2007 15:20, celkově upraveno 1 krát
To je právě to co mi trochu nesedí - Osiky, dub, buk a myslim že je tam i lípa, rostli pod malým dubem, ale pravda je že těch osik je tam dost a hned o kousek dál rostou kl.osikáče.
Třen ve spodní části na řezu íntenzivně inkoustově modrá. _________________ Jirka Kohl
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
Zaslal: po 14. srpen 2006 22:50
Já se při určování těchto málo známých druhů snažím opírat o nějaké pevné body. Tím by snad mohla být monografie rodu Leccinum od Lannoye a Estadese. Pár faktů z této knihy: L. roseotinctum uvádějí pod břízou a borovicí, nebo v březových lesích. L. percandidum uvádějí pod břízou a osikou. Na druhou stranu: Tadyhttp://www.entoloma.nl/html/leccinum_eng.html#top je to Bakkerovi pěkně jedno a o obou druzích říká, že to jsou jen méně zbarvené formy křemenáče březového. Ono je docela dobře možné, že kdyby tito mykologové zavčas viděli tvé nálezy, tak by ta jejich veledíla vypadala trošičku jinak...
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory