Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: út 03. ledna 2006 13:12 Předmět: Amanita phalloides - Muchomůrka zelená |
|
|
Muchomůrka zelená - Amanita phalloides (Vaill. ex Fr.) Link.
DAMyko Atlas: http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?t=50
Tuto smrtelně jedovatou muchomůrku by měl každý znát. Synonyma jsou Amanita viridis Pers. 1797, Agaricus phalloides Vaillant ex Fries 1821, Amanitina phalloides (Vaillant ex Fries, 1821) E.-J. Gilbert, 1941, Fungus phalloides Vaillant. Jiný český název je Muchomůrka hlízovitá. Plodnice bývají v mládí celé uzavřené v obalu (velum universale). Obal se s růstem trhá a vzniká z něho výrazná volná pochva a výjimečně i útržky na klobouku. Klobouky mívají 6 až 15 cm v průměru. Jsou kuželovité, zvoncovitě vyklenuté nebo polokulovité, následně vyklenutě ploché a ve stáří až zcela ploché. Povrch klobouků bývá hedvábně lesklý, radiálně vláknitý většinou bez zbytků vela a bradavek. Za vlhkého počasí bývá povrch lepkavý, za sucha je hladký. Barva klobouků bývá ve středu tmavší a bývá olivově zelená, žlutozelená, příp. i bělavá a bílá nebo zelenohnědá a hnědavá. Existují barevné variety se specifickými jmény: Muchomůrka bílá - Amanita phalloides var alba (Vitt.) Gilb., muchomůrka zelená var. hnědá - Amanita phalloides var. umbrina (Ferry) Maire
Lupeny jsou volné, bílé nebo belavé. Prsten na třeni je blanitý, hladků nebo i rýhovaný. Postupně mizí. Třeň bývá 7 až 15 cm vysoký a 1-2 cm tlustý. Je téměř válcovitý s vyvinutou měkkou hlízou a bývá příčně pruhovaný, příp. tygrovaný. Jedná se o zelené, žlutozelené nebo hnědozelené pruhy na bělavém podkladu. Pochva je obvykle výrazná, vakovitá, bělavá. Dužina je bílá a voní po syrových bramborách.
Roste dosti běžně v létě a na podzim (červenec až říjen) a to jednotlivě i ve skupinách, především v listnatých lesích pod duby, buky a habry. Vzácně roste i v jehličnatých lesích pod borovicemi.
Jedná se o smrtelně jedovatou houbu. Je to nejjedovatější houba severního mírného pásma. Pro průměrného člověka je dostatečná dávka obsažena v cca 50g houby. Při troše pozornosti je nezaměnitelná, přesto dochází každým rokem k otravám.
Plodnice na obrázcích pocházejí z listnatého lesa a rostly pod harbry nebo buky.
Další informace uvádí např.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Muchom%C5%AFrka_zelen%C3%A1
http://cs.wikipedia.org/wiki/Amanita_phalloides_var_alba
http://atlashub.wz.cz/atlashub_soubory/houbywebs/muchomurka_z.htm
|
198.72 kB |
|
Muchomůrka zelená - Amanita phalloides. Lískovec u Frýdku, 9.10.05 |
|
|
|
DSCN3972.jpg |
|
101.32 kB |
|
Muchomůrka zelená - Amanita phalloides. Řepiště, Zaryje, 15.7.05. S vzácně se vyskytujícím větším útržkem vela na klobouku. |
|
|
|
DSCN2605.jpg |
|
171.5 kB |
|
Muchomůrka zelená - Amanita phalloides. Řepiště, Zaryje, 23.7.05 |
|
|
|
DSCN2752.jpg |
|
194.85 kB |
|
Muchomůrka zelená - Amanita phalloides. Řepiště, Zaryje, 27.7.05 |
|
|
|
DSCN2857.jpg |
Naposledy upravil mat60 dne út 21. července 2009 8:20, celkově upraveno 8 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Luboš Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
flassch
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Šaman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Šťavnatka
|
Zaslal: ne 03. září 2006 16:15 |
|
|
Teď jsem byla v Kácově - u Sázavy a byl tam lesík, kde byla jedna vedle druhý...Tolik jsem jich neviděla za celej život. Skoro se tam nedalo mezi nima projít, bylo to děsný. Protože já mám z jedovatejch hub šílenou fóbii, myslela jsem, že budu mít infarkt. Strašně jsem ječela a kamarádi měm museli vyvést z lesa...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Šaman
|
Zaslal: ne 03. září 2006 22:13 |
|
|
Mykolog s mykofóbií, to je dobrá kombinace
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Šťavnatka
|
Zaslal: ne 03. září 2006 23:36 |
|
|
Viď? Právě proto jsem se o ně začla zajímat. "poznej svého nepřítele". Teď už vim, na kterou houbu můžu šáhnout a na kterou ne. Nejvíc mě děsí lupeny, z těch mám fakt hrůzu. Když jsem byla malá, pořád se mi zdálo, že ležim na houbách a ječela jsem ze spaní. A tím, jak jsem se o to začla zajímat, moje "mykofóbie" ustupuje. Ale třeba fakt panickou hrůzu mám z jedovatejch muchomůrek a vláknic. Brrr! Bojim bojim.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Šaman
|
Zaslal: po 04. září 2006 19:32 |
|
|
Tak to ti Šťavnatko gratuluji, tato metoda je asi jediná funkční možnost, jak se vypořádat s fobií. Některé primitivní národy své nepřátele snědí, ale v případě těchto muchomůrek to asi nebude to pravé. Bohužel styl "poznej svého nepřítele" nefunguje u mé osoby. Nějak nemůžu být tam, kde je více lidí a s věkem je to pořád horší. U pavouků a hadů už problém nemám od té doby, co jsem si domů pořídil sklípkana a užovky. Šaman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Šťavnatka
|
Zaslal: út 05. září 2006 19:11 |
|
|
Pro Šamana:
To já právě taky vůbec nemám strach ze zvířat, vůbec nedokážu pochopit, jak se někdo může bát hadů, pavouků nebo myší...Teda jako nejsem odvázaná, když jdu někde na rozpálenejch šutrech a jsou tam zmije....Ale domů do terárka bych si hada a sklípkana klidně pořídila, jen by mi to asi neprošlo... Tak mám aspoň dva potkany a psa. A teď koukám, že už jsem trochu odbočila z tématu...nějak jsem se do těch fóbií zamotala
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Šťavnatka
|
Zaslal: út 05. září 2006 19:14 |
|
|
BRRRRRRR...teda tohle je pro mě stránka hrůzy...samá jedovka
|