Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 13. prosince 2005 11:19 |
 |
|
Jindro: ten poslední 100_2131w.JPG mi dost hodně vychází na vzácnější ryzec fialovějící (Lactarius violascens), ten by mohl vypadat přesně takhle. Ten druhý ... moc typů ... možná ryzec bledý (Lactarius pallidus), možná i Ryzec kafrový (Lactarius camphoratus), možná Ryzec zahradní (Lactarius hortensis), ale i další ...
tím, že vyrostl na zahradě kdo ví?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: so 17. prosince 2005 1:39 |
 |
|
Já si myslím, že tyto spodní 2 fotky ryzce mohou představovat stejný druh. Vypadá to na ryzec palčivý - Lactarius pyrogalus, druh, který je vázán na lísky. Toto, co píšu, si však neověřujte ve starších atlasech, dříve totiž tento ryzec byl uváděn opačně v souvislosti se svým dvojníkem. To je ryzec kruhatý - Lactarius circellatus, rostoucí pod habry. Ryzec palčivý se tedy dřív uváděl pod habry a ten druhý pod lískami. V dnešním pojetí - tedy z pod lísek - je s ryzcem palčivým totožný Lactarius hortensis, někdy uváděný s českým názvem ryzec zahradní.
Pokud jde o ten vrchní ryzec, chtělo by to ještě nějakou fotku mladších plodnic, ta jedna plodnice je trochu málo. Já však výrazně nevylučuji ten Lactarius fulvissimus.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: so 17. prosince 2005 1:46 |
 |
|
Ještě musím říct, že jsem na stránce 1 úplně přehlédl existenci stránky 2. No, naštěstí Bob nade mnou píše něco jiného, tak se nic neděje.
To by nešlo v jednom konkrétním tématu zůstat u jedné stránky?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: so 17. prosince 2005 1:58 |
 |
|
Martin Kříž napsal: |
To by nešlo v jednom konkrétním tématu zůstat u jedné stránky? |
Stránka by pak byla příliš dlouhá a při větším počtu obrázků by se dlouho generovala a načítala. Na seznamu témat je vidět i stránkování, tak můžeš skočit rovnou na požadovanou stranu a nemusíš se prolistovávat na konec. Na Nahouby.cz je vcelku dělána stránka "Kde rostou", ve vrcholech houbové sezóny to někdy tak zatěžovalo server, že v povoleném časovém limitu nestihl stránku vygenerovat a skončil s chybou.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: so 17. prosince 2005 2:10 |
 |
|
Lupo napsal: |
Stránka by pak byla příliš dlouhá a při větším počtu obrázků by se dlouho generovala a načítala. Na seznamu témat je vidět i stránkování, tak můžeš skočit rovnou na požadovanou stranu a nemusíš se prolistovávat na konec. |
OK. Já jen, že jsem se s tím teď setkal poprvé.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 20. prosince 2005 11:33 |
 |
|
Martine, díky moc za informace! ... Plyne mi z toho, že L. hortensis = L. pyrogalus ??? Ovšem i v nejnovějších atlasech (2005) jsou vedeny jako dva druhy.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: út 20. prosince 2005 18:01 |
 |
|
Plyne ti to správně , ovšem v kterých že nejnovějších atlasech jsou vedeny jako 2 druhy?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 21. prosince 2005 10:34 |
 |
|
Podívám se ... možná se pletu ... možná to je tak, že v jednom je to tak a v druhém jinak ... Papoušek vs. Baier Hagara ... ten starší, nikoli ten co právě vychází.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
rkhonza Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 283 Bydliště: Solnice-Orlické hory
|
Zaslal: st 11. ledna 2006 19:33 Předmět: ryzec |
 |
|
Bobe, já bych to viděl na ryzec rudohrdlý-Lactarius rubrocinctus-Fr.
L. fulvissimus je R.oranžově hnědý.
rkhonza.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 12. ledna 2006 10:15 |
 |
|
to rkhonza: Tak u něj jsem se taky zastavil, když jsem se ho snažil určit. Bohužel jsem se dopátral jen několika kusých informací k jeho popisu. Nevím jestli je to on, ale budu místo monitorovat a snad ho najdu i tento rok. Dnes jen mohu konstatovat, že ten rudohrdlý ničím neodporuje popisu, zatímco u ostatních vždy něco drobně nesedí. Již brzy zpustím stránky pro Ryzce ... viz téma "Lactarius to je ryzec" ... řekl bych tak do konce ledna-února.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Véle Čestný člen

|
Zaslal: st 08. února 2006 11:10 |
 |
|
No jak na to koukám tak si stále myslím že to je syrovinka ale to by jsi se takto neptal . Trochu ještě postrádám informaci o pachu mohla by být důležitá .
_________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pepa Čestný člen

|
Zaslal: st 08. února 2006 11:27 |
 |
|
Čas výskytu typický pro R. syrovinku. Převládající habr taky. Okousaný od slimáků taky. I vzhledově bych řek, že je to on. R. syrovinka má mnoho variant odlišujících se vzrůstem a zabarvením, ale jestli nemněl tu typickou rybí vůni tak fakt nevím.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 08. února 2006 11:42 |
 |
|
Jirko, syrovince jsou nějací ryzcu jen vzdáleně pobodní a záměna je u borce tvých rozměrů prakticky vyloučena! Je to syrovinka, trochu potrápená počasím. Jediný takhle moc podobný ryzec by měl snad být Ryzec šťavnatkovitý (či tak nějak, z hlavy si to přesně nepamatuji, ani latinsky) ... je uveden v knize, kterou jsem tu onehdá annoncoval ... tady ... no a roste jen v americe ... takže ... jak píšu ... ty nejsi schopen ho nepoznat
Jirko, jakej jsi měl ještě v merku?
Naposledy upravil Bob dne st 08. února 2006 11:43, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: st 08. února 2006 11:42 |
 |
|
on tam podobný pach jako u syrovinky byl ovšem zdaleka ne tak intenzivní, to že by to mohla být varieta syrovinky bylo taky první co mi napadlo ale ty odlišností v zabarvení a hlavně ten hrbolatej klobouk... fakt nevim, já spíš myslim že by to mohl být r. vrásčitý - l. rugatus ale nemůžu k němu sehnat žádný informace, pár fotek je na netu ale samý cizokrajný ovšem ta podoba tam určitě je - navíc nevim jestli je to "dobrý" druh nebo taky jen varieta syrovinky...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|