Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Copak to mám za růžovou babku?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 25. srpen 2006 9:14
  Předmět: Copak to mám za růžovou babku?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Musím říct, že mi moderní dělení rodu Xerocomus dělá dost problémy Sad. Onehdy jsem našel na jednom místě spoustu (stovku) plodnic, které na první pohled odpovídaly babkám. Když jsem se na ně podíval blíže tak to již tak jasné nebylo. Povrchy klobouků byly světle béžově růžové nebo u mladých hnědočervené, plstnaté a jenom velmi nevýrazně rozpukané. Třeně byly po celé délce dost světlé (bez červenavé zóny), trochu rýhované a podélně vláknité. Rourky byly zelenožluté. Znaky něco mezi X. subtomentosus a X. chrysenteron. Blbnu nebo je to některý vzácnější druh z rodu Xerocomus (armeniacus, spadiceus)???

154.92 kB    
Paskov, Vrbina, 20.8.06. (c) mat60.
DSCN6053-01.jpg
   DSCN6053-01.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 26. srpen 2006 12:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ani armaniacus, ani spadiceus (=ferrugineus), nejsou vzácné, ale takřka hojné. Podle fotky bych tipnul, ač to nemá červený třeň, že by to mohl být X. armeniacus.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 28. srpen 2006 8:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

26. srpen 06, 12:55 Martin Kříž napsal:
Ani armaniacus, ani spadiceus (=ferrugineus), nejsou vzácné, ale takřka hojné. Podle fotky bych tipnul, ač to nemá červený třeň, že by to mohl být X. armeniacus.

Díky za názor. Přiležitostně ještě nějaké nafotím. K té vzácnosti - myslel jsem si, že je X. armeniacus vzácný když na Slovensku i v Polsku je chráněný Laughing.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru