Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: st 14. prosince 2005 8:38 Předmět: Macrolepiota rachodes - Bedla červenající |
|
|
Bedla červenající - Macrolepiota rhachodes (Vittadini) Singer
Jedná se o jednu z nejběžnějších bedel. Klobouk mívá 5 až 15 cm v průměru. Ten bývá nejprve kulovitý, uzavřený a následně je zvoncovitě rozevřený. Ve středu mívá proměnlivě velký hrbol. Povrch klobouku bývá rozpraskaný s výraznými šupinami, které jsou taškovitě uspořádané. Pokožka šupin bývá nápadně vláknitá. Šupiny jsou nejprve bledohnědé nebo našedlé, postupně tmavnou. Ve středu klobouku, na hrbolu bývá povrch nerozpukaný. Lupeny jsou směrem k třeni zúžené, husté, bílé. Postupně mívají červenavý nádech. Třeň je holý, hladký, nahože ztenčený, v dolní části hlízovitě rozšířený. Bývá 12 až 15 cm dlouhý a 1 až 1.5 cm tlustý a je trubkovitě dutý. V mládí mívá bělavou barvu která se postupně mění v červenohnědou. Mívá pohyblivý, vatovitý prsten, který je na okraji rozdělen do dvou vrstev. Dužina celé houby se na vzduchu zbarvuje nejprve šafránově oranžově, postupně červeně až rezavě. Dužina v klobouku je dosti vatovitá, v třeni spíše tuhá až dřevnatá. Výtrusný prach je bílý.
Bedla červenající roste července do října v listnatých i jehličnatých lesích.
Bedla červenající je většinou považována za jedlou, poměrně chutnou houbu a bývá také hojně sbírána. Některé zdroje ale uvádějí určitou podezřelost této houby (možné alergické reakce, střevní potíže atd.). V okruhu bedly červenající existují dosti podobné druhu, které jsou nejedlé nebo i jedovaté. Jedná se o bedlu červenající zahradní - Macrolepiota rachodes var. hortensis (syn. Macrolepiota rachodes var. bohemica) a bedlu trsovitou - Macrolepiota venenata.
Plodnice na prvním obrázku pochází ze smrčiny, ostatní pocházejí z tvrdého lužního lesa (lokalita Vrbina, Paskov).
|
206.06 kB |
|
Bedla červenající - Macrolepiota rachodes, Řepiště, Řepišťský les 27.10.05 |
|
|
|
DSCN4130.jpg |
|
235.51 kB |
|
Bedla červenající - Macrolepiota rachodes, Paskov, Vrbina, 27.8.05 |
|
|
|
DSCN3325.jpg |
|
206.01 kB |
|
|
|
|
DSCN3320.jpg |
|
194.88 kB |
|
|
|
|
DSCN3322.jpg |
Naposledy upravil mat60 dne čt 02. února 2006 8:36, celkově upraveno 5 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 14. prosince 2005 8:48 |
|
|
A opět krásný fotky!
Docela by mne zajímalo jak ji odlišit od té její údajně jedovaté dvojnice co roste na zahradách ... jméno jsem zapoměl.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: st 14. prosince 2005 10:09 |
|
|
Bob napsal: |
A opět krásný fotky!
Docela by mne zajímalo jak ji odlišit od té její údajně jedovaté dvojnice co roste na zahradách ... jméno jsem zapoměl. |
Určitě myslíš Lepiota hortensis, syn. Lepiota rhacodes var. bohemica (Wichansky) Bellu et Lanzoni, syn. Lepiota rhacodes var. hortensis Pilát, Macrolepiota bohemica (Wichansky.) Kriegl. et Pázmány.
Vím, že to existuje ale nevím jak ji jednoznačně poznat. Snad mají mít světlejší šupiny na klobouku. Tyto co mám focené rostly v buď v lužním lese s příměsí modřínu (Paskov) nebo v smrčině (Řepiště). Červenající bedly skoro vůbec nesbírám. Někde jsem četl, že jsou podezřelé, zřejmě alergizující a některé subsp. možná i jedovaté.
Naposledy upravil mat60 dne čt 22. prosince 2005 9:35, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: st 14. prosince 2005 10:46 |
|
|
Dobré vědět ... tak já ji příště taky jenom vyfotím
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: st 14. prosince 2005 14:21 |
|
|
Bedly červenající sbírám léta bez problémů, ale jelikož také jako vy vím o existenci podezřelé či snad i mírně jedovaté zahradní formy, sbírám je pouze v lese. U nás jich rostou mraky, a to i v době, kdy jiných hub je už pomálu.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: st 14. prosince 2005 15:18 |
|
|
Myslím, že se nic nestane, když to tu budeme citovat, než to na slovenském webu třeba zmizí... takže cituji z diskuzného fóra www.nahuby.sk
Dotaz: "prepacte pani doktorka,aky vplyv ma konzumovanie bedle cervenejucej na krv v moci?dakujem,pet."
Odpoveď: "Bedľa červenejúca priamo nie je škodlivá, ale existujú úpríbuzné druhy, ako je bedľa trsovitá (Macrolepiota venenata), prípadne bedľa záhradná (M. hortensis), ktoré sa udávajú ako podozrivé. Nie je to celkom jasné, ale z Francúzska boli udávané prípady otravy bedľami, preto sa to nedá celkom vylúčiť, aj keď od nás to zatiaľ nebolo zistené.
dr. Ivona Kautmanová, 29.10.2004"
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: st 14. prosince 2005 17:23 |
|
|
Bob napsal: |
... když to tu budeme citovat |
Jsem si myslel, že citace je prča, ale jak jsem koukal na netu, je to celá "hustá" věda. Správně by to mělo být označeno.
BARANOVIČ, Roland. Ideme na huby.sk [online]. 29.10.2004. Dr. Ivona Kautmanová, [cit. 2005-12-14]. Dostupný z WWW: http://www.nahuby.sk/sources/poradna_detail.php?item_id=722.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: st 14. prosince 2005 17:35 |
|
|
Super ... jsem se fakt pobavil ... určitě se mi to bude někdy hodit ... on je problém kolikrát odcitovat i nějaký použitý software
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: čt 15. prosince 2005 1:20 Předmět: Macrolepiota rhacodes/Vitt/Sing.var.hortensisPil. |
|
|
Macrolepiota rhacodes/Vitt./Sing.var.hortensis Pil. se liší od základního typu hlavně tím,že na kloboučku má silnější pokožku při jejím rozpraskání se vytvářejí větší ,výraznější šupiny,navíc dužnina méně červená a celé zbarvení je zdánlivě světlejší.Pilát uvádí:jedlá jako typ,ještě lepší masitější.Byli už zaznamenány potíže po požití u tohoto druhu,jedná se o špatné využití v kuchyni,najdeme-li,už zaschlé plodnice,šupiny jsou gumovité a jsou těžce stravitelné,a ještě k tomu opečená jako řízek,to je útok n a trávicí trakt.Takže jen mladé masité plodnice,né zaschlé.v naší literatuře jsou také nepřesnosti,např.-Jedovaté houby-Kubička,Erhartovi je slučována hortensis s Leucocoprinus badhaii-Bedla badhamova,nebo starší název bělohnojník badhamův a ten je skutečně jedovatý-stručný popis-nemá šupinatý klobouček,ale jen plstnatě sametový s jemnými ,tmavšími vláknitými bradavkami,navíc prstýnek proti velkým bedlám není posuvný,volný,ale připojený,zprvu vztyčený,později visící.Tuto záměnu způsobil mykolog Michael v R.1918 když napsal popis Bedly badhamovi a na tabuli zobrazil Bedlu červenající zahradní,tyto nepřesnosti dále pokračovali,když Michael/Hennig v 3díle Handbuch fur Pilzfreude z r.1964 má kresbu Bedly červenající,která má třen Bedly badhamovi.Takže nepřesnosti jsou i ve vědecké literatuře,holt i mistr tesař se někdy utne,tady mohlo jít však o fatální omyl s následky.Bedla badhamova je opravdu jedovatá je popsána už od r.1854 M.J.Berkley Ch.E.Brome
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: čt 15. prosince 2005 8:07 Předmět: Re: Macrolepiota rhacodes/Vitt/Sing.var.hortensisPil. |
|
|
JETHRO napsal: |
Macrolepiota rhacodes/Vitt./Sing.var.hortensis Pil. se liší od základního typu hlavně tím,že na kloboučku ..... |
.
To je fakt zajímavé. Zase jsem o kousek chytřejší. A co bedla trsovitá - macrolepiota venenata. To je další podobná a podezřelá bedla.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: čt 15. prosince 2005 9:17 Předmět: Macrolepiota venenata Jacob ex Bon |
|
|
Macrolepiota venenata Jacob ex Bon-Bedla trsovitá-Eutrofní,nitrofilní,jedovatý druh,rostoucí v trsech na hnojených půdach v ruderálních společenstvech.Trsovitý vzrůst s paprsčitě rozloženými šupinami na klobouku,absencí přezek,jednoduchým prstenem a purpurovým zbarvením dužniny na vzduchu.Popsána ve Francii,pravděpodobně však bude hojnější u nás opomíjená.
Eutrofní-žijící na hnědých půdách s vysokým obsahem živin,velkou sorpční kapacitou a značnou kumulací humusu.
Nitrofilní-žijících na stanovištích bohatých na dusík/kopřiva lebeda/
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|