Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: út 29. listopadu 2005 6:36 Předmět: Langermannia gigantea - Vatovec obrovský |
|
|
Vatovec obrovský-Langermannia gigantea
SYN.-Pýchavka obrovská-Calvatia g.
Naše největší břichatkovitá houba,plodnice dorůstají průměruaž 1m a váhy kolem 20kg.Běžné jsou kolem 50cm.Plodnice mají kulovitý nebo nepravidelný tvar a skládají se z okrovky a teřichu.
OKROVKA-/pokožka,vnější obal/,je hladká,plstnatě bílá v mládí,později žloutne ave stáří hnědne,ve stáří okrovka rozpukává a odlupuje se ve velkých kusech.
TEŘICH-/vnitřek/,je tvořen měkkou,pružnou bílou hmotou,která stářím žloutne,hnědne a rozkládá se na vatovité kusy připomínající koudel.Staré plodnice obsahují až kolem 6 trilionů výtrusů.
VÝTR.PRACH-žlutohnědý
VÝSKYT-květen až říjen,půdy bohaté na dusík,pastviny,louky,listnaté háje.
VÝZNAM-v mládí jedlá pokrájená na plátky a balená jako řízek./u starších plodnic doporučuji sloupnout okrovku,příliš tuhá/.Ve starém lékařství se používal prášek z výtrusů k zastavení krvácení při amputaci a operacích.
S úspěchem ji využívali i bradýři,kusy vatovce přikládali na řezné rány.Houba obsahuje látky,pomáhající při kožních chorobách,zánětech,
chudokrevnosti.Je to také velmi účinné antiafrodisiakum.
|
112.91 kB |
|
veslařský kanál Račice 15.června 2005,sen každého houbaře,ta největší měla kolem 40cm,ty menší do 15cm průměru |
|
|
|
16.jpg |
|
78.1 kB |
|
trochu netradiční srostlice,holt v lese je někdy pr,,,, |
|
|
|
15.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 29. listopadu 2005 8:42 |
|
|
Poznámka k výskytu: Ačkoli se ve většině atlasů uvádí že roste mimo les, já jsem ji zatím nikde jinde než v lese nenašel. U nás roste v listnatém i smíšeném lese, v poměrně velkém množství.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
rkhonza Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 283 Bydliště: Solnice-Orlické hory
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Chochel Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 108 Bydliště: Děčín, Malá Veleň, Ostrov nad Ohří
|
Zaslal: út 29. listopadu 2005 12:57 |
|
|
To krokodýlí hnízdo bych taky rád našel!
_________________ Martin Chochel |
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
|
Zaslal: út 29. listopadu 2005 14:41 |
|
|
Ono je to spíš dinosauří hnízdo jak krokodýlí. Jinak souhlasím se Sleyem. Tak y ji nacházím nejen na lukách, ale i v listnatých stráních a v lesech smíšených. Ono záleží na množství vlhkosti, kterou beze sporu tahle houba potřebuje k svému obřímu vzrůstu.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 108 Bydliště: Děčín, Malá Veleň, Ostrov nad Ohří
|
Zaslal: út 29. listopadu 2005 14:47 |
|
|
Já bych to spíše typoval na obsah živin a akční rádius pasivního hostitele - měkýšů. Pýchavky (resp. výtrusný prach) musí nejdříve projít trávicím ústrojím, v tomto případě zřejmě měkýšů, než jsou schopny růstu. A pak záleží, jak daleko to ten šnek odnese a do jak výživné půdy
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
|
Zaslal: út 29. listopadu 2005 14:55 |
|
|
Martine, to je pro mě novina kde jsi to vyčetl o tě měkýších.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Zaslal: út 29. listopadu 2005 15:05 |
|
|
Kdysi jsem to někde četl, podívám se po tom, ale ono je to logické, vzhledem k množství výtrusů by byla země již potažená mycéliem! Dokonce i žampiónová sadba je z liofylisovaného mycélia a né z výtrusů.
S těmi bělohnojníky to zkusím, mimo jiné, udělat podobně, mám doma pár šneků z Itálie, tak uvidím!
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 29. srpen 2006 9:05 |
|
|
a některé už nejsou k jídlu ... fotím já vám takhle jednou anýzovník vonný a Boletus korzuje kolem a hledá něco zajímavého. Ostřím ručně v šeru na hodně z blízka (1:1) a tak jsem vcelku napjat ... najednou se z lesa vyvalí Boletus a sykne nějký blábol. Moc mu nerozumím, ale jeho velmi svižný krok mne ujišťuje, že se něco děje. Honí ho vosy! Blesklo mi hlavou. Nebo medvěd! Né, ty na krase nejsou. Tak prase! Začínám rychle uvažovat o tom jak poberu foťák a stativ a kam se asi tak před prasátkem či vosami uklidím. Už je u mne! Tedy né to prase, ale Boletus! Co se děje?! Ptám se pomateně, ale už mu vidím do očí a je jasné, že nic hrozného. Ba naopak! Jiskří mu očka jak by vyhrál ve sportce druhou (první by každýho slušnýho člověka zabila). Uklidňuje se a praví hrdým hlasem. Bobe, jestli se neurazíš, tak ti toho mého vatovce, který je dvakrát takový než ten tvůj věnuji. Já potkal jen tak 10 cm a Boletus tak 20 cm. Chlapík před náma měl velký koš a dvě igelitky narvané k prasknutí. Trochu jsem odbočil. Pak Boletus praví. Až dofotíš, běž po týhle cestě a s něčím mne tam vyfotíš. Tak jo. Beru si od Boletuse jeho vatovec a uklekám zpět k hledáčku. Cvak. Odcházím po cestě co mi nakázal Boletus. Kde jsi? Ptáme se. Tady! No a pak jsem ho spatřil u toho velkého ... vatovce. Světla bylo málo a tak jsou fotky dost zašuměný (ISO 1600) ... nenapadlo mne fotit z bleskem - byl jsem z tak velkého kousku taky trochu paf. No, pak začal Boletus macka zkoumat a nakonec ho i rozřízl. A ejhle! Už byl uvnitř žlutohnědý. To bylo smutku. No a ptám se tedy. To budeš teď asi chtít toho svýho mrzáčka zpět co? No a Boletus kývl, že jo Tak jsem mu ho zase vrátil Pak jsem jich potkali ještě několik, ale všechny už moc pozdě na to, aby z nich byla bašta
|
192.05 kB |
|
27.8.2006, Český kras. (c) Bob |
|
|
|
Vatovec.jpg |
|
239.75 kB |
|
|
|
|
Boletus&Vatovec2.jpg |
|
155.96 kB |
|
|
|
|
Boletus&Vatovec1.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Luboš Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vojta
|
Zaslal: út 29. srpen 2006 10:00 Předmět: Pýchavka obrovská |
|
|
Ještě k výskytu- našel jsem, sice v minulých letech také více těchto pýchavek,ale vždy mimo les.V zákoutích starých zahrad,v kopřivách na loukách,v neudržovaných remízcích,na mezích porostlích bezem černým a šípkovými keři.Letos zatím jsem se všude nedostal,takže nic.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 29. srpen 2006 10:12 |
|
|
Zajímavé - ono se taky v atlasech píše, že roste "mimo les", ale já ji naopak nacházím 100% vždycky v lese
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Krist Anonymní
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|