Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Založení amatérské pěstírny střední čechy
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
easyway

PříspěvekZaslal: čt 15. března. 2018 9:45
  Předmět: Založení amatérské pěstírny střední čechy
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj, mám chuť si splnit sen a vytvořil pěstírnu hlívy, shitake, lesklokorky a posléze třeba i houževnatce, etc.
Mám chuť experimentovat, takže fantazii se meze nekladou.

V podstatě mám vše potřebné kromě PROSTORU a člověka se kterým bych to zkusil.

Proč si to neudělám sám?
Předně nemám vhodné prostorové podmínky(plesnivej barák neokecáš) a také raději buduji s někým než sám - oni se pak hledají chyby lépe než když člověk koumá v čem je problém a nevidí ve svém postupu chyby. V mém okolí se žádný nadšenec tohoto druhu nenachází, proto to zkusím zde...

Potřebujeme místnost bez plísní, cca 3*4m a víc, sporák a chuť.
Vize je taková, že uděláme kultivační prostor a po naočkování živných substrátů budeme přesouvat dál než dojde ke fruktifikaci - uvědomuji si, že tohle je problematická část, zejména kvůli množství spor, které například hlíva, ale i shitake vypouštějí - bylo by třeba se nad tím společně zamyslet.

Cíl by měl být takový, že kromě učení se a získávání zkušeností se dopracujeme k cyklickému vytváření plodnic, které bude samozásobit cca 10 lidí s ohledem na minimální pracnost a časovou/finanční zátěž.
Určitě bych šel dále cestou sušení, tobolkování, etc...

Mám UVCčko, laminár, tlakáč na 2 bary, ultrazvukovou zvlhčovačku a asi 60kg slaměných pelet pro první pokusy s hlívou. Dostal jsem se cestou od plodnice k plodnici, ale ztráty byly obrovské - lidi musí mít obrovskou kliku nebo musím dělat něco superšpatně, aby jim to šlapalo tak, jak tu občas vídám.

Jsem z Kladna.

112.36 kB    
_IMP1242.jpg
   _IMP1242.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
planetahub

PříspěvekZaslal: so 24. března. 2018 11:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nechci rýpat, nemyslím to ve zlém, ale... Pokud máš takové technické vybavení a dociluješ "obrovských ztrát", tak skutečně musíš něco dělat špatně. Já pěstuji profesionálně sadbu hlív (ročně řádově tisíce balení) a moje ztráty vlivem kontaminace jsou při podobné technice určitě do 5%. Slaměný substrát není ani zdaleka tak citlivý na hygienu jako obilí, takže pátrej po příčině neúspěchu.

Co ti to vlastně dělá nebo nedělá? Plesniví to? A jaké používáš inokulum? Vlastní nebo koupené?

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Pěstírna - Pěstování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru