Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
J. Č.
Založen: 18. 03. 2006 Příspěvky: 74 Bydliště: Bratislava-Petržalka
|
Zaslal: po 21. srpen 2006 20:03 Předmět: Neznáma huba z Agaricaceae |
 |
|
Chcel by som si nechať poradiť, o akú hubu by sa mohlo jednať na fotografii. Plodnice rástli v nadmorskej výške cca 135 m na holej pôde pod lipami (Tilia cordata), dubmi (Quercus petraea, Q. cerris) a jaseňmi (Fraxinus excelsior). Na lokalite rastú väčšinou na alkalickú pôdu viazané druhy húb. Dreviny na tejto lokalite, obklopené nezaplavovaným lužným lesom (Fraxinus, Euonymus, Robinia, Acer, Ulmus), sú pomerne mladé - výsadba sa uskutočnila niekedy v 80-tych rokoch (cca 60% Tilia, 20% Quercus, 15% Fraxinus, 5% iné). Dominantným druhom makromycétu je tam na lipy viazaná, doslova burinovo rastúca Amanita strobiliformis. Hojne tam rastú Helvella solitaria, H. acetabulum, ale aj Entoloma incanum a Agaricus bitorquis. To by bolo k charakteristike lokality. Výška nájdených plodníc bola 2-3,5 cm, šírka klobúka 0,5-2 cm, klobúk belavý až krémový, v strede jemne žemľovookrový a nápadne akoby čiarkovito rozpukaný (asi ako u Lactarius volemus). Na pokožke nebol žiadny náznak sférocýst, ani okraj neprevísal ako u rodu Cystolepiota. Z diaľky sa plodnice nápadne podobali na húfy Cystolepiota seminuda, ale ani hlúbik nebol charakteristicky nafialovelý, i keď jemne vločkatý a možno s miznúcim prsteňom, ktorý nebol na žiadnej z odtrhnutých plodníc pozorovaný. Prsteň pravdepodobne vytvára, lebo o kúsok ďalej rástli dve vzácne plodnice s prsteňom, ktoré majú evidentne identické výtrusy (iba 4 mikrometre dlhé, krátko podlhovasté) Vôňu som sa snažil zapamätať, ale už si nespomínam aká bola, ale po Lycoperdon nie, skôr taká menej výrazná. Vychádza mi to do okruhu rodov Leucoagaricus, Sericeomyces, Cystolepiota. Môj "tajný" tip je nejaký divný Sericeomyces. Čo si myslíte vy?
|
91.86 kB |
 |
neznáma huba z Agaricaceae, foto: Branislav Ivčič (Čivi) |
|
 |
|
Agaricaceae, foto B. Ivčič.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tuřín Čestný člen

|
Zaslal: po 21. srpen 2006 20:36 |
 |
|
Jano, na první pohled bych řekl Cystolepiota, ale má opravdu dost holý klobouk (nemohl být dokonale omytý??, ale jinak pokud fakt nemá sférocysty, dá se to vyloučit). Na Sericeomyces mi to nějak nesedí (který???), Leucoagaricus taky moc nee. Podobně vypadá i Lepiota subalba, ale ta má spory s ostruhou, to by sis všiml. Takže vlastně nic neradím, neboť nevím. Ale pokud máš položku, do rodu by to mělo jít určit - mikroskopoval jsi pokožku klobouku?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
J. Č.
|
Zaslal: út 22. srpen 2006 11:15 |
 |
|
Ďakujem za odpoveď. Večer sa pokúsim nafotiť nejaké mikroznaky, vrátane pokožky klobúka a hodím ich sem.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
J. Č.
|
Zaslal: st 23. srpen 2006 21:37 |
 |
|
Pridávam fotku pokožky klobúka. Ako je vidieť, je zložená z guľovitých buniek, na ktorých sa nachádzajú nejaké drobné elementy, tiež guľovitého tvaru (pripadali mi trochu nažltlé, ale možno sa mi to len zdalo). Tie sú však veľké max. 6-7 mikrometrov, viac nie. Môže sa aj pri takejto veľkosti jednať o sférocysty? Neočakával by som ich takéto drobné. Nikde som nenašiel informácie o tom, aké by mali byť veľké. Ja som plodnice už v teréne určil ako Cystolepiota seminuda, ale nejaké sa mi zdali zvláštne, farebne odlišné od predchádzajúcich zberov. Tak neviem. Výtrusy, ako som už spomínal, 4, max. 5 mikr. veľké, teda vizuálne o málo menšie ako ???sférocysty???, dá sa povedať, že vajcovité, vajcovito elipsoidné, s jednou centrálnou tukovou kvapkou, nemajú žiadnu ostrohu v bazálnej časti. Tie sa mi nepodarilo odfotiť - sú príliš malé, málo výrazné v preparáte, ale hádam opis bude stačiť. Ak bude treba, doplním aj iné mikroznaky. Za prípadné nápady ďakujem.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: st 23. srpen 2006 23:27 |
 |
|
Toto je asi problematika pro Tuřína, já jsem nic takového nikdy nemikroskopoval. Dívám se do literatury - ty sférocysty u C. seminuda mají mít 8 - 70 mikrometrů, tak si říkám, nejsou jimi právě ty velké kulovité buňky? Mě by to tak vycházelo...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
gekko Čestný člen

|
Zaslal: čt 24. srpen 2006 9:58 |
 |
|
Minulý týden jsem se na jednu Cystolepiotu díval, vypadalo to +-podobně (jen jsem byl líný to řezat tak jsem na to koukal zvrchu)
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
J. Č.
|
Zaslal: čt 24. srpen 2006 10:14 |
 |
|
Super, teraz už viem, akú majú veľkosť. Tiež som si kládol otázku, či tam nie sú medzi tými bunkami pripletené aj sférocysty, ale všetky bunky do seba zapadali, presne ako bazídiá v hyméniu. Mne to pri pohľade zhora (toto je okraj tej zlúpnutej pokožky) pripomínalo hyménium s výtrusmi, pričom namiesto výtrusov tam boli tie neznáme "guličky". Uvidíme, čo na to povie Tuřín.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|