Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
...Jak fotím, pokračování 3b (Tonha Houba)
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 11. května 2007 9:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá května 11, 2007 10:36 am Martin Kříž napsal:
Laughing Je to porovnání fotek. Je to porovnání fotek, na kterých je vidět, že soft ve foťáku to dělá jinak, než soft v počítači. Laughing

Takto napsáno je to pravda pravdoucí !!!

pá května 11, 2007 10:36 am Martin Kříž napsal:
Chceš mi pořád tvrdit, že fotka jpg vytvořeným foťákem, mající 2,4 MB je naprosto identická s fotkou jpg vytvořeným v počítači, mající 5,1 MB?

No, a jsme u toho ... máš naprosto jiné nastavení zpracování RAWu ve foťáku a v PC softu !!!! Jakou míru ztrátovosti komprimace do JPG máš v tom foťáku nastavenu !?!?!?!?!?!? Stejnou !?!?!? Ani omylem !!!!!!!!!!! Ukazuješ prostě jen to, že když dvě věci uděláš různě tak jsou různé. S tím souhlasím bez výhrad Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 11. května 2007 11:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 11. května 2007 10:39 Bob napsal:
Jakou míru ztrátovosti komprimace do JPG máš v tom foťáku nastavenu !?!?!?!?!?!? Stejnou !?!?!? Ani omylem !!!!!!!!!!!

A proč ne? Je to parametr standardního komprimačního algoritmu JPG. Pokud budeš znát jaká hodnota je ve foťáku použita, můžeš si ho nastavit stejně.

To co si "ani omylem" nenastavíš jsou agoritmy výrobce fotoaparátu, kterými se snaží, aby fotografie byla ještě lepší, ostřejší, barevnější .... no prostě dokonalá.

Nevýhodou všech těchto úprav je to, že jsou nastaveny na parametry lidského oka a co oko* nevidí, to nemilosrdně odstraní a naopak zvýrazní to, co je lidské oko* schopno dobře vnímat.

* rozuměj zákazník
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Šaman

PříspěvekZaslal: pá 11. května 2007 11:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Porovnávat velikosti a počet úprav je zavádějící. Když si v editoru otevřu fotku z webu, která má velikost 100 kB a uložím jí BEZ ÚPRAV, jako JPG, uložený soubor má rázem 300 kB. Přitom se kvalita nijak nemohla zvýšit! Pokud ji uložím jako PSD (photoshop), soubor už má velikost 3 MB.
Formát PSD se vlastně podobá RAWU v tom ohledu, že publikovat ho nikde nemohu, ale zachovává mi pro další úpravy 100% dat. Porovnávat to ale nejde, protože výsledek práce stejně vždy skončí v TIFFU, nebo v JPG. Do tiskárny i do fotolabu nosím TIFF, který unese oba barevné prostory (CMYK - tisk, RGB - lab) a nikdo už mi do toho nesahá.
Myslím, že jakékoliv porovnávání RAWU a JPG na internetu je nemožné. RAW je prostě zdroj dat a JPG je výstup. Jediný způsob, jak to porovnat, mě napadá použít pravě ty úpravy a potom porovnávat výsledek, který zde (internet) nutně vždy musí být v JPG (nebo bmp, gif, png). Teoreticky zdrojový JPG unese mnohem méně úprav, než zdrojový RAW. Prakticky v tom ale vůbec nemusí být rozdíl, pokud navíc mají oba zdrojové obrázky stejnou barevnou hloubku (počet bitů).
Takže i když mi již dávno unikl smysl této diskuse, fotit je určitě lepší v RAWU a používat ho pro úpravy. JPG jen jako výstup pro web a neporovnávat. Dobré bylo přirovnání RAWU k filmovému negativu, i to BMW s Trabantem. I když obě auta jedou stejnou rychlostí, rezerva výkonu u BMW je zřejmá. Ty dvě fotky MK právě ukazují ty dvě auta, které se navíc jen vezou naložená na valníku různých softwarů.
Ještě mě napadá jeden příklad. Když budu editovat fotografii např. photoshopem, tak při přerušení práce si ji nebudu ukládat v JPG (i kdyby v nejvyšší kvalitě) a druhý den ji zase otevírat z toho JPG a dále upravovat. V tom vidím analogii k pořízení fotografie. Ztráta dat je zřejmá, pokud si při editaci neuložím vše jako PSD.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: pá 11. května 2007 13:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá května 11, 2007 10:34 am Bob napsal:
Martine, přečti si ten tvůj první příspěvek v kterém cituješ a tudíž reaguješ na toto: "Nemáte někdo (kdo tuto problematiku ovládá) chuť onu "porovnávačku" RAW vs. JPG spáchat? Dost mě to zajímá Embarassed ." ... tak teď už ti vážně nerozumím, když píšeš, že jsi nechtěl ty formáty nijak porovnávat ... Shocked Confused Wink

Porovnával jsem výsledky za použití dvou různých formátů. Ta druhá ukázka je pouze o tom, jestli výsledky - tentokrát výhradně bez úprav Rawu - budou úplně identické, jak jsi to psal (a i po ukázce dál píšeš) sám, anebo ne.

Jak chceš abych měl (nebo neměl?) porovnávat formáty samy o sobě, když to je nebe a dudy? A když Raw bez převodu(!) nemůžu s ničím porovnat, jelikož Raw není fotka, ale surová data?
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 11. května 2007 13:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Lupo, souhlas ... ale to "Pokud budeš znát jaká hodnota je ve foťáku použita, můžeš si ho nastavit stejně." ... to je to co jsem považoval za nemožné nastavit ... ve foťáku máš obvykle kompresi malou-střední-velkou ... kolik to ale číselně znamená nikde napsáno není ...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 11. května 2007 14:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá května 11, 2007 2:06 pm Martin Kříž napsal:

Porovnával jsem výsledky za použití dvou různých formátů. Ta druhá ukázka je pouze o tom, jestli výsledky - tentokrát výhradně bez úprav Rawu - budou úplně identické, jak jsi to psal (a i po ukázce dál píšeš) sám, anebo ne.

S tím co píšeš nemohu prostě souhlasit.

Jak chceš abych měl (nebo neměl?) porovnávat formáty samy o sobě, když to je nebe a dudy? A když Raw bez převodu(!) nemůžu s ničím porovnat, jelikož Raw není fotka, ale surová data?

Jak to porovnat a kde hledat rozdíli jsem již popsal. RAW je samosebou fotka stejně tak jako JPG, resp. RAW jsou stejně tak nuly a jedničky jako JPG.

Já prostě nevím jak to vysvětlit, zkoušel jsem to horem dolem a stále nic Smile ... Zkusím ještě tohle. Berme jako axiomem (o axiomech se nediskutuje), že JPG je podmnožinou RAWu. Pak:
1. Pokud použiji dvakrát stejný výběr a stejné úpravy na stejný RAW pak dostanu vždy dva stejné JPGy.
2. Pokud hýbu i výběrem i úpravami, pak vzniklé rozdílné JPG vypovídají o všem najednou a lze jen stěží z toho něco vyvodit.
3. Když vezmu stejný výběr, ale rozdílné úpravy, pak dostanu různé JPGy, přičemž jejich rozdíl odráží rozdílnost úprav.
4. Pokud použiji dva různé výběry, ale stejné úpravy na stejný RAW, pak dostanu dva různé JPGy, jejichž rozdíl odráží rozdíl toho výběru (formátů).

To je možná skoro jasné a nebo možná vůbec. Takže ještě zpětně musíme řádně popsat, co je myšleno oním výběrem. Předpokládejme pro jednoduchost, že vybíráme všechny body, tj. celou "fotku". Dalo by se říci, že je vybráno všechno všechno, ale není to pravda, pokud totiž tento výběr převedeme do JPG, pak vlastně vybíráme jenom část (ten kdo se v tom orientuje mi snad promine tuto aproximaci) z těch dat. JPG jakoby "vybere" pouze 8 bitů hloubky (16,777,216 barev) z obvyklých 12 bitů (68,719,476,736 barev) RAWu a ostatní ztratí (toto není ještě ona ztrátová komprese!). Dalo by se tedy říci že JPG má pouze 0,02 % !!! barev RAWu ... docela rozdíl ne? Smile A nebo třeba, že 12 bitový RAW je množinou více jak 4 tísíc různých JPG. Jsou to dostatečně přesvědčivé čísla? Opět se omlouvám za možná až přehnanou aproximaci Smile Tak proč vlastně nejsou fotky z JPG pouze 0,02 %ní kvality RAWu, že? ... No oni jsou opravdu tak mizerné, ale tím, že porovnáváme vždy jen dva JPG, tak ten rozdíl není tak dramatický. Ten vyvstane až ve chvíli, kdy začne nějak dramaticky hýbat s oním výběrem, či provnávat výsledek operací provedených na RAWu ... či možná pro názornost ... na datech v 12 bitovém režimů s těmi co provedeme na 8 bitovém režimu.

Ta podstata výhodnosti RAWu ... zapoměňme na RAW ... podstata rozdílu mezi 8 bitovou grafikou a 12 bitovou grafikou je v tom, že operace na 8 bitech a uložení do 8 bitů je jiné než stejná operace na 12 bitech a stejné uložení do 8 bitů.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: pá 11. května 2007 14:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá května 11, 2007 12:54 pm Šaman napsal:
Jediný způsob, jak to porovnat, mě napadá použít pravě ty úpravy a potom porovnávat výsledek, který zde (internet) nutně vždy musí být v JPG (nebo bmp, gif, png).

Čili projet fotku v JPG a v RAW úplně stejnými úpravami a potom porovnat. To by bylo možná skutečně ideální (ač trvám na tom, že i ta první ukázka má svůj smysl), mohu se o to časem pokusit, ale asi to zabere více času... Jeden z těch mých prvních argumentů však byl, že se snažím na jpg fotit už v terénu tak, aby další úpravy - pokud možno - nebyly potřeba - čili si dobře pohlídat WB atd...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 11. května 2007 14:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá května 11, 2007 3:22 pm Martin Kříž napsal:
Čili projet fotku v JPG a v RAW úplně stejnými úpravami a potom porovnat. To by bylo možná skutečně ideální

Ano viz. moje návrhy ze včerejška či předvčerejška. Navíc ten rozdíl bude vidět tím lépe, čím budou ty úpravy větší.

(ač trvám na tom, že i ta první ukázka má svůj smysl), mohu se o to časem pokusit, ale asi to zabere více času... Jeden z těch mých prvních argumentů však byl, že se snažím na jpg fotit už v terénu tak, aby další úpravy - pokud možno - nebyly potřeba - čili si dobře pohlídat WB atd...

Až to zvládneš, rád ti zaplatím za proškolení !!! Smile Držím palce! Já na to neměl trpělivost a nebo talent nebo co. Moje fotky (alespoň v mých očích) šli dramaticky nahoru při přechodu na zrcadlovku, pevné dobré sklo a neposlední řadě na RAW. A hlavně toho uspořeného času v lese! A těch zbytečných kousanců od komárů. ... Teď jen přijdu, nastavím foťák na stativ, velmi decentně uklidím, zaostřím jak potřebuji, vyfotím několik fotek na různé clony a jdu dál Smile Jasně ono "jdu dál" stejně obvykle znamená, že se tam válím půl hodiny a více, ale nemhouřím na mizernou LCD a nehledám chyby či nastavení bílé či podobné vylomeniny, pouze kouknu na histogramy jestli foťák trefil nastavení expozice tak, abych nepřišel o žádné údaje, resp. abych přišel o minimum údajů a hotovo. Představa (nemyslím tím nikoho konkrétního), že barvy odladím na LCD v lese lépe než doma je zcela mimo. Jo, a někdy si též cvaknu šedou desku, to když jsou podivné světelné podmínky, abych si to doma hodně usnadnil softwarovou automatikou.
Šaman

PříspěvekZaslal: pá 11. května 2007 16:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Koho by zajímal rozdíl mezi Martinovými fotkami CC_jpg, tak přikládám detail. Všiměte si dramatického rozdílu v histogramu, kdy u zdroje z fotoaparátu v JPG rapidně klesá rozsah barevných hodnot. Dále jsem u každé upravil úrovně (levels). Zdroj JPG má dost přepálenou bílou. Data už nejdou nijak nahradit. Zatímco původní RAW je sice tmavší, po úpravě úrovní má kresbu všude. Také komprimace fotoaparátem je zřetelná. RAW si i po úpravách zachovává poměrně velkou škálu urovní. Z toho plyne fotit do RAWU.

Martin napsal: Jeden z těch mých prvních argumentů však byl, že se snažím na jpg fotit už v terénu tak, aby další úpravy - pokud možno - nebyly potřeba - čili si dobře pohlídat WB atd...
Na obrázku je vidět, jak fotoaparát při ukládání do JPG fotku zničí, zatímco software v počítači je mnohem milosrdnější.

52.82 kB    
Ukázka z oblasti středních tónů, kdy je sice histogram na obou fotkách stejný, ale komprimace fotoaparátem je zde zcela zřetelná.
porovnani_jpgxraw_2.jpg
   porovnani_jpgxraw_2.jpg

195.61 kB    
porovnání fotografií MK "CC_jpg", z této diskuse
porovnani_jpgxraw.jpg
   porovnani_jpgxraw.jpg
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: pá 11. května 2007 23:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá května 11, 2007 3:14 pm Bob napsal:

S tím co píšeš nemohu prostě souhlasit.

Beru na vědomí. V tom případě ovšem nesouhlasíš ne s nějakým mým názorem, ale s prostým popisem situace, což je značně nepochopitelné.
1. Pokud použiji dvakrát stejný výběr a stejné úpravy na stejný RAW pak dostanu vždy dva stejné JPGy.

Ano. To ovšem není můj případ.
2. Pokud hýbu i výběrem i úpravami, pak vzniklé rozdílné JPG vypovídají o všem najednou a lze jen stěží z toho něco vyvodit.

Rozumím. Ve druhé ukázce jsem nehýbal vůbec ničím.
3. Když vezmu stejný výběr, ale rozdílné úpravy, pak dostanu různé JPGy, přičemž jejich rozdíl odráží rozdílnost úprav.

Ano. Ale nevystihuje to zcela přesně ani jednu z mých ukázek. Řekl bych, že narážíš hlavně na tu první. Tam šlo trochu o něco jiného a pokusím se ještě jednou přiblížit o co. Mimochodem - víš co je úsměvné? Já líčím to, co bys ve své podstatě měl popisovat sám a já bych měl oponovat tak, jak oponuješ ty. Protože já fotím převážně na Jpg a ty na Raw. Proto mi to přijde tak kocourkovské... Zpět: V té první jsou dvě ukázky v jpg, na kterých nebyly prováděny ztrátové úpravy v režimu jpg. Lépe vypadá ta, co byla konvertována na pc, protože ještě nebyla v jpg a mohla se na ní provást neztrátová úprava. Připouštím, že jsem to nemusel prvně zcela přesně vysvětlit, ale vybíral jsem z archivu a nemohu dát ruku do ohně za to, co jsem s tím při před konverzí provedl (obvykle s tím totiž nic zásadního nedělám). Beru to jako výzvu k dalším ukázkám, kde třeba vyjmenuji parametry, jako v ukázce č.2. Smile ...
pá května 11, 2007 3:42 pm Bob napsal:
Jeden z těch mých prvních argumentů však byl, že se snažím na jpg fotit už v terénu tak, aby další úpravy - pokud možno - nebyly potřeba - čili si dobře pohlídat WB atd...

Až to zvládneš, rád ti zaplatím za proškolení !!! Smile

Děkuji, ale proškolím tě jedině zadarmo, nejsem totiž až tolik na ty peníze... Very Happy Laughing
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 14. května 2007 8:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Martine, dokud nesjednotíme názvosloví, tak se spolu v této věci asi nedomluvíme Smile Každopádně nereaguji již na to co ukazuješ, ale na to na co jsi svým příspěvkem reagoval, a to bylo "porovnání JPG s RAW" ... přečti si svůj první příspěvek s fotkami.

O víkendu se mi poštěstilo vyfotit "tmu" = velmi krátký expoziční čas. I řekl jsem si, že ukážu co RAW skrývá. Z RAWu jsem generoval v počítači JPG, přičemž jsem dal minimální kompresi (software Photoshop CS2) jak je jen možno ... takovýto JPG jak ukazuje Šaman by měl být lepší než ten co generuje foťák - na 99% je to pouze rozdíl v nastavení foťáku = netvrdil bych, že foťák fotku zničí - tedy alespoň né každý (uveď model). Zpět. To JPG které jsem vygeneroval je zároveň JPG, které prezentuje RAW, takže rozdíly v nich nejsou žádné ... je to ta černá plocha uprostřed Smile. Pak jsem vzal ten JPG a upravil expozici na maximum - a znovu konvertoval do JPG s "nulovou" komprimací - obrázek vpravo. Pak jsem totéž udělal z RAWem, tj. otevřel jsem RAW, posunul expozici na maximum a vygenereoval JPG s "nulovou" komprimací - obrázek vlevo.

Toto je jeden z rozdílů mezi JPG a RAW ... samosebou obojí vypadá špatně, ale vzal jsem právě extrém, aby byl rozdíl jasněji vidět. Ve skutečnosti, pokud občas fotím z ruky, tak často potřebuji kratší čas, abych to neměl rozmazané - pokud fotím do RAWu, pak si mohu dovolit fotku dosti podexponovat a stejně z toho pak bude slušný obrázek - v JPG toto nelze a je nutno zvýšit ISO a tím i šum.

59.78 kB    
RAWvsJPG.jpg
   RAWvsJPG.jpg
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 14. května 2007 10:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ten svůj první příspěvek s fotkami jsem si ještě jednou přečetl, ale nemohu tam najít žádný rozpor. Rolling Eyes Může se to porovnat různě - všeljakými způsoby - a toto byl jeden z nich. Samozřejmě čím více způsobů (úhlů pohledu) k vysvětlení, tím lépe.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6
Strana 6 z 6

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru