Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Choiromyces venosus - Bělolanýž obecný
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lupino

PříspěvekZaslal: pá 17. října 2014 3:11
  Předmět: Re: Bělolanýž obecný - Choiromyces venosus
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 24. června 2009 20:29 Teri napsal:
nalezena ve vlhčí (jak taky momentálně jinak) dubině. Některá místa byla rozrytá od prasat.
V tom "mém" dubovém lese (http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=63896#63896) taktéž velmi často nacházím prasaty zrytá místa, a to vždy těsně u kmene vzrostlých dubů, kdy jsou zcela (do půlky) odkryty jejich silné kořeny, vždy ale pouze z jedné strany stromu (v jednom jakoby konkrétním místě). Myslíte, že ona prasátka tam rochní právě z důvodu dobývání těchto bělolanýžů?? Wink A pokud ne, tak co tam potom vlastně konkrétně hledají? Smile

Hezký den přeji. L.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 17. října 2014 8:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

U pařezů mohou prasata hledat nejenom různé houby podzemky, ale třeba i larvy brouků, tím spíše u starých pařezů, kde již mykorhiza skončila, jak jsem byl broučkařem jednou poučen.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zdeneg
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 16. června 2016 9:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Původně jsem si myslel, že je to nějaký druh lanýže. Po chvíli googlení jsem to určil spíše jako Bělolanýž obecný (Bolbelasmus unicornis). Může být ?

V životě jsem žádného lanýže neviděl, na obrázcích se mi zdá bílý lanýž a Bělolanýž obecný docela podobný. Může dojít k záměně nebo si ve skutečnosti nejsou až tak podobní ?

149.16 kB    
podzemka.jpg
   podzemka.jpg
Zdeneg
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 16. června 2016 9:49
  Předmět: oprava...

čt 16. června 2016 9:39 Zdeneg napsal:
Původně jsem si myslel, že je to nějaký druh lanýže. Po chvíli googlení jsem to určil spíše jako Bělolanýž obecný (Bolbelasmus unicornis). Může být ?

P.S.:Omlouvám se, ten latinský název mi trošku ulítl Smile
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 16. června 2016 10:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Velmi pravděpodobně to bude bělolanýž obecný. Před týdnem jsem ho viděl v lese. Čerstvý má takové zajímavé aroma, které mně osobně připomíná kombinaci myšiny a kešu oříšků. Lanýž bílý (míněno Tuber magnatum) snad v našich končinách vůbec neroste.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Yohaness

PříspěvekZaslal: čt 16. června 2016 20:04
  Předmět: Re: oprava...

čt 16. června 2016 9:49 Zdeneg napsal:
čt 16. června 2016 9:39 Zdeneg napsal:

P.S.:Omlouvám se, ten latinský název mi trošku ulítl Smile

Kdybys našel v Čechách nebo na Moravě Bolbelasmus unicornis, byla by to v entomologii revoluce...pravděpodobně vymřel. Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru