Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Co to může být ?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 27. srpen 2006 12:22
  Předmět: Co to může být ?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nazdárek,
tak toto jsem dnes našel:
1. ve smíšeném lese, nemám ponětí co to je Sad
2. tak toto je určitě pýchavka, ale spíš mě zajímá, jestli je jedlá i pokud není po rozřezu bílá, ale spíš do tamvěžluté až hnědé. Pokud není bílá, tak je docela mokrá (když se zmáčkne, tak z ní kape voda). Tak jak je to na obrázku.
3. nalezeno ve smíšeném lese, rostoucí v trsích na pařezu, také nevím o jakou houbu jde.
Můžete mi prosím poradit a hlavně jestli jsou ty houby jedlé ?

díky moc
Spajk

111.24 kB    
Houby.jpg
   Houby.jpg
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: ne 27. srpen 2006 17:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Slizečka ocasatá (=penízovka kořenující), pýchavka, opeňka měnlivá. Pýchavky se sbírají jen když jsou uvnitř bílé a pevné. Jedlé je všechno, ale nejlepší je ta opeňka.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Spajk
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 27. srpen 2006 19:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 27. srpen 2006 17:26 Martin Kříž napsal:
Slizečka ocasatá (=penízovka kořenující), pýchavka, opeňka měnlivá. Pýchavky se sbírají jen když jsou uvnitř bílé a pevné. Jedlé je všechno, ale nejlepší je ta opeňka.

Můžu se ještě zeptat podle čeho se přesně rozezná Opěnka Měnlivá a jedovaté Čepičatky ? Jen abych měl jistotu.
díkySpajk
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 28. srpen 2006 0:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne srpen 27, 2006 7:42 pm Spajk napsal:
Můžu se ještě zeptat podle čeho se přesně rozezná Opěnka Měnlivá a jedovaté Čepičatky ? Jen abych měl jistotu.
díkySpajk

Opeňka má pod prstenem šupinatý třeň, mimoto typicky tvoří bohaté trsy.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 28. srpen 2006 9:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Spajku, cvakni na Hledat (nahoře na stránce) ... napiš tam "Opěnka Čepičatka" ... zvol "Hledat všechna slova" ... a cvakni na hledat ... měl by jsi být příjemně překvapen ... pokud ne ... pak cvakni rovnou na toto: http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=11
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Šťavnatka

PříspěvekZaslal: st 30. srpen 2006 1:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A opeňka roste většinou na listnatém dřevě a v trsech. Za to čepičetka na jehličnatém a i když jich tam je třeba hodně, tak každá rostě jakoby zvlášť, netvoří trsy...a má takovou silně moučnou vůni narozdíl od opeňky, která má příjemně ovocnou...
Spajk
Anonymní

PříspěvekZaslal: st 30. srpen 2006 20:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuji vám všem.
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 30. srpen 2006 22:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak teď by mě docela zajímalo, co je správně! Opeňka nebo opěnka? Rolling Eyes
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 31. srpen 2006 7:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Správně je opeňka měnlivá, ale já říkám odjakživa opěnka Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 31. srpen 2006 23:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, já jsem si taky myslel, že opeňka. Jenže i v novém Velkém atlase hub od H+A+B se uvádí opěnka. Že by to popletli? Rolling Eyes
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru