Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
jarda bleha
|
Zaslal: so 19. srpen 2006 22:45 Předmět: mam hlad |
 |
|
dnes v lese jsem nasel hriby kovare, alespon podle me. uvaril jsem si z nich vytecnou veceri se spoustou kureciho masa a smetany a manzelka ted na nejakych americkych strankach objevila, ze to muze byt jakysi BULETUS PULCHERRIMUS, smrtelne jedovaty a nenecha me to snist. houba byla hriboviteho tvaru, s masivni tlustou nohou, tmave hnedym kloboukem cervenymi vytrusnicemi a zlutocervenou nohou. na rezu okamzite zmodrala, chutnal jsem ji za sirova a vse bylo v poradku. co si o tom myslite a mam to snist???? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: so 19. srpen 2006 23:11 |
 |
|
Myslim že to klidně sníst můžeš - akorát s tím ochutnáváním za syrova bych byl opatrný protože většina modrajících hřibů může za syrova způsobit žaludeční potíže - je potřeba je dobře tepelně upravit - Hřib kovář http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?t=21 _________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
jarda bleha
|
Zaslal: so 19. srpen 2006 23:28 |
 |
|
no ale podivej se sem http://www.mykoweb.com/CAF/species/Boletus_pulcherrimus.html na fotky Michaela Wooda, zhruba v polovine zobrazene stranky a pak uvidis v jaky jsem brinde s moji bastou. podle me ty houby jsou velmi podobny kovari. taky jsem uz nasel ,ze boletus pulcherrimus by mel byt jakysi " hrib nejkrasnejsi" ci co. a jestli tahle houba je jedovata a roste v cechach, tak drive nebo pozdeji, kazdej kdo sbira kovare by ji musel sebrat. nebo ten kdo porizoval ty fotky se trochu sek. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: so 19. srpen 2006 23:45 |
 |
|
Tak ten je jedovatý určitě,ale nevím jestli u nás roste, z našich hřibů je mu nejvíc podobný Hřib nachový (boletus rhodoxanthus), př. Hřib Legalové (boletus le-galiae) a ty jsou jedovatý taky - ale taky dost vzácný...ale s hnědou hlavou to opravdu asi bude kovář nebo koloděj, chtělo by to fotku. _________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: ne 20. srpen 2006 23:10 |
 |
|
Boletus pulcherrimus v Čechách samozřejmě neroste. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
xmsi
|
Zaslal: po 21. srpen 2006 8:35 |
 |
|
ten hrib ma jasnou sitku, to kovar preci nema, jasnej znak, rekl bych? _________________ kulihrasek, spise fotograf nez mykolog |
|
Návrat nahoru |
|
 |
jarda bleha
|
Zaslal: po 21. srpen 2006 18:42 |
 |
|
diky panove, myslim ze v te veci mam jiz jasno. v nedeli jsem nasbiral dalsich asi deset stejnych hub a doma je uspesne urcil jak hriby kovare.zdar
p.s. mimo jine, po dlouhem patrani hlavne po .com strankach jsem objevil, ze americci mikologove si na svych www urcuji a prirazuji houby jak se jim zlibi.
take me zaujal vyzkum svedskeho mikologa, ktery se pokousi porovnat DNA houby jednoho druhu ze zapadniho a vychodniho pobrezi usa. napsal jsem mu ohledne sveho problemu, ale nevim jestli mi odpovi . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 28. srpen 2006 15:23 |
 |
|
No, ale závěť pro sichr raději napiš  |
|