Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Sbíráte druhy závojenek kolem podtrnky? |
Neznám podtrnku ani příbuzné druhy |
|
20% |
[ 5 ] |
Znám podtrnku, ale kvůli možnosti záměny ji nesbírám |
|
16% |
[ 4 ] |
Sbírám všechny jako "podtrnky" a nerozlišuji je |
|
33% |
[ 8 ] |
Rozlišuji (a sbírám) |
|
29% |
[ 7 ] |
|
Celkem hlasů : 24 |
|
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 25. května 2009 12:40 |
|
|
Tak poslušně hlásím, že jsem je konečně potkal. Nedaleko Trutnova má kamarád na kopci samotu, a na louce pod slívama mydlí sekačkou na cimprcampr podtrnky Letos to prý tedy bylo naposled
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: po 25. května 2009 12:44 |
|
|
No vidíš ani to nebolelo.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
novotmil Čestný člen
|
Zaslal: po 25. května 2009 19:23 |
|
|
Doufám Bobe, že až sem pojedeš, tak se včas ozveš.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 25. května 2009 20:52 |
|
|
jojo, jel jsem tam jen na noc s dcerkou ... les jsem viděl bohužel jen z auta, a tak jsem slídil alespoň po zahradě ... podtrnky a třepenitky svazčité, jinak nic ... ještě zmije obecná samice plná vajec
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Mirek Vondráček
|
Zaslal: st 27. května 2009 16:40 Předmět: Houbolov-podtrnky |
|
|
Já jsem je začal sbírat letos poprvé, a to až po internetové spolupráci s Kudláčkem.Moc mi pomohl a vyzkoušel jsem je jen na kmíně, dozlatova, jako škvarečky a v bílé omáčce na smetaně a musím říct- obé mňamka.Jen co se tu píše o té žluté barvě, tak nevím, kde jsem to vyčetl, ale právě ta žlutá barva by měla být na nějakých podobných jedůvkách, ale nejsem si jist.Je fakt, že ani na jedné podtrnce ani sadovce se žlutá barva neobjevila.Když jsem je sebral, byly lupeny bílé, ale dost záhy postupně růžověly.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
|
Zaslal: st 27. května 2009 16:54 |
|
|
Žlutá barva nebo spíše nažloutlé, krémové, žemlové či hnědožluté tóny mohou být u sadovky na klobouku.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lenochod
Založen: 30. 08. 2008 Příspěvky: 193 Bydliště: Mladá Boleslav
|
Zaslal: so 30. května 2009 19:43 Předmět: Re: Houbolov-podtrnky |
|
|
st 27. května 2009 17:40 Mirek Vondráček napsal: |
Jen co se tu píše o té žluté barvě, tak nevím, kde jsem to vyčetl, ale právě ta žlutá barva by měla být na nějakých podobných jedůvkách... |
Prudce jedovatá závojenka olovová má v mládí,než se zbarví od výtrusů,nažloutlé nebo žluté lupeny.Ale roste až v létě,je nehojná,protože je údajně teplomilná,je masitější,větší a drží se hlavně dubu a buku spíš v listí než v trávě.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Anonymní
|
Zaslal: út 23. června 2009 21:48 |
|
|
A hlavně smrdí
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mykožrút
|
Zaslal: ne 06. února 2011 15:08 Předmět: podtrnky |
|
|
Zaujala ma táto téma,lebo u nás sa tieto huby zbierali odjakživa ako májovky a nikoho netrápilo,že patrí do úplne iného rodu.Naša obec sa volá Trnové a nie je svojmu názvu nič dlžná.V okolí je mnoho lúk pozarastaných tŕnim,kde tieto huby vždy za vhodných podmienok hojne rástli.Rady od starých hubárov boli jasné-čo je v máji biele je májovka-ber,nedá sa s ničím pomýliť.No nešlo večne prehliadať,že tie májovky vlastne májovkami vôbec nie sú.Ani to,že sa nedajú s ničím pomýliť. Naša generácia už mala informácii viac a uvedomovanie si možnosti zámeny tú istotu značne okliesnilo.Napriek tomu stará garda nedá na ne dopustiť.Rozlišovaniu podtrnky a sadovky som sa zatiaľ zvlášť nevenoval,no možno by stálo za to sa im prizrieť trochu bližšie.Škoda len,ako to už chodí,že času je tak málo.Náhodou mám dve fotky,tak posielam.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
|
Zaslal: ne 06. února 2011 16:19 Předmět: Re: podtrnky |
|
|
ne 06. února 2011 15:08 mykožrút napsal: |
Zaujala ma táto téma,lebo u nás sa tieto huby zbierali odjakživa ako májovky a nikoho netrápilo,že patrí do úplne iného rodu.Naša obec sa volá Trnové a nie je svojmu názvu nič dlžná.V okolí je mnoho lúk pozarastaných tŕnim,kde tieto huby vždy za vhodných podmienok hojne rástli.Rady od starých hubárov boli jasné-čo je v máji biele je májovka-ber,nedá sa s ničím pomýliť.No nešlo večne prehliadať,že tie májovky vlastne májovkami vôbec nie sú.Ani to,že sa nedajú s ničím pomýliť. Naša generácia už mala informácii viac a uvedomovanie si možnosti zámeny tú istotu značne okliesnilo.Napriek tomu stará garda nedá na ne dopustiť.Rozlišovaniu podtrnky a sadovky som sa zatiaľ zvlášť nevenoval,no možno by stálo za to sa im prizrieť trochu bližšie.Škoda len,ako to už chodí,že času je tak málo.Náhodou mám dve fotky,tak posielam. |
To je ukázkový příklad E. clypeatum neboli podtrnky.
_________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
|
|